Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Το Παρίσι κάνει "μασάζ" στην Αγκυρα: «Ο ρεαλισμός θα επικρατήσει της οργής», δηλώνει ο Ζιπέ

24.01.2012 | 10:24
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ κάλεσε σήμερα την Τουρκία να επιδείξει ψυχραιμία μετά την ψήφιση από το γαλλικό κοινοβούλιο νόμου που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων, υπογραμμίζοντας ότι τείνει το χέρι σε αυτή τη "μεγάλη οικονομική δύναμη".

"Θα ήθελα να απευθύνω έκκληση προς τους τούρκους φίλους μας για ψυχραιμία" και "τείνω το χέρι σε αυτή τη μεγάλη χώρα, σε αυτή τη μεγάλη οικονομική, πολιτική δύναμη", δήλωσε ο υπουργός στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο Canal+.

"Χρειαζόμαστε τις καλές σχέσεις" με την Τουρκία. Όταν περάσει αυτό το λίγο υπερβολικό κύμα, πρέπει να το πω, είμαι πεπεισμένος ότι θα αποκτήσουμε και πάλι εποικοδομητικές σχέσεις" με την 'Αγκυρα, πρόσθεσε. "Τείνω το χέρι, ελπίζω ότι η άλλη πλευρά θα το κρατήσει μια ημέρα", είπε ο Ζιπέ. "Συνηγορώ υπέρ του κατευνασμού, υπάρχουν πολλές γαλλικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία, έχουμε πολύ σημαντικές εμπορικές και οικονομικές σχέσεις".

"Χρειαζόμαστε την Τουρκία, η Τουρκία μας χρειάζεται, πιστεύω συνεπώς ότι ο ρεαλισμός θα επικρατήσει της οργής", υπογράμμισε ο γάλλος υπουργός. Ο Αλέν Ζιπέ υπενθύμισε επίσης ότι ως υπουργός Εξωτερικών, θεωρεί το νόμο αυτό "άκαιρο" αρνούμενος να προβεί σε άλλο σχόλιο.

Το γαλλικό κοινοβούλιο υιοθέτησε τελεσίδικα χθες βράδυ νόμο, ύστερα από μια τελευταία ψήφιση της Γερουσίας, νομοσχεδίου που ποινικοποιεί με φυλάκιση ενός έτους και χρηματικό πρόστιμο, την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων, υπό την Οθωμανική αυτοκρατορία.

Η 'Αγκυρα απορρίπτει τον όρο αυτό και είχε εντείνει τις πιέσεις για να αποτρέψει την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου. Ο γαλλικός νόμος ποινικοποιεί την άρνηση όλων των γενοκτονιών, συμπεριλαμβανομένης της γενοκτονίας των Αρμενίων το 1915.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ