Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Κύπρος

Τη διχοτόμηση της Κύπρου προτείνει ο πρώην ΥΠΕΞ της Βρετανίας

08.11.2010 | 21:51
Τη βρετανική κυβέρνηση να μελετήσει κατά επίσημο τρόπο τη διχοτόμηση της Κύπρου, αν οι συνομιλίες για εξεύρεση λύσης αποτύχουν και τη διεθνή κοινότητα να ασχοληθεί δημόσια με τη λύση των δυο κρατών, καλεί σήμερα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο.

Σε προπαγανδιστικό άρθρο στους Times του Λονδίνου, ο Στρο, τάσσεται ουσιαστικά υπέρ της αναγνώρισης του κατοχικού καθεστώτος, και προχωρεί πέραν οποιασδήποτε άλλης μέχρι τώρα τοποθέτησης από επώνυμο παράγοντα, υπέρ μιας διχοτομικής λύσης.
Ο κ. Στρο αναφέρεται επίσης σε διαδοχικές προσπάθειες του ΟΗΕ υπό την καθοδήγηση ικανών, όπως λέει, εκπροσώπων όπως τώρα του Αλεξάντερ Ντάουνερ και στις επικείμενες «κρίσιμες συνομιλίες του Ελληνοκύπριου Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια και του Προέδρου της ΤΔΒΚ Ντερβίς Ερογλου με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ», όπως γράφει.
Πρέπει, συνεχίζει, να προσευχόμαστε για την επιτυχία τους. Αλλά οι δυνατότητες μιας διευθέτησης θα ενισχύοντο σε μεγάλο βαθμό αν η διεθνής κοινότητα διέλυε ένα ταμπού και άρχιζε δημόσια να αναγνωρίζει ότι αν η πολιτική ισότητα δεν μπορεί να επιτευχθεί στα πλαίσια ενός κράτους θα μπορούσε με δυο κράτη- βόρειο και νότιο.
«Είναι καιρός για την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να μελετήσει επίσημα τη διχοτόμηση της Κύπρου αν αποτύχουν οι συνομιλίες. Αυτό θα είναι κάτι το πολύ αμφιλεγόμενο στον ΟΗΕ όπως και στην Ε.Ε. Η Ρωσία θα αντιταχθεί με σφοδρότητα όπως στο Κόσοβο.
Εκείνοι, όμως, που αντιδρούν καλώντας με να προσέχω τα λόγια μου (να πλύνω το στόμα μου με φαινικό οξύ) θα μπορούσαν να πουν για πόσο ακόμη χρόνο η Ε.Ε. και ο ΟΗΕ θα μπορούν να ανέχονται αυτή την κατάσταση, της οποίας το μόνο αποτέλεσμα μέχρι τώρα είναι η παράλυση στην ανάπτυξη σχέσεων με την Τουρκία.
Καλοί λόγοι με έκαμαν να πιστεύω ότι έχοντας την ελληνοκυπριακή Κύπρο εντός της ΕΕ θα βοηθούσε στην ειρηνική διαδικασία. Αυτή η σκέψη δεν έχει δικαιωθεί από τα γεγονότα. Οταν το 2004 η κυπριακή συμπεριφορά μας οδήγησε σε δεύτερες σκέψεις, θα έπρεπε να παραγνωρίσουμε τη σαφή απειλή από την Ελλάδα ότι θα ασκούσε βέτο έναντι της ένταξης όλων των άλλων χωρών εκτός αν εντασσόταν ταυτόχρονα και η Κύπρος.
Δεν μπορούμε να στρέψουμε το ρολόι πίσω αλλά μπορούμε να αλλάξουμε τους όρους του εμπορίου. Η Ε.Ε. χρειάζεται την Τουρκία περισσότερο απ’ ό,τι η Τουρκία την Ε.Ε.», γράφει ο κ. Στρο.
Στο άρθρο του ο πρώην υπουργός Εξωτερικών γράφει ότι οι μελλοντικές στρατηγικές σχέσεις της Τουρκίας των 74 εκατομμυρίων με την Ε.Ε. είναι όμηρος των διαπραγματεύσεων για την Κύπρο με ελληνοκυπριακό πληθυσμό 750, 000 και τουρκοκυπριακό 250,000 και προβάλλει τον ισχυρισμό ότι «η εξουσία της κυπριακής κυβέρνησης καλύπτει μόνο το νότιο μέρος της νήσου από το 1974 όταν ο τουρκικός στρατός έθεσε υπό κατοχή τον τουρκοκυπριακό, κυρίως, βορρά».
SigmaLiveTags:

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ