Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το οπλοστάσιο των συμμάχων στην επίθεση κατά του Καντάφι-δείτε όλα τα όπλα που χρησιμοποιούνται

23.03.2011 | 17:00
Στον πόλεμο κατά του Ιράκ και κυρίως κατά της Σερβίας, ο κόσμος άκουσε για πρώτη φορά δυο λέξεις: “Έξυπνα όπλα”.
Ηλεκτρονικά συστήματα που τυφλώνουν τον αντίπαλο, πύραυλοι που πετυχαίνουν το στόχο από τεράστια απόσταση με ακρίβεια εκατοστών, αόρατα αεροπλάνα που τα καταλαβαίνεις μόνο όταν είναι ακριβώς από πάνω σου, δορυφορικά συστήματα που καθοδηγούν με ακρίβεια... Και αυτά είναι μόνο ένα μικρό δείγμα για το οπλοστάσιο της Δύσης.
Από το Σάββατο που τέθηκε σε ισχύ η επιχείρηση “Αυγή της Οδύσσειας”, και ξεκίνησαν οι επιθέσεις κατά του Καντάφι, βλέπουμε σε καθημερινή βάση όλο και περισσότερα έξυπνα όπλα, που παραλύουν και ισοπεδώνουν κάθε αντίπαλο.
 
Σήμερα το onalert σας παρουσιάζει τα βασικά όπλα από την τεράστια φαρέτρα των συμμάχων. Θα δείτε τα τεχνικά χαρακτηριστικά, τις επιδόσεις και τις δυνατότητες, που διαθέτουν οι χώρες του ΝΑΤΟ σε αέρα θάλασσα και στεριά.
 
ΤΟΜΑΧΩΚ

Ο Βασιλιάς των επιθέσεων μέχρι στιγμής. Ο πύραυλος που έχει σμπαραλιάσει τη Λιβυκή αεράμυνα.
Το “τσεκούρι του πολέμου” (στη γλώσσα των ινδιάνων αυτό σημαίνει tomahawk) βγήκε σε δράση το 1983 σαν απάντηση των Αμερικανών στον τεράστιο ανταγωνισμό των εξοπλισμών με τους Σοβιετικούς.
Πρόκειται για ένα long range (μεγάλου βεληνεκούς) πύραυλο που μπορεί να εκτοξευθεί τόσο από πλοία επιφανείας, όσο και από υποβρύχια και αεροπλάνα.
Κατασκευαστής είναι η General Dynamics και πλέον η Rayethon/Mc Donnell Douglas.
Ο Tomahawk, είναι ένας υποηχητικός τηλεκατευθυνόμενος πύραυλος χαμηλού υψόμετρου που μπορεί να πλήξει τον στόχο του κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.
Έχει μήκος 6,25 μέτρα (με τον προωθητήρα) και 5,56 μέτρα (χωρίς τον προωθητήρα). Ζυγίζει περίπου 1300 κιλά και το επιχειρησιακό του βεληνεκές αγγίζει τα 1350 ναυτικά μίλια (περίπου 2.500 χιλιόμετρα). Η ταχύτητα που αναπτύσσει φτάνει τα 880 χιλιόμετρα ανά ώρα.
Το μεγάλο προσόν του tomahwak είναι ο τρόπος που πετάει μέχρι να πλήξει τον στόχο του. Το υπερσύγχρονο σύστημα GPS που διαθέτει και το κομπιούτερ του που διαβάζει την επιφάνεια του εδάφους, αυξομειώνει το ύψος του πάνω από βουνά και πεδιάδες και το κρατάει πάντα χαμηλά από την επιφάνεια. Αυτό τον καθιστά αόρατο από τα εχθρικά ραντάρ και την εχθρική αεράμυνα. Ουσιαστικά λένε πως “όταν τον δεις είσαι ήδη νεκρός”. Το “τσεκούρι του πολέμου” αιφνιδιάζει τον εχθρό.
Οι ΗΠΑ έχουν στο οπλοστάσιο τους περισσότερους από 8.000 τέτοιους πυραύλους οι οποίοι μπορούν να φέρουν και γόμωση με πυρηνικά.
Στον πόλεμο του Κόλπου το 1991 εκτοξεύθηκαν 288 Tomahawk, στη Σερβία το 1999 εκτοξεύθηκαν 218, στον δεύτερο πόλεμο στον Κόλπο εκτοξεύθηκαν 725, ενώ στη Λιβύη σήμερα μέχρι στιγμής 200 Tomahawk, έχουν πλήξει στόχους του Καντάφι.
 
 
F-15

 Απογειώνονται κάθε λεπτό και περιπολούν έτοιμα να καταρρίψουν, οποιοδήποτε μαχητικό αεροσκάφος των Δυνάμεων του Καντάφι πετάξει, τα F-15 strike eagle.
Το F-15 eagle είναι ένα υπερσύγχρονο – 3ης γενιάς- δικινητήριο μαχητικό αεροσκάφος, παντός καιρού. Σχεδιάστηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ το 1967, πέταξε σε δοκιμές το 1972 και μπήκε σε ενεργό δράση για την αεροπορία των ΗΠΑ το 1976. Υπολογίζεται πως τουλάχιστον για άλλα 14 χρόνια, μέχρι το 2025 θα αποτελεί την αιχμή του δόρατος στο οπλοστάσιο των ΗΠΑ αφού συνεχώς εξελίσσεται και οι βελτιωμένες του εκδόσεις ακολουθούν η μια την άλλη.
Το F-15 strike eagle έχει πλήρωμα έναν ή δύο πιλότους. Κατασκευαστής του είναι η McDonnell Douglas/Boeing IDS. Το μήκος του είναι 19,43 μέτρα και το βάρος του ξεπερνά τα 20.200 κιλά.
 Η ταχύτητα που αναπτύσσει αγγίζει τα 2,5 Μαχ (2.600 χιλιόμετρα ανά ώρα) ενώ το μέγιστο επιχειρησιακό του ύψος φτάνει τα 20.000 μέτρα. Η αυτονομία του μπορεί να φτάσει και τα 5.500 χιλιόμετρα.
Εκτός από τα υπερσύγχρονα κομπιούτερ του, που και τυφλώνουν αλλά και εγκλωβίζουν στόχους με απίστευτη ευκολία, το F-15 φέρει 1 πυροβόλο Vulkan Μ61Α1 των 20mm τοποθετημένο στη δεξιά του πλευρά. Η δύναμη πυρός του γίνεται τεράστια αφού το F-15 strike eagle είναι εφοδιασμένο με βλήματα Sparrow, Amraam και Sidewinders
 
 
F-16


Πραγματικά γεράκια είναι τα F-16 σε όσους πολέμους έχουν λάβει μέρος αλλά και σε καιρούς ειρήνης. Πρόκειται για ένα ελαφρύ μαχητικό – πολλαπλών ρόλων αεροσκάφος με απίστευτες ικανότητες στις κλειστές αερομαχίες. Οι τεράστιες δυνατότητες του σε ταχύτητα, ευελιξία, ικανότητα στροφής και περιστροφής, καθιστούν το F-16 από τους πιο δύσκολους και πιο δυνατούς μαχητές στον αέρα.
Κατασκευαστής του είναι η General Dynamics. Έχει μήκος 14,8 μέτρα και βάρος 12.003 κιλά. Η ταχύτητα του ξεπερνά τα 2 Μαχ (2.100 χιλιόμετρα ανά ώρα) και το μέγιστο επιχειρησιακό του ύψος αγγίζει τα 15.240 μέτρα.
Όπως είπαμε το F-16 είναι αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν αναχαιτιστικό – καταδιωκτικό και σαν βομβαρδιστικό . Φέρει πληθώρα οπλικών συστημάτων. Και μπορεί να γίνει ένα θανατηφόρο γεράκι. Πύραυλοι Sidewinder, Amraam, Maverick, Penguin, Harm είναι ένα μέρος του οπλοστασίου που διαθέτει.
Στην “Αυγή της Οδύσσειας” τα F-16 απογειώνονται από αεροδρόμια της Νότιας Ευρώπης και περιπολούν στον ουρανό της Λιβύης έτοιμα να ορμήσουν ξαφνικά όπως τα γεράκια...
 
 
F-18


Μια “άγρια μέλισσα” για το Ναυτικό των ΗΠΑ, περιπολεί έτοιμη να κεντρίσει θανατηφόρα οποιοδήποτε αεροσκάφος του Καντάφι κάνει το λάθος να μπει στα ραντάρ της.
Το F-18 δεν αστειεύεται. Πρόκειται για ένα επιθετικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων που συνήθως απογειώνεται από αεροπλανοφόρα μαζί με το F-15
Κατασκευαστής είναι η Boeing. Το F-18 Super Hornet είναι εξοπλισμένο με εωτερικό πολυβόλο των 20 mm και μπορεί να μεταφέρει μεγάλο εύρος πυραύλων αέρος αέρος – αέρος εδάφους- αέρος επιφανείας.
Το Super Hornet έκανε την πρώτη το πτήση το 1995. Η μαζική παραγωγή ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 1997 και μπήκε σε υπηρεσία στο Αμερικάνικο Ναυτικό δυο χρόνια μετά αντικαθιστώντας το F-14 tomcat.
Έχει μήκος 18.31 μέτρα και βάρος 21.320 κιλά. Επιχειρεί σε μέγιστο ύψος τα 15.000 μέτρα και η ταχύτητα που αναπτύσσει φτάνει τα 1,8 Μαχ (1.900 χιλιόμετρα ανά ώρα)
Η γκάμα του οπλοστασίου του είναι τεράστια: Sidewinder, Amraam, Asramm, Maverick, Harpoon και οτιδήποτε άλλο μπορεί ο ανθρώπινος νους να φανταστεί από πυραύλους και όπλα, χωράει μέσα σε ένα F-18


 


EUROFIGHTER


Το καμάρι της Ευρωπαϊκής πολεμικής αεροπορίας. Ένα μαχητικό αεροσκάφος 4ης προς 5ης γενιάς που σκορπά τον τρόμο. Ιδανικό για αερομαχίες με τεράστια δύναμη πυρός είναι σαν ένας “λυσσασμένος σκύλος” δεμένος με αλυσίδα και αλίμονο σε όποιον βρεθεί απέναντι του όταν θα είναι ελεύθερος...
Στον ουρανό της Λιβύης στην επιχείρηση των συμμάχων αποτελεί την δύναμη που σκορπά τον τρόμο. Ένας ευρω-τυφώνας.
Το eurofighter έχει μήκος 15,96 μέτρα και βάρος πλήρες φορτίου 15.550 κιλά. Η ταχύτητα του ξεπερνά τα 2 Μαχ (2.100 χιλιόμετρα ανά ώρα και το μέγιστο επιχειρησιακό του ύψος αγγίζει τα 15μιση χιλιόμετρα από το έδαφος.
Το κύτος του είναι κατασκευασμένο από συνθετικά ανθρακονήματα και τα φτερά του από τιτάνιο, λίθιο και χυτό αλουμίνιο.
Η δύναμη πυρός είναι τεράστια. Ένα πυροβόλο Mauser των 27mm και πύραυλοι Asraam, sidewinder, Amraam, Meteor, Scalp, Harm και Penguin κάνουν το Ευρωπαϊκό τζετ να τρομάζει κάθε αντίπαλο.


TORNADOΟ Αγγλο-γερμανικός κυκλώνας που βομβαρδίζει και ισοπεδώνει τα πάντα. Στις πρώτες εξόδους των συμμάχων στον ουρανό της Λιβύης τα tornado κλείδωσαν και κατέστρεψαν πολλά επίγεια ραντάρ της αεράμυνας του Καντάφι.
Πρόκειται για ένα βαρύ και δυνατό αεροσκάφος σε ρόλους κυρίως βομβαρδισμού. Η ταχύτητα του ξεπερνά το 1 Μαχ (1,3) και τα όπλα του είναι εντυπωσιακά: Storm Shadow, Brimstone, ALARM, AIM-9 Sidewinder, Paveway II, Paveway III, Enhanced Paveway, General Purpose Bombs,ενώ φέρει και πολυβόλο Mauser των 27mm

 
B2 spiritΤο απόλυτο βομβαρδιστικό. Απογειώνεται από τις ΗΠΑ, χτυπάει σαν φάντασμα με τεχνολογία stealth στη Λιβύη και επιστρέφει.
Αυτή τη στιγμή 20 τέτοια βομβαρδιστικά αεροσκάφη αποτελούν το καμάρι των ΗΠΑ. Πετούν σε μεγάλα ύψη με υποηχητική ταχύτητα και μεταφέρουν τεράστιες ποσότητες βομβών. Η περιοχή που βομβαρδίζουν ισοπεδώνεται στην κυριολεξία. Λόγω του σχήματος και των υλικών τους κανένα ραντάρ δεν τα εντοπίζει. Έχουν ακτίνα δράσης που ξεπερνά τη λογική. Στη “αυγή της Οδύσσειας” διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

 
Rafale και Mirage
Τα καμάρια της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας. Αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων 4ης γενιάς. Ιδανικά λόγω της γεωμετρίας των φτερών τους για μεγάλες ταχύτητες σε κλειστές αερομαχίες, διαλύουν τον εχθρό με κάθε τρόπο.
Το χαρακτηριστικό των Rafale είναι το μικρό ίχνος που αφήνουν στα ραντάρ. Το Γαλλικό μαχητικό της dassault, έχει μήκος 15,27 μέτρα, βάρος (γεμάτο φορτίου) 19.000 κιλά και η ταχύτητα που αναπτύσσει ξεπερνά τα 2 μαχ. To Rafale φέρει τους θανατηφόρους πυραύλους Scalp
Το Mirage είναι ένα δοκιμασμένο μαχητικό που κάνει τη διαφορά. Η ταχύτητα του ξεπερνά εκείνη του “αδερφού” του, Rafale και φτάνει τα 2,2 Μαχ. Το μήκος του είναι 14,40 μέτρα και το βάρος του 10.200 κιλά.

 
TRIDENT


Η τρίαινα που χτυπά θανατηφόρα. Τα υποβρύχια trident είναι κλάσης Ohaio και το ναυτικό των ΗΠΑ τα χρησιμοποιεί σε κάθε επιχείρηση. Είναι πυρηνοκίνητα και έχουν μήκος 170 μέτρα. Η ταχύτητα τους στην επιφάνεια της θάλασσας είναι 12 knots, και κάτω από το νερό έχουν αγγίξει και τα 20 knots. Έχουν πλήρωμα 15 αξιωματικούς και 140 ναύτες. Το κάθε ένα υποβρύχιο μπορεί να μεταφέρει 154 πυραύλους Tomahawk.
Τα υποβρύχια trident βρίσκονται εν καταδύσει ανοιχτά της Λιβύης στη Μεσόγειο και συνεχώς εκτοξεύουν πυραύλους κατά στόχων του Καντάφι, παραλύοντας τα πάντα. Κανείς δεν ξέρει από που τον χτύπησαν...


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ