Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΡΒΥΛΑ NEWS

Το άλογο του πολέμου

22.01.2012 | 01:49
Μια ταινία βασισμένη στο μυθιστόρημα του Μάικλ Μορπούργκο, που κυκλοφόρησε το 1982 και το 2007 μεταφέρθηκε στη θεατρική σκηνή του Λονδίνου και του Μπρόντγουεϊ.

Η ιστορία ξεκινά λίγο μετά το ξέσπασμα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, όπου ο Άλμπερτ, ένας έφηβος που ζει σε μια φάρμα στη βρετανική ύπαιθρο, μαθαίνει ότι ο πατέρας του πούλησε το αγαπημένο του άλογο, Τζόι, στο βρετανικό ιππικό. Ο Τζόι καταλήγει στην πρώτη γραμμή του γαλλικού μετώπου και ο Άλμπερτ αποφασίζει να καταταγεί στον στρατό με την ελπίδα να τον ξαναβρεί...Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος σε αριθμούς


Γνωστός και ως «Μεγάλος Πόλεμος», ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος διήρκησε από τον Ιούλιο του 1914, μέχρι και το Νοέμβριο του 1918.
Από τη μία πλευρά ήταν οι Σύμμαχοι (Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Βέλγιο, Σερβία, Ιταλία, Ιαπωνία και Ελλάδα) και από την άλλη πλευρά οι Δυνάμεις του Άξονα (Γερμανία, Αυστρο-Ουγγαρία, Οθωμανική Αυτοκρατορία). Οι ΗΠΑ μπήκαν στον πόλεμο το 1917, παίρνοντας το μέρος των Συμμάχων.
  • Ήταν ο πρώτος πόλεμος στην ιστορία που διεξήχθη σε τρεις ηπείρους και ο πρώτος στον οποίο χρησιμοποιήθηκαν αυτόματα πυροβόλα όπλα, αέριο μουστάρδας και μηχανοκίνητα άρματα μάχης.
  • Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος στοίχισε τη ζωή σε 9,7 εκατομμύρια στρατιώτες και 6,7 εκατομμύρια αμάχους.
  • Περισσότεροι από 200.000 άνδρες έχασαν τη ζωή τους στα χαρακώματα του Δυτικού Μετώπου, το οποίο εξαπλωνόταν από τις βελγικές ακτές μέχρι τα ελβετικά σύνορα, με τις πλέον αιματηρές μάχες να διεξάγονται στα εδάφη της Γαλλίας (Υπρ, Βερντέν, Σομμ, κλπ.)
  • Στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου εκατομμύρια άλογα και εκατοντάδες χιλιάδες σκύλοι βρέθηκαν σε συνθήκες μάχης. Ήταν και ο τελευταίος πόλεμος στον οποίο εμφανίστηκαν τάγματα ιππικού, καθώς η χρήση αυτόματων πυροβόλων όπλων καθιστούσε τις εφόδους τους σκέτη αποστολή αυτοκτονίας.
  • Όταν τον Αύγουστο του 1914 η Βρετανία κήρυξε τον πόλεμο στη Γερμανία, η πλειοψηφία του πληθυσμού πίστευε ότι μέχρι τα Χριστούγεννα όλα θα είχαν λήξει και οι στρατιώτες θα επέστρεφαν σπίτι για τις γιορτές.
  • Οι περισσότεροι από τους στρατιώτες που πολέμησαν στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν ηλικίας 17-40 ετών, αν και υπήρξαν και αρκετοί ανήλικοι, οι οποίοι δήλωσαν ψεύτικη ηλικία για να καταταγούν.
  • Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος έληξε και τυπικά το Νοέμβριο του 1918, με την υπογραφή της συνθήκης του Κομπιέν.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ: 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ