Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΡΒΥΛΑ NEWS

Τίτλοι τέλους για το "Φαντάρε που πας"!

17.11.2010 | 15:26
Η είδηση είναι πραγματικά δυσάρεστη. Η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, "έκοψε" την ιστορική στήλη της "Φαντάρε που πας". Μια στήλη με την οποία πέρασαν τη θητεία τους γενεές φαντάρων,που δημοσίευσε χιλιάδες παράπονα,καταγγελίες,προβλήματα στρατευσίμων από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Μια στήλη που φιλοξένησε την υπέροχη "έμπνευση" των στρατευμένων "ποιητών" με τα εκπληκτικά "χακί" ποιηματάκια, που δημοσίευσε κάθε Κυριακή. Παλιά το "Φαντάρε που πας", καταλάμβανε μία ολόκληρη σελίδα της εφημερίδας,σιγά ,σιγά περιορίστηκε και τελικά κόπηκε. Που στηρίχτηκε αυτή η απόφαση; Έλα ντε. Τελευταίος "διαχειριστής" της στήλης ένας από τους πιο έμπειρους και αξιόλογους στρατιωτικούς συντάκτες ο Πασχάλης Κορωναίος,ο οποίος συνεχίζει κανονικά.

Πάντως το ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ,δεν το άφησε να περάσει έτσι το ζήτημα. Η ανακοίνωσή του είναι δικαιολογημένα οργισμένη:

«ΦΑΝΤΑΡΕ ΠΟΥ ΠΑΣ;» ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ!


Πραγματικά στο διάολο έστειλε η ιδιοκτησία και αρχισυνταξία της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ τη γνωστή στήλη του κυριακάτικου φύλλου «ΦΑΝΤΑΡΕ ΠΟΥ ΠΑΣ». Μια στήλη που κράτησαν διαφορετικοί δημοσιογράφοι, με το ίδιο πάντα φιλότιμο, αγωνία, ενδιαφέρον για τον απλό φαντάρο.
Η στήλη «Φαντάρε που πας» για χρόνια συντρόφεψε και στήριξε τον Φαντάρο Πολίτη με Στολή, έδωσε βήμα στις καταγγελίες του, έγινε όπλο απέναντι στην αυθαιρεσία των αξιωματικών και διοικητών, κατακεραύνωσε τις αυθαιρεσίες και την παραβίαση των δικαιωμάτων των στρατιωτών.
Επίσης, η στήλη τόλμησε. Τόλμησε να αναδείξει τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τις πολεμικές προμήθειες, Ελλήνων βιομήχανων και εμπόρων, αλλά και ξένων πολυεθνικών.
Στάθηκε απέναντι στην εμπλοκή του ελληνικού στρατού σε όλα τα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα του ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΥ-ΟΗΕ. Υπερασπίστηκε και προέβαλλε τις αντιστάσεις των φαντάρων, την άρνηση τους να πολεμήσουν για τα δολάρια-ευρώ και τις δραχμές (τότε). Ανέδειξε το τεράστιο ζήτημα της ύπαρξης και χρήσης όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου από τον ελληνικό στρατό.
Για να τα κάνει όμως αυτά βασίστηκε στην υπαρκτή αμφισβήτηση που ξεδιπλώνεται μέσα στα στρατόπεδα, αλλά και στην πίστη του εκάστοτε δημοσιογράφου, σε ανθρώπινα ιδανικά και αξίες. Πρώτα από όλα στην υπεράσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και ζωής, της ειρήνης και της ελευθερίας.
Η στήλη όχι μόνο κέρδισε την εμπιστοσύνη των φαντάρων, αλλά έγινε πραγματικά η φωνή τους. Δεν υπάρχει άλλο τέτοιο παράδειγμα σχέσης δημοσιογράφου και αναγνωστικού κοινού. Ο δημοσιογράφος ήταν ουσιαστικά διεκπεραιωτής και διαχειριστής των καταγγελιών, ο ακούραστος φίλος και σύντροφος όποιου είχε κάτι να καταγγείλει, για κάτι να παραπονεθεί.
Και την Κυριακή όλοι περίμεναν την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία: οι φαντάροι γιατί περίμεναν τις αντιδράσεις των ανωτέρων τους και των Επιτελείων, προσδοκώντας και επιτυγχάνοντας κάθε φορά, δια της δημοσιοποίησης, την κινητοποίηση τους για την επίλυση των προβλημάτων τους. Οι αξιωματικοί και οι διοικητές με αγωνία διάβαζαν την στήλη, γιατί στα κακώς κείμενα πλέον γίνονταν κοινωνός η κοινή γνώμη και οι προϊστάμενοι τους, των οποίων οι αποφάσεις καθόριζαν πάντα την εξέλιξη της καριέρας τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι πάντα μετά από τη δημοσιοποίηση μιας επιστολής καταγγελίας, οι συνθήκες βελτιώνονταν".Η στήλη «Φαντάρε που πας» έπαιζε έναν ευρύτερο ρόλο: ήταν πραγματικά μιας παράμετρος του Κινήματος Μέσα και Έξω από τον Στρατό!Γι αυτό το λόγο η ιδιοκτησία της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ την έκοψε.  Παρά τη φιλολογία περί της «βελτίωσης της θητείας» και ότι «τα πράγματα έχουν αλλάξει, άρα και η στήλη έκανε τον κύκλο της», γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα ότι η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει ο νέος που υποχρεωτικά υπηρετεί διευρύνονται εξαιτίας του Αξιόμαχου που επιβάλλει την εντατικοποίηση και την χρήση πραγματικών πυρών. Τα ατυχήματα είναι συνεχή και οι έξοδοι-άδειες εξαφανισμένες. Οι πιθανότητες να βρεθεί προ των πυλών των ναρκωτικών, του αλκοολισμού είναι μεγαλύτερες."
Tags: HOT

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ