Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

"Τέρμα τα παραμύθια.Οι στρατιωτικοί αγανάκτησαν".Άρθρο του προέδρου του ΣΥΣΜΕΔ

29.01.2012 | 00:06
Του ΑΝΕΣΤΗ ΤΣΟΥΚΑΡΑΚΗ
Αντισυνταγματάρχης ΣΔΓ
Πρόεδρος ΣΥΣΜΕΔ


Η επιλεκτική «διπλωματική» διαρροή στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, αλλά και στα ΜΜΕ, για «προσωπικές» κοπιαστικές πιέσεις και λήψη σχετικής απόφασης στο Υπουργικό Συμβούλιο περί μη περαιτέρω περικοπών στα εισοδήματα των ειδικών μισθολογίων, συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων στρατιωτικών, πυροδότησε εκ νέου πηγαδάκια και συζητήσεις στις παρέες και στη στρατιωτική οικογένεια, εντείνοντας περαιτέρω την ανασφάλεια και την αγανάκτηση. Αν και θα περίμενε κανείς να ακουστούν χειροκροτήματα και αλαλαγμοί χαράς, μάλλον το αντίθετο συνέβη.

Αγανάκτηση για την περιφρόνηση, την αντίληψη του δεσμευμένου, του εγκλωβισμένου που ασφυκτιά και πνίγεται, του υποδουλωμένου, αλλά και του υγιούς σκεπτόμενου, ταυτόχρονα.Από «αντιπαραγωγικοί», «γραφειοκράτες», αυτιστικοί, «νεαροί συνταξιούχοι» και άλλες απαξιωτικές και εξυβριστικές φράσεις, που εκστομίστηκαν από ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, προκειμένου να αρχίσει να ζυμώνεται και να διαμορφώνεται η κοινή γνώμη κατά των στρατιωτικών, για να δεχθούν τις όποιες επιθέσεις, και οι οποίες μείωσαν βάναυσα την τιμή και την υπόληψη συλλήβδην των Ελλήνων στρατιωτικών, περνάμε στην επόμενη φάση, των «καλών» στρατιωτικών, που δεν θα αντέξουν άλλες περικοπές και θα πρέπει αυτές να σταματήσουν «προσωρινά όμως».

Έχει καταγραφεί, πλέον, ότι κανείς Έλληνας πολίτης, και κατά συνέπεια κανείς Έλληνας στρατιωτικός, δεν έχει εμπιστοσύνη στα «διαρρέοντα». Ίσα – ίσα, τουναντίον, η Ελληνική πρακτική έχει καταδείξει, και εντονότερα τα τελευταία 2 χρόνια, ότι από τα «διαρρέοντα» στην πράξη συμβαίνουν τα ακριβώς αντίθετα. Άλλωστε, η τακτική της ψυχολογικής επιχείρησης μαθαίνεται, διδάσκεται και δουλεύεται στάλα – στάλα και στο χρόνο που πρέπει.

Πριν από 2 μήνες περίπου υπήρξε η «διαρροή» ότι το ειδικό μισθολόγιο θα ενσωματωθεί, κατά διαταγή έξωθεν παραγόντων, στο ενιαίο μισθολόγιο. Αυτό φέρεται από τις τελευταίες «διαρροές» να παγώνει (όχι να ανατρέπεται) και να μετατίθεται για κατά τον Ιούνιο μεριά, όπου κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί.


Ο Σύνδεσμος Υποστήριξης και Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων (www.sysmed.gr), με τη μέχρι τώρα πλούσια δραστηριότητά του, το υπεύθυνο προφίλ του, τον ήπιας μορφής τόνο της φωνής του, προς όλες τις κατευθύνσεις, συνέταξε και απέστειλε μελέτη - πρόταση (και προς το Υπουργείο Οικονομικών) για το κυοφορούμενο μισθολόγιο των στρατιωτικών.

Αξίζει να σημειώσουμε, για μια ακόμη φορά, ότι το μισθολόγιο των στρατιωτικών θεσπίστηκε αρχικά το 1996, με το νόμο 2449/1996. Η ίδια φιλοσοφία και δομή, με ελάχιστες τροποποιήσεις στους συντελεστές των βαθμών και τα επιδόματα, διατηρήθηκαν και στο νόμο 3205/2003, όπου η εξαίρεση των στρατιωτικών από νέο μισθολόγιο στέρησε από αυτούς την ευκαιρία να εξομοιώσουν τις αποδοχές τους με αυτές των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι είδαν τις αμοιβές τους να αυξάνονται κατακόρυφα με την ενσωμάτωση του επιδόματος χρόνου υπηρεσίας, αλλά και άλλων ειδικών επιδομάτων, στο βασικό τους μισθό. Διατηρώντας, λοιπόν, τους βασικούς τους μισθούς, οι Έλληνες στρατιωτικοί, σε επίπεδα υποδεέστερα των βασικών μισθών των δημοσίων υπαλλήλων ελάμβαναν αυξήσεις πολύ μικρότερες αυτών. Με την πάροδο του χρόνου, και μέσω της εφαρμογής της ετήσιας προσαρμογής της εισοδηματικής πολιτικής, το χάσμα στις αμοιβές στρατιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων βάθυνε ακόμη περισσότερο, αυξανόμενο με γεωμετρική πρόοδο υπέρ των τελευταίων, αφού οι εκάστοτε αυξήσεις υπολογίζονταν στο βασικό μισθό και όχι στο σύνολο των αποδοχών.

Επιπλέον, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι, από 1/1/2010 και με βάση τα ανωτέρω (επιδοματική πολιτική για τους στρατιωτικούς) μειώθηκαν αναδρομικά κατά ποσοστό 12% όλα τα επιδόματα και οι αποζημιώσεις που καταβάλλονταν στους στρατιωτικούς, πλην του επιδόματος ειδικών συνθηκών και της οικογενειακής παροχής. Επίσης, μειώθηκαν κατά ποσοστό 30% τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας.

Λίγο αργότερα, μειώθηκαν περαιτέρω τα πάσης φύσεως επιδόματα, πλην του επιδόματος ειδικών συνθηκών και της οικογενειακής παροχής κατά ποσοστό 8%, ενώ ο υπολογισμός των δώρων εορτών και αδείας αποσυνδέθηκε από το ύψος των βασικών αποδοχών. Καθορίσθηκε το ύψος τους στα 500,00 € για το δώρο Χριστουγέννων και στα 250,00 € για το δώρο Πάσχα και επιδόματος αδείας, ενώ επιβλήθηκαν ταυτόχρονα προϋποθέσεις καταβολής τους, βάσει των οποίων τα επιδόματα δεν καταβάλλονται εφόσον οι πάσης φύσεως τακτικές αποδοχές, επιδόματα και αμοιβές, συμπεριλαμβανομένων και των επιδομάτων δώρων, υπερβαίνουν τα 3.000,00 € το μήνα υπολογιζόμενες σε 12μηνη βάση.Στη συνέχεια αυξήθηκε από 1/2/2011, η μηνιαία κράτηση που επιβάλλεται επί του αθροίσματος των ποσών του βασικού μισθού και του επιδόματος χρόνου υπηρεσίας των μηνιαίων αποδοχών των μετόχων του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, από 4% σε 5%, με ανάλογη αύξηση στις μηνιαίες κρατήσεις και των δύο λοιπών ταμείων, ήτοι του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού και Μετοχικού Ταμείου Αεροπορίας, στους μετόχους αυτών, ενώ μειώθηκε περαιτέρω από 1/7/2011, κατά 10% το επίδομα ειδικής απασχόλησης.

Ανεστάλη η χορήγηση του επιδόματος χρόνου υπηρεσίας (4% κατ’ έτος) και οι μισθολογικές προαγωγές των Ελλήνων στρατιωτικών ενώ με το νόμο 4024/2011 παρατείνεται, αδικαιολόγητα, η παραπάνω αναστολή αφού αυτή προβλέφθηκε να καταργηθεί με την ψήφιση του νέου ενιαίου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων. Η ρύθμιση αυτή αδικεί κατάφορα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και κύρια τα χαμηλόβαθμα, που λαμβάνουν σπάνια βαθμολογικές προαγωγές καθηλώνοντάς τις αποδοχές τους για 5 έως 15 έτη.

Σε συνέχεα των δημοσιονομικών ρυθμίσεων επιβλήθηκε αναδρομικά από 1/1/2011 ειδική εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας σε ποσοστό 2% επί των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων και 1% υπέρ Τ.Π.Δ.Υ./Ο.Α.Ε.Δ., που πλέον αποδίδεται υπέρ Μ.Τ.Σ., για το προσωπικό που είναι εκεί ασφαλισμένο, επίσης αναδρομικά από 1-1-2011.

Επιβλήθηκε πλέον των υπολοίπων μέτρων ειδική εισφορά αλληλεγγύης στα εισοδήματα άνω των 12.000,00 € που προέκυψαν κατά τις διαχειριστικές χρήσεις 2010 – 2011. Στην ουσία η κράτηση αυτή επιβλήθηκε αναδρομικά από 1/1/2010. Η είσπραξη των αναλογούντων ποσών για το 2011 θα γίνει εφάπαξ με αποστολή εκκαθαριστικού σημειώματος ενώ οι κρατήσεις που αναλογούν στο έτος 2012, 2013 και 2014 θα παρακρατούνται μηνιαίως από το μισθό.

Τέλος, οι περικοπές στους μισθούς και η επιβολή νέων εισφορών και κρατήσεων συνοδεύτηκε και από αλλεπάλληλες τροποποιήσεις του άρθρου 9 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ), οι οποίες μείωσαν το αφορολόγητο ποσό και αύξησαν τους συντελεστές των κλιμακίων εκτοξεύοντας στα ύψη την αναλογούσα φορολογία εισοδήματος. Όλες οι παραπάνω περικοπές είχαν ως αποτέλεσμα τα εισοδήματα των στρατιωτικών να δουν μειώσεις της τάξεως από 52,5% (στο βαθμό του ΕΠ.ΟΠ. Στρατιώτη) έως 79.7% στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ

Η πρόταση, λοιπόν, του Συνδέσμου, βασίστηκε στην αρχιτεκτονική και στη δομή του ενιαίου μισθολογίου, όπως αυτό εφαρμόστηκε για τους δημοσίους υπαλλήλους, με τις όποιες διαφοροποιήσεις, λόγω της ιδιαιτερότητας του επαγγέλματος, η οποία (πρόταση) ανέδειξε ότι η ενσωμάτωση των Ελλήνων στρατιωτικών στο ενιαίο μισθολόγιο θα έφερνε σημαντικές αυξήσεις στα εισοδήματά τους.

Είναι προφανές, λοιπόν, ότι η πρόταση πρέπει να μελετήθηκε και ίσως να μην έβγαιναν τα κουκιά για ενσωμάτωση των στρατιωτικών στο ενιαίο μισθολόγιο, γιατί ίσως θα τίναζε την μπάνκα στον αέρα. Έτσι οι «διπλωματικές» διαρροές για αναστολή της συζήτησης για το ειδικό μισθολόγιο ήρθε ως επιτυχία, που έλαβε χώρα μετά από συζήτηση και πίεση. Να γελάσουμε τώρα ή μετά;

Βέβαια, οφείλουμε να σημειώσουμε, στο σημείο αυτό, ότι εάν αυτό πράγματι συνέβη (η μελέτη της πρότασής μας) θα πρέπει να νοιώθουμε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, καθόσον άλλα κείμενα, ίσως και σοβαρότερα από το μισθολόγιο, τα οποία θα καθορίσουν πλήρως την ύπαρξη της Χώρας μας στο μέλλον (ιδέτε μνημόνιο) δεν διαβάστηκε και δεν μελετήθηκε δεόντως από τους υπευθύνους. Χειρίστηκε ως μια απλή τυπική διαδικασία ρουτίνας που έπρεπε να γίνει. Αντιθέτως ο Σύνδεσμος μελέτησε το μνημόνιο, υπογράμμισε τα ενδιαφέροντα σημεία και συζήτησε. Είμαστε ανοικτοί στον οποιοδήποτε δεν διάβασε και δεν μελέτησε το μνημόνιο, ή το διάβασε στο δρόμο μεταξύ καφέ και αγοράς, να παράσχουμε εντατικά μαθήματα και εντελώς δωρεάν.

Ορθό είναι αυτό που λένε: «όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα και μικρό καλάθι».

Ο Σύνδεσμος είναι εδώ. Οφείλει να παρατηρεί και να πληροφορεί τα μέλη του για το τι συμβαίνει.

Κλείνοντας, καλό είναι να σημειώσουμε ότι τα κεραμίδια δεν είναι μόνο για τα συμπαθή τετράποδα και τους βιολιστές.

Ως Έλληνες στρατιωτικοί θεωρούμε ότι τίποτα δεν μας χαρίζεται, εργαζόμαστε και διεκδικούμε τα νόμιμα. Και ένα είναι το μόνο σίγουρο. Θα τα διεκδικήσουμε (ακόμη και τα οφειλόμενα) με κάθε νόμιμο μέσο. 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ