Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το εκλογικό αποτέλεσμα,η πολιτική ρευστότητα και πως επηρεάζονται στρατιωτικοί και ΕΔ

08.05.2012 | 00:01


Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας δεν μπορούν να μην επηρεαστούν από τις πολιτικές εξελίξεις οι οποίες σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα οδηγούν και πάλι σε κάλπες και μάλιστα σύντομα.

Αναπόσπαστο και σημαντικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας,οι στρατιωτικοί δεν μπορούν μεν να είναι ανεπηρέαστοι από τα εκλογικά αποτελέσματα και τις εξελίξεις από την άλλη δε είναι υποχρεωμένοι να συνεχίσουν να εκτελούν με απόλυτο επαγγελματισμό την αποστολή τους.

Πως επηρεάζονται οι στρατιωτικοί και από τι “κινδυνεύουν”;

•Η αβεβαιότητα που βιώνουν οι στρατιωτικοί σε σχέση με τα μισθολογικά τους παρατείνεται. Τα όσα είχε υπενθυμίσει ο Λουκάς Παπαδήμος ως “υποχρεώσεις της χώρας” περιελάμβαναν πρώτο στη λίστα το θέμα της περαιτέρω μείωσης των εισοδημάτων τους κατά 12%.

•Το εκλογικό αποτέλεσμα αφήνει αυτά τα θέματα ανοιχτά,αλλά προσθέτει κι άλλα! Οι “διαρροές” που μοιάζουν περισσότερο με “εκβιασμό” κάνουν λόγο για “αδυναμία πληρωμών άμεσα” και λογικό είναι να προκαλούν ανησυχία.

•Οι ΕΔ βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στο τομέα της συντήρησης κρίσιμων για την ασφάλεια της χώρας οπλικών συστημάτων.Ο νόμος-γόρδιος δεσμός που άφησε πίσω του ο Βενιζέλος για τους εξοπλισμούς και η διαρκής πια απροθυμία των ΥΕΘΑ να ασχοληθούν με το θέμα της προμήθειας ακόμη και άκρως απαραίτητων ανταλλακτικών και υλικών έχει γίνει θηλιά που πνίγει τις ΕΔ.Στο τελευταίο ΚΥΣΕΑ ,μόλις εγκρίθηκε η παραλαβή μερικών χιλιάδων βλημάτων για τα Leopard.Προμήθεια που συγκεκριμένα συμφέροντα -που ακόμη και σήμερα δρουν όπως άλλοτε- έσπευσαν να απαξιώσουν διαδίδοντας ότι παίρνουμε…ληγμένα πυρομαχικά.

•Υποθέσεις σημαντικές όπως η μεταφορά των 400 αρμάτων μάχης Abrams από τις ΗΠΑ,βρίσκονται στον αέρα. Το ίδιο συμβαίνει με κρίσιμα ανταλλακτικά για τα μαχητικά αεροσκάφη F 16.Και υπάρχουν και πολλά άλλα θέματα που απαιτούν λήση άμεσα.

Σε οποιοδήποτε άλλο κράτος αυτά τα ζητήματα που έχουν σχέση με την ασφάλεια και την Εθνική Άμυνα θα είχαν μείνει εκτός της πολιτικής διαμάχης και αντιπαράθεσης.Δυστυχώς δεν συμβαίνει το ίδιο στην Ελλάδα.

Επιπλέον η πολιτική ρευστότητα που φαίνεται ότι θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμη,είναι βέβαιο ότι θα δώσει πάλι τη δυνατότητα διαρροής εξωπραγματικών σεναρίων που θα εμπλέκουν τις ΕΔ στη πολιτική. Δεν κουραζόμαστε να επαναλαμβάνουμε -για να προλάβουμε και αυτά που έρχονται- ότι το δημοκρατικό φρόνημα των ΕΔ είναι πλέον αδύνατο να αμφισβητηθεί.Τα σενάρια "χρησιμοποιήσής"  τους  σε περίπτωση "κοινωνικής αναταραχής"  κάποιοι τα κρατάνε πάντα "ζωντανά",πάντως.

Όλα αυτά με τις εξελίξεις στη γειτονική Τουρκία να παρακολουθούνται ,να προβληματίζουν και να απαιτούν άμεσες αντίδρασεις.
 

 

ΣΧΟΛΙΑ