Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΝΑΤΟ - ΕΕ

06.10.2010 | 17:16

Το ΝΑΤΟ σχεδιάζει το καινούργιο ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ σχεδιάζει νέα στρατηγική αντίληψη, νέα δομή διοίκησης και νέα δομή δυνάμεων. Η στρατηγική αντίληψη, που ισχύει στις μέρες μας, καθιερώθηκε, όπως είναι γνωστό, κατά την σύνοδο κορυφής της Ουάσιγκτον το 1999.

Του Γιάννη Ντουνιαδάκη

Στη σύνοδο κορυφής του Στρασβούργου και του Κίελου στις 4/4/09 οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων ανάθεσαν στον γγ της συμμαχίας, να αναπτύξει την νέα πλέον στρατηγική του ΝΑΤΟ. Η σύνοδος επίσης ανέθεσε στον γγ του ΝΑΤΟ, να δημιουργήσει και να ηγηθεί μιας ομάδας ειδικών με ευρεία σύνθεση, που θα προετοιμάσει το έδαφος σε συνεργασία με το βορειοατλαντικό συμβούλιο (NAC).

Η διαδικασία, που θα οδηγήσει στην νέα στρατηγική αντίληψη, ξεκίνησε τυπικά με μια διάσκεψη στις Βρυξέλες στις 7/7/09 και θα χωριστεί σε φάσεις. Κατά την φάση του «στοχασμού» (Σεπ. ‘09 – Φεβ. ‘10) η ομάδα των ειδικών θα απασχολήσει την ευρύτερη κοινότητα στρατηγικών και πολιτικών μελετών σ’ ένα διάλογο πάνω στις προκλήσεις, που αντιμετωπίζει η συμμαχία, οργανώνοντας σεμινάρια με διάφορα θέματα και σε διάφορες χώρες του ΝΑΤΟ. Κατά την επόμενη φάση των «διαβουλεύσεων», οι ειδικοί θα παρουσιάσουν στις κυβερνήσεις των χωρών του ΝΑΤΟ τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων και τα αρχικά τους συμπεράσματα, στοχεύοντας να λάβουν στη συνέχεια τα πρώτα σχόλια των συμμάχων.

Σ’ αυτό το χρονικό σημείο (Απρ. ‘10) θα τελειώσει και το έργο της ομάδας ειδικών. Στη συνέχεια ο γγ θα αναλάβει την πάρα πέρα προώθηση της δουλειάς, παρουσιάζοντας στους συμμάχους την αναφορά του, αφού έχει λάβει υπόψη τα συμπεράσματα και τις προτάσεις των ειδικών. Κατά την τρίτη φάση των «διαπραγματεύσεων» (φθινόπωρο ‘10) και με βάση τις αντιδράσεις και τις πολιτικές κατευθύνσεις καθενός από τους συμμάχους ο γγ θα συντάξει την πρώτο σχέδιο της νέας στρατηγικής αντίληψης και θα το διαπραγματευτεί με τους μόνιμους εθνικούς αντιπροσώπους. Τελικός στόχος είναι η υπογραφή ενός συμφωνημένου κείμενου κατά την σύνοδο κορυφής στο τέλος του 2010.

Αξίζει όμως να δούμε και την σύνθεση της ομάδας των ειδικών, που δείχνει πάρα πολλά! Σαν επικεφαλής έχει επιλεγεί η υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ κατά την διάρκεια της επέμβασης στην Γιουγκοσλαβία, η κα Όλμπραϊτ. Σαν αντιπρόεδρος συμμετέχει υψηλόβαθμο στέλεχος της Βασιλικής ολλανδικής εταιρίας πετρελαιοειδών SHELL. Τα άλλα μέλη της ομάδας είναι κατά βάση διπλωμάτες από διάφορες χώρες, ενώ από ελληνικής πλευράς συμμετέχει ο πρέσβης Γ. Α. Ζέπος πρώην μόνιμος εθνικός αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ.

Στα αρχικά στάδια της διαδικασίας προβλέπεται, ότι εκτός από την συμμετοχή συμμαχικών χωρών «ανεξαρτήτως μεγέθους» (όπως σημειώνει η επίσημη ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ), θα συμμετάσχουν και οι χώρες, που ανήκουν στους διάφορους συνεταιρισμούς, το Μεσογειακό διάλογο, στην πρωτοβουλία της Κωνσταντινούπολης, οι «πρόθυμοι» στους διάφορους πολέμους του ΝΑΤΟ, οι διεθνείς οργανισμοί όπως η ΕΕ και ο ΟΗΕ, μέχρι και Μ.Κ.Ο. Η όλη διαδικασία, σημειώνεται, ότι θα είναι διαφανής και προσπελάσιμη, από όλους όσους μπορεί να συμβάλουν εποικοδομητικά. Επίσης ένας διάλογος με το ευρύ κοινό ενθαρρύνεται μέσα από την ιστοσελίδα της συμμαχίας.


Βέβαια ο διάλογος και οι διαβουλεύσεις, απ’ όσο ξέρουμε, έχουν αρχίσει νωρίτερα τουλάχιστον στην χώρα, που κυριαρχεί στη συμμαχία, με ινστιτούτα στρατηγικών μελετών, πρεσβείες χωρών μιας ιδιαίτερης σημασίας όπως της Ολλανδίας, της Δανίας και της Γαλλίας, και με το ΝΑΤΟ παρόν. Η διοίκηση μετασχηματισμού της συμμαχίας έχει κάνει τις προτάσεις της από το 2008. Είναι προφανές, ότι θα διατηρήσει βασικό ρόλο στην διαμόρφωση της νέας στρατηγικής, μετά και από την ανάληψη της διοίκησης της από γάλλο αξιωματικό. Ήδη μία βαλκανική διάσκεψη για την νέα στρατηγική αντίληψη έγινε στην Κροατία με συμμετοχή εκπροσώπων από τα δυτικά Βαλκάνια το Ισραήλ και την Ουκρανία. Στην χώρα μας η «Καθημερινή» δημοσίευσε σχετικό κείμενο τέως αρχηγού ΓΕΕΘΑ κ.α.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ η νέα στρατηγική αντίληψη « … πρέπει να λάβει υπόψη της όχι μόνο τον τρόπο, με τον οποίο έχουν εξελιχθεί οι νέες προκλήσεις ασφαλείας, όπως η νέα εντεινόμενη διασπορά, αποτυχημένα καθεστώτα, πειρατεία, ενεργειακός εφοδιασμός, τρομοκρατία και κλιματική αλλαγή, αλλά επίσης πρέπει να περιλαμβάνει, πως το ΝΑΤΟ προσαρμόστηκε και μετασχηματίστηκε μέσα στη τελευταία 10ετία για να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις. … Θα χρειαστεί επίσης, να δώσει εξειδικευμένες οδηγίες στις κυβερνήσεις των χωρών του ΝΑΤΟ, πάνω στο πως πρέπει να μετασχηματίσουν πάρα πέρα την συμμαχία και τις δικές τους εθνικές αμυντικές δομές και δυνατότητες, για να πετύχουν τους θεμελιώδεις στόχους του ΝΑΤΟ στον 21ο αιώνα. Επίσης η νέα στρατηγική αντίληψη πρέπει να προσφέρει στην κοινή γνώμη της συμμαχίας, αλλά και ευρύτερα, μια καλή έννοια, γιατί το ΝΑΤΟ ακόμα είναι απαραίτητο και πως βοηθάει με πολλούς τρόπους να γίνουν πιο ασφαλείς»

Όλα θα τεθούν λοιπόν επί τάπητος! Δεν θα μελετηθούν μόνο οι θεωρούμενες από το ΝΑΤΟ απειλές ασφαλείας, που είναι τόσο «ελαστικές», που χωρούν πολλές ερμηνείες και επομένως βολεύουν για πολύ περισσότερες περιπτώσεις σαν προφάσεις για επεμβάσεις σ’ όλη την γη. Η νέα στρατηγική αντίληψη θα ρυθμίζει ακόμη και τις εθνικές αμυντικές δομές και εξοπλισμούς. Θα δίνει επίσης βάση στο να κερδίσει και το μυαλό και τις καρδιές των λαών! Να τους πείσει δηλαδή, πόσο «ευτυχείς» πρέπει να αισθάνονται κάτω από την προστασία του. Ήδη και από την έναρξη της διαδικασίας σύνταξης της νέας στρατηγικής γίνεται φανερή η προσπάθεια του ΝΑΤΟ να κερδίσει την «κοινή γνώμη» με «διαφάνεια», με συζητήσεις στο διαδίκτυο, με την συνεργασία με Μ.Κ.Ο. κοκ. Μάλιστα η νατοϊκή αυτή προσπάθεια θα απλωθεί σε χώρες συμμάχους, συνέταιρους, πρόθυμους. Δηλαδή σ’ όλο σχεδόν τον κόσμο! Κατά ένα τρόπο όμως το ΝΑΤΟ παραδέχεται έτσι, πόσο απέχει από του να έχει την λαϊκή εκτίμηση. Από την άλλη όμως πλευρά συμπεραίνουμε, ότι είναι τέτοια και τόσα αυτά που σχεδιάζουν για το μέλλον, που χρειάζονται τους λαούς πιο πολύ με το μέρος τους.
Είναι σίγουρο, ότι δεν θα τους πουν όμως, ότι το ΝΑΤΟ, δηλαδή οι ΗΠΑ, θα κάνει κουμάντο και στις εθνικές τους ΕΔ και στο τι εξοπλισμούς, θα πρέπει, να πληρώσουν οι ίδιοι οι λαοί για να σκοτώνονται και να δυναστεύονται άλλοι μακρινοί λαοί, μόνο και μόνο γιατί έτσι συμφέρει τους ιμπεριαλιστές.

Ο ελληνικός λαός αντιμετωπίζει αμυντικά προβλήματα. Δεν είναι ο λαός π.χ. του Βελγίου χωρίς εχθρικούς γείτονες. Έχει λοιπόν ένα λόγο παραπάνω, ώστε να μην ανεχθεί οδηγίες έπ’ έξω ούτε άμεσα, ούτε έμμεσα με δήθεν νέες αναδιοργανώσεις των ΕΔ του, που όμως δεν θα αντιμετωπίζουν το ελληνικό αμυντικό πρόβλημα, αλλά απλά θα εξυπηρετούν νατοϊκές ανάγκες. Και πάνω απ’ όλα ο ελληνικός λαός - εμείς όλοι - απαιτούμε ενημέρωση, για ότι θα μας μαγειρεύουν «ειδικοί» και μη του ΝΑΤΟ όλο τον επόμενο χρόνο.

Όπως στην Ουάσιγκτον το 1999 οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συνυπέγραψαν, ότι είχε, στη πράξη εφαρμόσει το ΝΑΤΟ στην πρώην Γιουγκοσλαβία, έτσι και τώρα θα επικυρώσουν με κάθε ευλάβεια, ότι έχουν διαπράξει και όπως ενήργησαν στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν, στο Κόσσοβο, στην Μεσόγειο, στην Αραβική θάλασσα, στο Τσαντ και το Σουδάν. Θα βάλουν και κάθε τι άλλο, που θα τους κάνει ακόμα πιο ισχυρούς (σχέσεις με ΕΕ, ΟΗΕ, λοιπούς προθύμους, ενεργειακή ασφάλεια, αντιπυραυλική ασπίδα, ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, πληροφορίες κλπ)! Θα συνυπογράψουν και οι δικοί μας εννοείται ταγοί καθετί, ώστε να μπορέσουν, να πάνε ακόμα πάρα πέρα τους ιμπεριαλιστικούς τους στόχους.

Αν όμως πετύχει τους στόχους του ο ιμπεριαλισμός με το ΝΑΤΟ, οι λαοί θα πληρώσουν το μάρμαρο. Μόνο που θα το πληρώνουν για καιρό και με το αίμα τους και απ’ την τσέπη τους. Στο χέρι μας είναι να αντιπαλέψουμε αυτό το ενδεχόμενο!


Ο Γιάννης Ντουνιαδάκης Υποναύαρχος (ε.α.) ΠΝ, είναι Μέλος της Κίνησης για την Εθνική Άμυνα (Κ.ΕΘ.Α)


Tags:

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ