Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το Ισραήλ απειλεί με πόλεμο

24.07.2012 | 18:18
Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέρριψε σήμερα αίτημα του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Άβιγκντορ Λίμπερμαν να εντάξει την Χεζμπολάχ στη μαύρη λίστα της με τις τρομοκρατικές οργανώσεις μετά την επίθεση κατά Ισραηλινών τουριστών που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας.
   "Δεν υπάρχει ομοφωνία για να καταχωρηθεί η Χεζμπολάχ στον κατάλογο με τις τρομοκρατικές οργανώσεις", δήλωσε η Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, η οποία ασκεί το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ.
   Η ΕΕ μπορεί ωστόσο να εξετάσει το ενδεχόμενο να καταχωρήσει την Χεζμπολάχ στον κατάλογό της με τις τρομοκρατικές οργανώσεις αν υπάρξουν χειροπιαστές αποδείξεις της εμπλοκής της σε τρομοκρατικές ενέργειες, πρόσθεσε η ίδια.
   Ο Λίμπερμαν υποστήριξε ότι έχει έρθει η ώρα "να ενταχθεί η Χεζμπολάχ στον κατάλογο με τις τρομοκρατικές οργανώσεις στην Ευρώπη". "Αυτό θα έστελνε το σωστό μήνυμα στη διεθνή κοινότητα και στον ισραηλινό λαό", σημείωσε ο Ισραηλινός υπουργός.
   Ωστόσο η υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου υπενθύμισε ότι η Χεζμπολάχ είναι μια οργάνωση η οποία, εκτός της ένοπλης πτέρυγάς της, περιλαμβάνει ένα κόμμα "ενεργό στην λιβανέζικη πολιτική".
   Από την πρόσφατη επίθεση αυτοκτονίας που έγινε στο αεροδρόμιο του Μπουργκάς, την πρώτη αυτού του είδους που έγινε στη Βουλγαρία, σκοτώθηκαν πέντε Ισραηλινοί τουρίστες και ο Βούλγαρος οδηγός του οχήματος που τους μετέφερε.
   Το Ισραήλ κατηγορεί το Ιράν ότι έδωσε την εντολή για την επίθεση και την λιβανέζικη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ ότι την εκτέλεσε. Το Ιράν και η Χεζμπολάχ διαψεύδουν τις κατηγορίες αυτές.
   Παράλληλα ο Λίμπερμαν υπογράμμισε σήμερα από τις Βρυξέλλες ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να επέμβει στρατιωτικά αν η Χεζμπολάχ αποκτήσει πρόσβαση στα χημικά όπλα της Συρίας.
   "Τη στιγμή που θα δούμε τους Σύρους να μεταφέρουν χημικά και βιολογικά όπλα στην Χεζμπολάχ, αυτό είναι η κόκκινη γραμμή για μας και βάσει της δικής μας άποψης αυτό συνιστά σαφώς 'κάζους μπέλι' (αφορμή πολέμου)", πρόσθεσε ο Λίμπερμαν.
   "θα δράσουμε αποφασιστικά και χωρίς δισταγμό ή περιορισμό", σημείωσε και υπογράμμισε: "Θα είναι ένα εντελώς διαφορετικό παιχνίδι και ελπίζουμε στην κατανόηση της διεθνούς κοινότητας".
   Στην ερώτηση αν το Ισραήλ έχει οποιαδήποτε ένδειξη ότι η Χεζμπολάχ έχει αρχίσει ήδη να έχει πρόσβαση στα συριακά όπλα, ο Λίμπερμαν σημείωσε ότι η χώρα του γνωρίζει "την επιθυμία και την προσπάθεια" της υποστηριζόμενης από το Ιράν σιιτικής οργάνωσης, "να αποκτήσει χημικά και βιολογικά όπλα". 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ