Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

Το κουρασμένο πολιτικό κατεστημένο.Υπάρχει και στη Κύπρο

03.04.2012 | 00:16
Του Ανδρέα Θεοφάνους*


Έκπληκτοι έμειναν όσοι άκουσαν τον Πρόεδρο Χριστόφια να τονίζει στη δημοσιογραφική του διάσκεψη την περασμένη εβδομάδα ότι ξένοι ηγέτες τον παροτρύνουν να διεκδικήσει ξανά την Προεδρία. Μεγαλύτερη ήταν η έκπληξη όταν είπε επίσης ότι οι ίδιοι ηγέτες του αναφέρουν ότι «δεν μπορούν να διανοηθούν την Κύπρο χωρίς αυτόν στην Προεδρία». Eαν όντως είχε λεχθεί κάτι τέτοιο προφανώς δεν μπορεί να ήταν φιλοφρόνηση. Ακόμα και οι πιο πιστοί υποστηριχτές του ΑΚΕΛ θα πρέπει να εκπλάγηκαν από την προεδρική δήλωση η οποία, προφανώς, ενισχύει ενδοκομματικά αυτούς που τον αμφισβητούν.

Προβληματισμό όμως προκαλεί επίσης το γεγονός ότι για τη συγκεκριμένη διάσκεψη στελέχη του ΔΗΣΥ άσκησαν κριτική στον κ. Χριστόφια, μεταξύ άλλων, για τη συνέχιση του αδιεξόδου στο Κυπριακό και για το γεγονός ότι δεν κατάφερε να φέρει την Τουρκία στην τράπεζα των συνομιλιών. Η επιδιωκόμενη διαδικασία για τον ΔΗΣΥ είναι οι διευρυμένες συνομιλίες ή/και σύγκλιση πολυμερούς διάσκεψης όπου εκεί θεωρούν ότι θα γεφυρωθούν οι διαφορές των δύο πλευρών. Ένα συναφές ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσον σε μια τέτοια διαδικασία θα λάβει μέρος και η Κυπριακή Δημοκρατία. Προφανώς, τίθεται επίσης και η πιθανότητα επιδιαιτησίας σε μια τέτοια διαδικασία. Πάνω απ’ όλα όμως η προσκόλληση της ηγεσίας του ΔΗΣΥ σε μια πολύ χαλαρή ομοσπονδο-συνομοσπονδία παραπέμπει στη φιλοσοφία λύσης που ο λαός απέρριψε συντριπτικά το 2004.

Η ουσία πίσω από τις επιλογές του κ. Χριστόφια και την όχι τόσο πειστική κριτική της αντιπολίτευσης είναι ότι τα δύο μεγάλα κόμματα επιμένουν στη φιλοσοφία της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας τύπου 2004. Από την μια ισχυρίζονται ότι σέβονται την ετυμηγορία του λαού από την άλλη όμως η βάση των συνομιλιών και η προσκόλληση σε αποτυχημένες συνταγές και προσεγγίσεις του παρελθόντος που απορρίπτει ο λαός παραπέμπουν σε νέα αδιέξοδα και συγχύσεις. Αξιολογώντας σήμερα την κατάσταση στο Κυπριακό, από ουσιαστικής αλλά και από διαδικαστικής σκοπιάς, οι διαπιστώσεις είναι θλιβερές. Παρά το γεγονός ότι η βάση των συνομιλιών είναι ανάλογη του Σχεδίου Ανάν και παρά τις υποχωρήσεις του κ. Χριστόφια, το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών εξακολουθεί να υφίσταται. Πέραν τούτου, από διαδικαστικής πλευράς, η Γραμματεία του ΟΗΕ ενεργεί με τρόπο εκβιαστικό προβάλλοντας το δίλημμα «σύγκλιση διεθνούς διάσκεψης ή διακοπή των συνομιλιών εν όψει της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ». Εννοείται ότι σε μια τέτοια περίπτωση αιωρείται η απειλή για περαιτέρω αναβάθμιση της κατοχικής οντότητας.

Επέστη η στιγμή να προβληματισθούμε ξανά τόσο για την ουσία του Κυπριακού όσο και για τη διαδικασία. Ενώ οι διακοινοτικές συνομιλίες θα εξακολουθήσουν να αποτελούν απαραίτητο στοιχείο της διαδικασίας επίλυσης δεν θα πρέπει να θεωρούνται ως το αποκλειστικό μέσο. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να έχει τις δικές της πρωτοβουλίες και όχι να τρέχει πίσω από διαρροές του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών για το άνοιγμα των Βαρωσίων. Πάνω απ’ όλα αλλά και ως γενικότερη αντιμετώπιση των τουρκικών σχεδιασμών θα πρέπει να υπάρξει επιτέλους προβληματισμός και κατάληξη για το περιεχόμενο της λύσης. Ενώ είναι πολύ αμφίβολο έως αδύνατο η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία να προσφέρει τη βάση μιας διαρκούς και σταθερής λύσης, θα πρέπει να προβληματισθούμε για το πλαίσιο μιας πιο ενοποιητικής ομοσπονδιακής φιλοσοφίας με τρόπο που να είναι αποδεκτός εντός και εκτός Κύπρου. Παράλληλα θα πρέπει να αξιολογήσουμε μεθόδους και προσεγγίσεις που είναι δυνατόν να συμβάλουν προς τη διαφοροποίηση του όλου κλίματος για να πορευθούμε σε μια τέτοια λύση.

Ο λαός απαιτεί επιλογές τόσο για το εθνικό ζήτημα όσο και για τα άλλα σοβαρά ζητήματα που τον απασχολούν. Η απαξίωση της πολιτικής δεν είναι μόνο μια τάση η οποία υφίσταται σε άλλες χώρες και απλά τώρα εμφανίζεται και στην Κύπρο. Οι πολίτες πλέον αποδοκιμάζουν συγκεκριμένες πολιτικές και αναζητούν εναλλακτικές επιλογές, χωρίς δυστυχώς ακόμα να έχουν βρει την έπαλξη από την οποία να αντισταθούν στον ετσιθελισμό του κουρασμένου πολιτικού κατεστημένου.*Ο Ανδρέας Θεοφάνους είναι Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας και Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.


 

ΣΧΟΛΙΑ