Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι θα γίνει με τα χρέη της Λιβύης σε ελληνικές επιχειρήσεις; Σε 716 εκ.δολάρια,υπολογίζονται

04.12.2011 | 00:48
Το θέμα των εκκρεμών λιβυκών χρεών προς ελληνικές επιχειρήσεις ανέδειξε ο ευρωβουλευτής ΝΔ κ. Γ. Κουμουτσάκος με σχετική ερώτηση προς το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 
Οι ελληνικές αρχές έχουν κατά καιρούς ασκήσει έντονες πιέσεις προς την λιβυκή πλευρά για τη διευθέτηση των εν λόγω χρεών. Σε αρκετές περιπτώσεις έχουν εκδοθεί αποφάσεις Λιβυκών δικαστηρίων, οι οποίες δικαιώνουν τις ελληνικές εταιρείες, αλλά καμία από αυτές δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι στιγμής. Σημειώνεται ότι το ποσό των απαιτήσεων σήμερα ανέρχεται στο ποσό των $ 716,2 εκ. δολ. ΗΠΑ λαμβάνοντας υπόψη τη σημερινή ισοτιμία του Λιβυκού δηναρίου (καθώς έχει υποτιμηθεί κατά 400% σε σχέση με την εποχή δημιουργίας των χρεών).
 
Το πρόβλημα βέβαια δεν αφορά μόνο ελληνικές επιχειρήσεις. Λιβυκά χρέη εκκρεμούν και προς άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.
 
Με την ερώτησή του, ο κ. Γ. Κουμουτσάκος ζητά από το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προσδιορίσουν σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες προτίθενται να προβούν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας προκειμένου να διασφαλίσουν τα δικαιώματα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα σε αυτήν την περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης.
 

 
 Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Γ. Κουμουτσάκου:
 
Από τη δεκαετία του 1970 η Λιβύη έχει σωρεύσει μεγάλες οφειλές  προς πολλές ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιήθηκαν στη χώρα. Το συνολικό ποσό των απαιτήσεων σήμερα, σύμφωνα με υπολογισμούς των Ελληνικών εταιρειών και με βάση την ισοτιμία που ίσχυε κατά τη σύναψη των συμβολαίων συμπεριλαμβανομένων των τόκων υπερημερίας και αποζημιώσεων, ανέρχεται στο ποσό των $ 716,2 εκ. δολ. ΗΠΑ. Σημειώνεται μάλιστα ότι εκκρεμή λιβυκά χρέη υπάρχουν και προς άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.
 
Υπογραμμίζεται ότι στο παρελθόν η Λιβυκή πλευρά είχε δηλώσει ότι θα αποπληρώσει ελληνικές εταιρείες με βεβαιωμένα χρέη καθώς και εκείνες που έχουν δικαιωθεί βάσει αποφάσεων λιβυκών δικαστηρίων. Σε συνέχεια των ανωτέρω, ερωτάται το Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
 
1) Εάν διαθέτουν συγκεκριμένα στοιχεία για τις λιβυκές οφειλές προς κράτη μέλη της ΕΕ.
 
2) Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν -στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους- ώστε να εξασφαλίσουν δεσμεύσεις από τη Λιβύη για την αποπληρωμή των οφειλόμενων ποσών προς επιχειρήσεις της ΕΕ λαμβάνοντας υπόψη και τη σημερινή ισοτιμία του Λιβυκού δηναρίου, καθώς έχει υποτιμηθεί κατά 400% σε σχέση με την εποχή δημιουργίας των χρεών.
 
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ