Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

"Το Ιράν,βοηθά τους Ταλιμπάν",υποστηρίζουν οι νατοϊκοί.

28.02.2011 | 18:08
Η Διεθνής Δύναμη Αφάλειας του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν (ISAF) παρακολουθεί στενά την υποστήριξη που προσφέρει, σύμφωνα με την ίδια, το Ιράν στους αφγανούς ισλαμιστές αντάρτες, δήλωσε σήμερα από την Καμπούλ ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της. 

   

Οι Ιρανοί "προσφέρουν" στους αντάρτες "έναν περιορισμένο αριθμό πολεμοφόδιων, συστατικών για την κατασκευή αυτοσχέδιων βομβών, ρουκέτες, εκτοξευτήρες πυραύλων μέσω καλά οργανωμένων δικτύων δια μέσου των συνόρων τους" με το Αφγανιστάν, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής επικεφαλής της ISAF αμερικανός αντιναύαρχος Γκρέγκορι Σμιθ. 

   

Το Ιράν, που είναι εχθρικό στην παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων τόσο στο Ιράκ όσο και στο Αφγανιστάν, "θέλει να έχει ενεργό ρόλο" σε όσα συμβαίνουν στην περιοχή, εξήγησε ο Σμιθ. 

   

Επίσης "έχει δημιουργήσει ενεργά δίκτυα" στο Αφγανιστάν παρά την παλιά αντιπαλότητα μεταξύ των σιιτών, που είναι η πλειοψηφία των Ιρανών, και των σουνιτών, που είναι η πλειοψηφία των αφγανών Ταλιμπάν. 

   

Η υποστήριξη των ιρανών είναι μικρότερη από αυτή που προσφέρει η Τεχεράνη στους ιρακινούς σιίτες, παραδέχθηκε ο αντιναύαρχος, και γι' αυτό δεν αποτελεί "σημαντική ανησυχία" για την ISAF. 

   

"Γνωρίζουμε ότι οι Ταλιμπάν", ανάμεσά τους και το δίκτυο του Χακάνι, "θα ήθελαν περισσότερα" και ότι αν το αποφασίσουν οι Ιρανοί "θα μπορούσαν να τους τα προσφέρουν άμεσα", υπογράμμισε ο Σμιθ. 

   

Εξάλλου τέσσερις στρατιώτες του ΝΑΤΟ σκοτώθηκαν σήμερα σε ξεχωριστές επιθέσεις στο Αφγανιστάν. 

   

Δύο στρατιώτες της ISAF έχασαν τη ζωή τους στο ανατολικό Αφγανιστάν από μία βόμβα που είχε τοποθετηθεί στην άκρη του δρόμου. Ακόμη ένας στρατιώτης σκοτώθηκε από μία βόμβα στο νότιο τμήμα της χώρας, ενώ και ένας τέταρτος έχασε τη ζωή του σε μία σχετικά ειρηνική περιοχή στα δυτικά, αναφέρει η Isaf σε ανακοίνωσή της. 

   

Η Isaf δεν ανακοίνωσε την εθνικότητα των νεκρών στρατιωτικών. Ο Ιταλός υπουργός Άμυνας δήλωσε από τη Ρώμη ότι σκοτώθηκε ένας Ιταλός στρατιώτης.

    Εντωμεταξύ ο αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι αναχώρησε σήμερα για το Λονδίνο, όπου αναμένεται να συναντηθεί με βρετανούς αξιωματούχος και να εγκαινιάσει σε μία έκθεση με αφγανικά χειροτεχνήματα. 

   

Στη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψής του ο Καρζάι αναμένεται να συναντηθεί με το βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και να συζητήσουν την κατάσταση της ασφάλειας στο Αφγανιστάν, τις προσπάθειες ανοικοδόμησης της χώρας καθώς και τη βοήθεια που προσφέρει η Βρετανία, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αφγανικής προεδρίας.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ