Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τους ένοπλους φρουρούς σε πλοία

21.12.2011 | 11:16
Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το νομοσχέδιο για την παροχή υπηρεσιών ασφαλείας από ένοπλους φρουρούς σε πλοία.

Το νομοσχέδιο συντάχθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και διαμορφώθηκε έπειτα από συνεργασία με τα Υπουργεία Εξωτερικών, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Εθνικής Άμυνας και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αφορά στην «παροχή υπηρεσιών ένοπλων ιδιωτών φρουρών στα ελληνικά πλοία, τη μεταφοράς και χρήση οπλισμού, τα δικαιώματα των ναυτικών και μέτρα ασφάλειας για την περίπτωση που αντίστοιχες υπηρεσίες παρέχονται και σε πλοία υπό ξένη σημαία που διαπλέουν ή βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας».

Πιο αναλυτικά:

• προβλέπεται ή έκδοση άδειας από τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής για την παροχή υπηρεσιών ασφαλείας από ένοπλους ιδιώτες φρουρούς προς άμυνα για την προστασία των επιβαινόντων εμπορικού πλοίου, του πλοίου και του φορτίου του από επιθέσεις που συνιστούν πειρατεία.

• καθορίζονται τα περί έκδοσης, χρόνου ισχύος, ανανέωσης, ανάκλησης, αναστολής της άδειας που αφορά στην παροχή των υπηρεσιών που ρυθμίζει ο νόμος.

• προσδιορίζεται η ιδιότητα των ένοπλων ιδιωτών φρουρών έναντι των πληρωμάτων των πλοίων και τα δικαιώματα που οι ναυτικοί έχουν σε περίπτωση επιβίβασης φρουρών.

• προβλέπεται σαφές και συγκεκριμένο πλαίσιο για την παροχή των υπηρεσιών ασφαλείας εκ μέρους των ιδιωτών ενόπλων φρουρών επί του πλοίου, με αναγνώριση στις εξουσίες του πλοιάρχου ως διοικητού του πλοίου, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία.

• ρυθμίζονται οι υποχρεώσεις πλοιάρχου ελληνικού πλοίου και πλοίου υπό ξένη σημαία εντός της ελληνικής επικράτειας, στα οποία επιβαίνουν ένοπλοι ιδιώτες φρουροί προς παροχή των υπηρεσιών που ρυθμίζει ο νόμος

• θεσμοθετούνται οι αναγκαίες ειδικές ποινικές κυρώσεις σε περίπτωση παράβασης από υπόχρεους των επί μέρους διατάξεων του νόμου.

• διευκρινίζεται η σχέση των διατάξεων του σχεδίου νόμου με ρυθμίσεις της εθνικής μας νομοθεσίας που αφορούν όπλα, πυρομαχικά, εκρηκτικές ύλες, εκρηκτικούς μηχανισμούς, ιδιωτικές επιχειρήσεις παροχής ασφάλειας και γραφεία ιδιωτικών ερευνών.

Η δημόσια διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 8 Ιανουαρίου και στη συνέχεια το σχέδιο νόμου θα προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε όλο το νομοσχέδιο στη σελίδα του opengov.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

"Χρυσές δουλειές" στη Σομαλία,για τις ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας πλοίων! Τι "βατράχια" χρησιμοποιούν;

Ένοπλοι φρουροί σε εμπορικά πλοία για την πάταξη της πειρατείας

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ