Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

Τι μπορούν οι απόστρατοι να κερδίσουν από τις αλλαγές στις Ενώσεις τους.

05.02.2011 | 00:11Του ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΟΥΝΙΑΔΑΚΗ*

Η ΚΕΘΑ και όχι μόνο έχουν ασχοληθεί με το θέμα των Ενώσεων αποστράτων τουλάχιστον από διετίας ενόψει τότε των εκλογών της ΕΑΑΝ. Σχετικός προβληματισμός μπορεί να βρεθεί σε άρθρα του 2009 στο http://www.ketha.gr/artha.html. Τώρα φημολογείται η αλλαγή του καθεστώτος, που ισχύει με κυβερνητική πρωτοβουλία (από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ).
Ένα θέμα που σωστά μας απασχολεί είναι τι θα γίνει η περιουσία των Ενώσεων, αλλά δεν είναι προς το παρόν το κύριο αυτό.
Το «καλό χαρτί» της μετατροπής των Ενώσεων από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ προφανώς θα είναι ο απεγκλωβισμός τους από τα δεσμά του ΥΕΘΑ. Θα είναι δηλαδή «ανεξάρτητες»; Μια πρώτη σκέψη είναι τα οικονομικά. Όλα τα υπουργεία αλλά και τα επιτελεία διαθέτουν τους γνωστούς «άδηλους πόρους», για τέτοιους «ανεξάρτητους», «αδέσμευτους» φορείς! Επίσης εξαρτάται ποιος θα φτιάξει το καταστατικό και τι θα λέει αυτό. Αλλά και στην περίπτωση που η σύνταξή του, γίνει με «διαβούλευση», ένα είναι το κύριο ερώτημα, δεδομένης της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στο συνδικαλιστικό χώρο: ποιος είναι ο λόγος ίδρυσης των Ενώσεων ως ΝΠΙΔ;

Νομίζω πρέπει να φανταστούμε το σκεπτικό του ΥΕΘΑ γι αυτή τη δουλειά. Κατά τη γνώμη μου σκέφτονται, ότι ο μηχανισμός των Ενώσεων που εξυπηρετούσαν με τον α ή β τρόπο το σύστημα, έχει απαξιωθεί. Ευκαιρία λοιπόν να τις ανανεώσουν είτε κατ’ επιταγήν της τρόικας είτε όχι! Τι περιμένουν, ότι θα κερδίσουν με την μετατροπή τους σε ΝΠΙΔ: Διατηρούν το μηχανισμό, αλλά με μια φρέσκια εκσυγχρονισμένη ίσως πιο αποδεκτή μορφή (ΝΠΙΔ). Νομίζω δηλαδή ότι ο σκοπός θα παραμείνει ο ίδιος για τον οποίο αρχικά ιδρύθηκαν και συνέχιζαν τόσα χρόνια να εξυπηρετούν: θα διατηρηθεί ο εγκλωβισμός και η κλαμποποίηση των αποστράτων συναδέλφων σε ανενεργά μέλη της κοινωνίας μακριά από τον συνδικαλισμό!
Επομένως όταν πολλοί συνάδελφοι πίστευαν, ότι μπορούν να αξιοποιήσουν τον παλιό μηχανισμό αναλώνοντας χρόνο και δυναμικό, δεν είναι φυσικό για τα κυβερνητικά επιτελεία να ποντάρουν, ότι με την νέα ανανεωμένη εκσυγχρονισμένη μορφή θα προσελκύσουν ένα ακόμα μεγαλύτερο μέρος των συναδέλφων; Εδώ βλέπω και τον κίνδυνο –που πιθανότατα να είναι και το βασικό προσδοκώμενο αποτέλεσμα από την δημιουργία των ΝΠΙΔ- να πλήξει τις λοιπές και κύρια τις συνδικαλιστικές Ενώσεις σαν την ΑΝΕΑΕΔ που δημιουργήθηκαν εντωμεταξύ.

Υπάρχουν και ορισμένοι συνάδελφοι που υπερασπίζονται το παλιό καθεστώς απέναντι στην μετατροπή των Ενώσεων σε ΝΠΙΔ, οργανώνουν δε και συγκέντρωση διαμαρτυρίας αποστράτων. Κάποιοι από τους λόγους που προβάλουν (αντιγραφή από σχετικό ι μειλ), είναι ότι:
• «Υποβαθμίζεται το σώμα των Αποστράτων, 
• Δίνεται η "ευκαιρία" δημιουργίας πολλών  συνδικαλιστικών οργανώσεων διαφόρων συμφερόντων, με συνέπεια την έλλειψη συντονισμού και κατακερματισμό των προσπαθειών.
• η απόφαση, μπορεί να  οδηγήσει στο συμπέρασμα, ότι πρόκειται για "ενέργεια αντιποίνων" προς τους Αποστράτους, επειδή αντέδρασαν στους απαράδεκτους χαρακτηρισμούς …
• Ληφθεί υπόψη ότι στην αναλυτική έκθεση που συνόδευε τον νόμο για το νομικό καθεστώς της ΕΑΑΝ (ΝΠΔΔ), ο νομοθέτης επικαλείται  -ως επιχείρημα- την αδυναμία των ένστολων και των αποστράτων των Ε.Δ,  να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, λόγω των υφιστάμενων περιορισμών του ΣΠΚ και των λοιπών διατάξεων.»
Δεν θα αναφερθούμε σε ένα προς ένα τα πιο πάνω επιχειρήματα με τα οποία και διαφωνούμε ριζικά! Οι συγκεκριμένες απόψεις δείχνουν, ότι οι συνάδελφοι, που τις υποστηρίζουν, πιστεύουν στην ανάγκη ύπαρξης του παλιού μηχανισμού. Ανάμεσα στους άλλους λόγους που επικαλούνται σχετικά είναι, ότι με την έλλειψη του θα δοθεί η «ευκαιρία» δημιουργίας π.χ. της ΑΝΕΑΕΔ ή άλλων κινήσεων! Είναι δηλαδή αντίθετοι σε προσπάθειες συνδικαλισμού των αποστράτων!

Ανακεφαλαιώνοντας:
Μπορούμε να υποστηρίξουμε
• τις παλιές Ενώσεις;;;;
ο χ ι
• τις καινούργιες που ευαγγελίζεται το Υπουργείο;;;
ό χ ι
Αφού δεν διαλύονται, είτε ανανεωθούν είτε όχι το ίδιο μας κάνει!

Μόνο τα περιουσιακά στοιχεία των Ενώσεων πρέπει να μας ενδιαφέρουν και να προλάβουμε να μη παρασυρθούν συνάδελφοι προς τις νέες ενώσεις γυρίζοντας την πλάτη στην ΑΝΕΑΕΔ, την ΚΕΘΑ και τους άλλους συλλόγους εκτός του κυβερνητικού άρματος.

Και τέλος επειδή πολλοί από τους συναδέλφους θεωρούν τις Ενώσεις του υπουργείου σαν προπύργια και θεματοφύλακες του πατριωτισμού, με κάθε σεβασμό θα μας επιτρέψουν, να τους πούμε, ότι κι εμείς οι «αντιφρονούντες» και συνδικαλιζόμενοι απόστρατοι είμαστε πατριώτες, που όμως ο πατριωτισμός τους δεν περιορίζεται αποκλειστικά από εμφυλιοπολεμικά σύνδρομα.*Υποναύαρχος ε.α
Μέλος ΚΕΘΑ.
Tags:

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ