Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι θέλει ο Καντάφι από την Ελλάδα.Γιατί έστειλε απεσταλμένο.

10.03.2011 | 15:20
Ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης συναντήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, με τον απεσταλμένο της Λιβύης Μοχάμεντ Ταχίρ Σιάλα. Όπως διευκρινίζεται από το υπουργείο, η συνάντηση έγινε κατόπιν συνεννόησης του Έλληνα ΥΠΕΞ, Δημήτρη Δρούτσα, με την επικεφαλής της ΕΕ, σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, Κάθριν Άστον.
 Η συνάντηση, στην οποία συμμετείχε και ο γενικός γραμματέας του υπουργού Εξωτερικών, πρέσβης Α.Ζέππος, έγινε ενόψει της ειδικής συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη.
 
Ωστόσο ανακοινώσεις δεν έχουν γίνει.
 
Ανάλογη συνάντηση θα έχει και ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρεία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ενώ ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί πρόκειται να συναντηθεί με αντικαθεστωτικούς της Λιβύης. Πολλά όμως τα αναπάντητα ερωτήματα γιατί οι συναντήσεις θα γίνουν μόνο με Ελλάδα, Πορτογαλία και Γαλλία.

Και μάλιστα όταν λίγες ώρες νωρίτερα, Βρετανία και Γερμανία κάλεσαν όλες τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να μην συνεργάζονται με το καθεστώς του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, μία ημέρα πριν τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που είναι αφιερωμένη στη Λιβύη.
 
Σε μία κοινή τους επιστολή προς την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον ο βρετανός και ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ και Γκίντο Βέστερβελε εκτιμούν ότι η κρίση στη "γειτονιά νότια" της ΕΕ αποτελεί μία πρόκληση ανάλογη με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.
 
Οι δύο υπουργοί ζητούν από την ΕΕ να προβεί σε μία δήλωση με την οποία να δηλώνει ότι "η ΕΕ και τα κράτη μέλη της δεν θα εργαστούν ή δεν θα συνεργαστούν με τον Καντάφι και ότι εκείνος πρέπει να παραιτηθεί ώστε να επιτρέψει να γίνει μία πραγματική δημοκρατική αλλαγή στη χώρα".
 
Εξάλλου σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με θέμα τη Λιβύη, ενώ αύριο Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύνοδος των ηγετών της ΕΕ επίσης με θέμα την κατάσταση στη Λιβύη.
 
Η Αστον προκάλεσε χθες Τετάρτη αμφιβολίες σχετικά με τις κινήσεις που σκοπεύουν να κάνουν οι Ευρωπαίοι προκειμένου να εμποδίσουν τον Καντάφι να καταπνίξει την εξέγερση.
 
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας αρνήθηκε να υποστηρίξει αίτημα του Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης, το οποίο έχει δημιουργηθεί από τους αντικαθεστωτικούς, να αναγνωριστεί ως η μόνη νόμιμη αρχή στη Λιβύη, ενώ εξέφρασε και τις αμφιβολίες της σχετικά με το αν είναι εφικτή η επιβολή μίας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη χώρα.

Χθες για αρκετές ώρες υπήρξε μια σύγχυση με τρία κυβερνητικά αεροπλάνα του Καντάφι που έκοβαν βόλτες πάνω από την Ευρώπη. Κανείς δεν γνώριζε ποιοι ήταν μέσα και που πήγαιναν.

Την Τρίτη το βράδυ ο Καντάφι επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και άγνωστο παραμένει τι ζήτησε ο Καντάφι και τι συζήτησε με τον πρωθυπουργό.


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ