Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

"Το Κυπριακό κορυφαία προτεραιοτητά μας",λέει ο νέος ΥΠΕΞ Στ.Λαμπρινίδης.

19.06.2011 | 06:41
 Η Κύπρος και το Κυπριακό συνιστούν κορυφαία προτεραιότητα για την ελληνική Κυβέρνηση, υπογράμμισε ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Σταύρος Λαμπρινίδης, ο οποίος σήμερα, μια μέρα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, πραγματοποίησε ταξίδι "αστραπή" στην Κύπρο. 

   

Το μεσημέρι ο Έλληνας υπουργός παρακάθισε σε γεύμα με τον πρόεδρο Χριστόφια στην εξοχική κατοικία του. Ο Κύπριος πρόεδρος ενημέρωσε τον κ. Λαμπρινίδη για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό και για την επικείμενη συνάντηση του στη Γενεύη με τον γ.γ. του ΟΗΕ και τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.

   

Η συζήτηση για το κυπριακό συνεχίστηκε το απόγευμα στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου ο κ. Λαμπρινίδης είχε συνομιλίες με τον με τον ομόλογο του Μάρκο Κυπριανού. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή. 

    Μετά τις συνομιλίες ο κ. Λαμπρινίδης δήλωσε ότι βρίσκεται στην Κύπρο με συγκίνηση και αίσθημα ευθύνης. Η επίσκεψη αυτή , είπε, γίνεται όχι μόνο για λόγους συμβολικούς, αλλά και για λόγους ουσιαστικούς, την ενημέρωση τον συντονισμό και την ουσιαστική συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου. Ο δικός μου στόχος, τόνισε, είναι να γίνει ακόμη πιο δυνατή . Επίσης, σημείωσε ότι στη συνεργασία αυτή δεν αλλάζει η πολιτική, όταν αλλάζουν οι υπουργοί.

   

Ο κ. Λαμπρινίδης υπενθύμισε ότι ως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνεργάστηκε με τον πρόεδρο Χριστόφια, τον κ. Κυπριανού και με πολιτικούς από όλα τα κόμματα της Κύπρου, προκειμένου να προωθήσει -με ιδιαίτερη επιτυχία στην πλειοψηφία των περιπτώσεων - τα συμφέροντα της Κύπρου και τα συμφέροντα της Ευρώπης , όπως σαφέστατα - αν υπάρξει και μία επιτυχής λύση - και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας, τα συμφέροντα της περιοχής. 

    Ο Έλληνας υπουργός χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό " εξαιρετικά ευαίσθητες" και έκανε σαφές ότι ο αγώνας Ελλάδος και Κύπρου είναι για συνολική και αμοιβαία αποδεκτή λύση του Κυπριακού με βάση τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και της ιδιότητας της Κύπρου, ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

   

Στις δηλώσεις του ο κ. υπουργός ανέφερε ότι με τον πρόεδρο Χριστόφια συζήτησε και για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και διαβεβαίωσε ότι 

    " οι προσπάθειες που καταβάλλει σήμερα η Ελλάδα, υπό την Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και με την αποφασιστικότητά της, θα καταλήξουν στην επίλυση όλων των οικονομικών ζητημάτων, που σήμερα φαίνονται σε ορισμένους ως καταστροφικά". Δεν είναι εύκολη πορεία, σημείωσε και πρόσθεσε " εδώ και περίπου ενάμισι χρόνο στοιχηματίζουν όλοι ότι θα καταρρεύσει η χώρα και έχουν χάσει πάρα πολλά αυτοί που το κάνουν και θα συνεχίσουν να χάνουν". 

    

    

    

   

" Η Ελλάδα είναι μία χώρα αποφασισμένη ότι θα λάβει όλα τα μέτρα που απαιτούνται για να μπορέσει να βγει από την κρίση. Και θα βγει" , υπογράμμισε . 

    

   

Ο κ. Λαμπρινίδης διαβεβαίωσε ταυτόχρονα ότι σε αυτές τις συνθήκες "το κύρος και η αξιοπιστία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής όχι απλώς δεν μειώνονται, αλλά επιτείνονται και αυξάνονται". Η Ελλάδα , είπε, έχει βάλει ιδιαίτερη έμφαση σε μία ανάπτυξη πολιτικής και σχέσεων με όλο τον αραβικό κόσμο, με το Ισραήλ, με όλες τις χώρες της περιοχής. "Αυτή είναι καθοριστικής σημασίας στρατηγική κίνηση για τις χώρες μας. Είμαστε χώρες δυνατές, με αυτοπεποίθηση, που μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα στην περιοχή μας, άρα, και για εμάς τους ίδιους", κατέληξε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών. 

    

   

Ο Κύπριος υπουργός Μάρκος Κυπριανού εξέφρασε χαρά που είχε την ευκαιρία να συναντηθεί τόσο γρήγορα, με τον νέο Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, "και ιδιαίτερα για την ταχύτητα που έγινε η επίσκεψη, πράγμα που έδωσε την ευκαιρία να υπάρξει διαβούλευση για το Κυπριακό, για ευρωπαϊκά θέματα και για θέματα κοινού ενδιαφέροντος των δύο χωρών".

    

   

Εξέφρασε επίσης τις ευχαριστίες της Λευκωσίας για τη στήριξη που δίνει Ελλάδα στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυπριακή κυβέρνηση για την επίλυση του κυπριακού. 

    

   

Ο κύριος Κυπριανού αναφέρθηκε και στη συνάντηση της Γενεύης, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια κρίσιμη συνάντηση.

    

   

Επίσης, διαβεβαίωσε ότι θα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και διαβούλευση με τον κύριο Λαμπρινίδη, μέχρι τη συνάντηση, αλλά και μετά την πραγματοποίησή της για να χειριστούν τα όποια αποτελέσματα.

    

   

Ο συντονισμός μας, τόνισε ο κύριος Κυπριανού, θα είναι συνεχής. 

    

   

Μετά τις συνομιλίες στο κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών ο κ. Λαμπρινίδης αναχώρησε για την Αθήνα.

    
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ