Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το Ισραήλ στο πλευρό της Κύπρου για τις έρευνες.

25.08.2011 | 00:30
Απόλυτα ικανοποιημένη δηλώνει η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή από το αποτέλεσμα των επαφών της στο Ισραήλ, με τον Πρωθυπουργό της χώρας Benjamin Netanyahu, τον Πρόεδρο Shimon Perez και τον Υπουργό Εξωτερικών Avigdor Liberman. 

Στις συναντήσεις κυριάρχησαν τα θέματα των διμερών σχέσεων και της συνεργασίας των δύο χωρών σε διάφορους τομείς, όπως στον τομέα της ενέργειας, ενώ η κ. Μαρκουλλή ενημέρωσε τους συνομιλητές της για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και για τις τουρκικές απειλές σε σχέση με την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

H κ. Μαρκουλλή είπε ότι όλες οι συναντήσεις διεξήχθηκαν σε μιαν πολύ θερμή ατμόσφαιρα. «Συζητήθηκαν κυρίως θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, το γεγονός ότι οι σχέσεις αυτές τα τελευταία δύο χρόνια έχουν αναπτυχθεί σε ένα πολύ ικανοποιητικό βαθμό".

"Υπάρχει», σημείωσε, «ένας μεγάλος αριθμός συμφωνιών που έχουν υπογραφεί μεταξύ των δύο χωρών και αρκετές άλλες συμφωνίες, οι οποίες βρίσκονται αυτή την περίοδο υπό διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο χωρών σε πολύ σημαντικούς τομείς», όπως ο τομέας της οικονομίας, ο πολιτιστικός, ο τομέας της έρευνας και της διάσωσης, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και άλλων.

Η κ. Μαρκουλλή επεσήμανε ότι έχουν πραγματοποιηθεί πάρα πολλές επισκέψεις τον τελευταίο καιρό τόσο από Ισραηλινούς αξιωματούχους όσο και από Υπουργούς, ενώ σημείωσε πως και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε επισκεφθεί το Ισραήλ τον περασμένο Μάρτιο. «Αρα, και η δική μου επίσκεψη είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο της συνέχισης αλλά και της ανάπτυξης περαιτέρω αυτής της συνεργασίας σε όλους αυτούς τους τομείς», ανέφερε.

Η Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε στη συνέχεια πως κατά τις συναντήσεις της προέβη και σε μιαν πλήρη ενημέρωση για τις εξελίξεις όσον αφορά το Κυπριακό και με ιδιαίτερη έμφαση το θέμα των πρόσφατων τουρκικών απειλών αναφορικά με την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

«Είχα την ευκαιρία να εξηγήσω και στους τρεις συνομιλητές μου την κατάσταση μετά από τις τουρκικές απειλές και μπορώ να πω ότι υπάρχει μια πλήρης κατανόηση εκ μέρους της πλευράς του Ισραήλ όσον αφορά τις θέσεις της Κύπρου», είπε.

Ανέφερε ότι κατά τις συναντήσεις συζήτησαν επίσης πιθανούς τρόπους συνεργασίας σε τομείς, όπως είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ο τομέας της ενέργειας γενικότερα. «Και θα συνεχίσουμε», πρόσθεσε, «αυτές τις συνομιλίες στις προσεχείς επισκέψεις που θα πραγματοποιηθούν».

Η κ. Μαρκουλλή ανακοίνωσε ακόμη ότι η επίσκεψη του Ισραηλινού Προέδρου στην Κύπρο θα πραγματοποιηθεί μέσα στο Φθινόπωρο.
«Είμαι απόλυτα ικανοποιημένη από την επίσκεψη μου στο Ισραήλ», τόνισε.

Ερωτηθείσα για τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας και τις συζητήσεις που είχε γύρω από αυτό το θέμα, η κ. Μαρκουλλή απάντησε πως στο παρόν στάδιο δεν υπάρχει τίποτε το ανακοινώσιμο. «Αλλά», διευκρίνισε, «έχουμε ξεκινήσει ένα διάλογο με το Ισραήλ για αυτά τα πολύ σημαντικά θέματα και για τις δύο χώρες και θα συνεχίσουμε μέσα στο ίδιο πνεύμα συνεργασίας να συζητούμε αυτά τα θέματα, τα οποία πιστεύω ότι έχουν πολλές προοπτικές συνεργασίας».
 

SigmaLive


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ