Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι πρότεινε ο Α/ΓΕΕΘΑ για τις περιπολίες στ΄ ανοιχτά της Σομαλίας

24.04.2012 | 19:00
O Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος συμμετείχε στη Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε επίπεδο Αρχηγών (EUMC) και επανέφερε την ελληνική πρόταση για τη δημιουργία μιας ναυτικής ομάδας φρεγατών οι οποίες θα αναλάβουν τις περιπολίες εναντίον των πειρατών.

Στη Σύνοδο συζητήθηκε το θέμα της προώθησης και ανάπτυξης πολυεθνικών συνεργασιών (pooling and sharing), με σκοπό τη βέλτιστη και οικονομικότερη αξιοποίηση των διαθεσίμων πόρων, λαμβάνοντας υπόψη την υπάρχουσα διεθνή δημοσιονομική συγκυρία.

O Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στην παρέμβασή του επανέλαβε την ελληνική πρωτοβουλία, όπως αυτή είχε διατυπωθεί από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο στην Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας των χωρών της Ε.Ε. τον Δεκέμβριο του 2011, για ανάπτυξη «δεξαμενής» (pool) φρεγατών για την αποτελεσματικότερη και με χαμηλότερο κόστος, αντιμετώπιση του προβλήματος της ναυτικής πειρατείας. Σημείωσε δε ότι έχει προγραμματισθεί Ημερίδα επί του θέματος την 8 Μάιου 2012 υπό τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας .

Συζητήθηκε επίσης το θέμα του ΄΄Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού΄΄ (Single European Sky) και το πως επηρεάζονται οι στρατιωτικοί χρήστες του εναερίου χώρου.
Στο πλαίσιο της συζήτησης για τις τρέχουσες επιχειρήσεις της Ε.Ε. δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην επιχείρηση ‘’ ALTHEA’’ και στις επιχειρήσεις στο Κέρας της Αφρικής. Ειδικότερα στο πλαίσιο της συντονισμένης αντιμετώπισης της πειρατείας,
ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στην παρέμβασή του, αναφέρθηκε στη σημαντική συνεισφορά της Ελλάδας και την συμβολή του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στην εκπαίδευση σε θέματα ναυτικής αποτροπής σε επιχειρήσεις κατά της πειρατείας.

Έγινε επίσης αναφορά στις Προτεραιότητες της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ και ανταλλαγή απόψεων για τον συντονισμό στην πρόληψη συγκρούσεων με επικέντρωση στη βελτίωση του συστήματος συλλογής πληροφοριών και έγκαιρης προειδοποίησης.

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης έγινε εκλογή του Αυστριακού Υποστρατήγου Wolfgang Wosolsobe ως νέου Διευθυντή του Στρατιωτικού Επιτελείου της ΕΕ (EUMS).
.
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ