Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το Πακιστάν ζητά έρευνα για την εκτέλεση του Οσάμα.

14.05.2011 | 06:45
Το κοινοβούλιο του Πακιστάν απαίτησε με απόφασή του  να σταματήσουν οι επιθέσεις των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAVs) της CIA στο έδαφος της χώρας με στόχο στελέχη της Aλ Κάιντα και των Ταλιμπάν και να συσταθεί μια ανεξάρτητη επιτροπή έρευνας για την αμερικανική επιδρομή στην διάρκεια της οποίας εξοντώθηκε ο Οσάμα μπιν Λάντεν.

   

Στην απόφασή του, που υιοθετήθηκε μετά από 10ωρη συνεδρίαση, το κοινοβούλιο του Πακιστάν χαρακτηρίζει τις επιδρομές των τηλεκατευθυνόμενων αμερικάνικων αεροσκαφών «απαράδεκτες».

   

«Αυτές οι επιθέσεις των τηλεκατευθυνόμενων πρέπει να σταματήσουν. . . Σε αντίθετη περίπτωση η κυβέρνηση θα όφειλε να εξετάσει τη λήψη των απαραίτητων μέτρων, περιλαμβανομένης της ακύρωσης των αδειών διέλευσης που έχουν δοθεί στο NATO» ώστε να μεταφέρει εφόδια, καύσιμα και άνδρες στο Αφγανιστάν, αναφέρει η απόφαση της βουλής.

   

Το κοινοβούλιο κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να «ονομάσει μια ανεξάρτητη επιτροπή (έρευνας) για την επιχείρηση στο Αμποταμπάντ», την πόλη του Πακιστάν όπου σκοτώθηκε ο επικεφαλής της αλ Κάιντα στις 2 Μαΐου από στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ, και να λάβει «τα μέτρα που είναι απαραίτητα για να διασφαλίσει ότι δε θα επαναληφθεί ένα τέτοιο γεγονός».

   

Η εκστρατεία της CIA με τη χρήση UAVs είχε αρχίσει το 2004 και εντάθηκε θεαματικά μετά το 2008. Το 2010 έγιναν τουλάχιστον 100 επιδρομές με πάνω από 670 νεκρούς, σύμφωνα με αξιωματούχους του στρατού. Ανάμεσα στα θύματα είναι και αδιευκρίνιστος αριθμός αμάχων.

    Αυτή την εβδομάδα ο πακιστανός πρωθυπουργός Γιούσουφ Ράζα Γκιλάνι υποστήριξε ότι οι επιχειρήσεις των UAVs θα έπρεπε, για να έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, να τεθούν υπό την επίβλεψη του Ισλαμαμπάντ. 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ