Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Αμυντική Βιομηχανία

Το πάρτυ -επιτέλους- τελειώνει

06.10.2010 | 14:00
Τέλος στο πάρτι δισεκατομμυρίων μέσω αντισταθμιστικών ωφελημάτων,στη «πιάτσα» των εξοπλισμών.

Ο υπουργός Άμυνας Βαγγέλης Βενιζέλος,διαπίστωσε ότι τα περίφημα «ωφέλη»,δεν ήταν τίποτα παραπάνω από μία τεράστια μαύρη τρύπα που ρούφαγε δισεκατομμύρια τα οποία και κατέληγαν σε απροσδιόριστες τσέπες ανεβάζοντας το κόστος των αγορών οπλικών συστημάτων που κάναμε δεκαετίες τώρα.Με τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γ.Καπελέρη να δηλώνει έτοιμος να δώσει στοιχεία για τους ελέγχους που έκανε στις αγορές εξοπλισμών της τελευταίας δεκαετίας, τα όσα αποκαλύφθηκαν για τα ΑΩ, αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.


«Πρόκειται για μια, κατά τη γνώμη μου παθογενή ιστορία δεκαετιών η οποία πρέπει να κλείσει οριστικά. Και πρέπει να κλείσει με τον καλύτερο τρόπο για το ελληνικό Δημόσιο. Οι ανεκτέλεστες συμβάσεις αντισταθμιστικών ωφελημάτων οδηγούν νομικά στην επιβολή ποινικών ρητρών”, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας αποκαλύπτοντας το πάρτι που είχε στηθεί. “Επειδή μιλάμε για ανύπαρκτα δισεκατομμύρια, υπό τη μορφή πιστωτικών αξιών, για να έχουμε μια τάξη μεγέθους στο νου μας, θα σας πω ότι το σύνολο των ποινικών ρητρών που έχουν επιβληθεί από ανεκτέλεστες συμβάσεις είναι περίπου εννέα εκατομμύρια ευρώ”,υποστήριξε ο κ.Βενιζέλος.

Τα όσα αναφέρονται για τα αντισταθμιστικά ωφέλη,στο κείμενο του νομοσχεδίου «Περί ιεραρχίας και Προαγωγών»,μέσα στο οποίο θα υπάρξει και η απόφαση για την ουσιαστική κατάργηση του «θεσμού»,είναι επίσης άκρως αποκαλυπτικά:

«Ο θεσμός των συμβάσεων Α.Ω έχει δυστυχώς εμφανίσει στα χρόνια που εφαρμόζεται πολλά προβληματικά ,ακόμη και νοσηρά χαρακτηριστικά. Δημιουργείται η εσφαλμένη εντύπωση ότι οι προμηθευτές των Ενόπλων Δυνάμεων επανεπενδύουν ένα σημαντικό μέρος των χρημάτων που καταβάλλει το ελληνικό δημόσιο στην Ελλάδα,ενώ αυτό προφανώς,δεν ισχύει καθώς τα πάντα επιβαρύνουν τη τελική τιμή και άρα τον προϋπολογισμό του ΥΕΘΑ»,αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου. Και λίγο παρακάτω ο συντάκτης υπουργός του νομοσχεδίου αποκαλύπτει:

«Το πιο προβληματικό βέβαια είναι το γεγονός ότι λόγω των συμβάσεων ΑΩ,διακινούνται κονδύλια από τους προμηθευτές (άρα κατά βάση από το εξωτερικό) προς τις εταιρείες που εκτελούν τα ΑΩ (άρα προς την Ελλάδα) με αποτέλεσμα να διαμορφώνονται,σε ορισμένες περιπτώσεις ,παράπλευρα και μη νόμιμα δίκτυα πληρωμών ή εν πάση περιπτώσει παράγονται σχετικές φήμες που πλήττουν το κύρος των συμβάσεων»!
Τα αριθμητικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Πεντάγωνο, προκαλούν οργή ,ειδικά τώρα που ζούμε στην εποχή του ΔΝΤ:
*85 συμβάσεις ΑΩ, είναι είτε ανεκτέλεστες,είτε ανολοκλήρωτες.
*Η πιστωτική αξία των συμβάσεων είναι κοντά στα 7 δις και το ανεκτέλεστο μέρος τους προσεγγίζει τα 3 δις!
*Αυτή τη στιγμή ενεργές είναι συμβάσεις πιστωτικής αξίας 16,5 δις με ανεκτέλεστο υπόλοιπο 7,7 δις!
Ένα παράδειγμα θα σας πείσει...

Τα ΑΩ είναι αμερικάνικη εφεύρεση κι εδώ στην Ελλάδα τα πρωτακούσαμε στα μέσα της δεκαετίας του 80,όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου έκανε την αγορά του αιώνα με 40 F-16 και 40 Mirage2000.Τι πίστευε ο κόσμος τότε για τα περίφημα α.ω; Ότι όσα δις κι αν πληρώσουμε για όπλα θα τα πάρουμε πίσω με τη μορφή άλλων επενδύσεων!
Η φάμπρικα των α.ω αποδείχτηκε εξαιρετικά αποδοτική για τις αμυντικές βιομηχανίες αλλά και για ορισμένους από τους εγχώριους "οφσετάδες" όπως λέγονται οι επιχειρηματίες που διαχειρίζονταν τα α.ω ή όφσετς των όπλων.Δισεκατομμύρια των δισεκατομμυρίων έχουν κερδίσει με τη μέθοδο αυτή η οποία πολύ απλά λειτουργεί ως εξής:
·Η Ελλάδα αγοράζει ας πούμε αεροπλάνα που κοστίζουν 2 δις.
·Η εταιρεία που κερδίζει το συμβόλαιο ανακοινώνει ότι θα δώσει α.ω 100%!
·Οι εγχώριοι οφσετάδες αναλαμβάνουν να καταρτίσουν τις λίστες με τα προγράμματα που ενδιαφέρουν την ελληνική πλευρά .Εδώ γίνονται διάφορες... συνεννοήσεις.
·
Κάθε πρόγραμμα βαθμολογείται μ´ ένα συντελεστή από 1 έως 9.Όσο πιο ψηλό συντελεστή έχει ένα πρόγραμμα τόσο περισσότερα εκατομμύρια γράφει το κοντέρ της εταιρείας που υποτίθεται θα μας έδινε το 100% της αξίας των αεροπλάνων! Δηλαδή αν το κόστος ενός προγράμματος α.ω είναι 1 εκατομμύριο ευρώ οι οφσετάδες σε συνεννόηση βέβαια με κάποιους εντός Πενταγώνου του... κοτσάρουν ένα συντελεστή 9 και το 1 εκατομμύριο γίνεται στα χαρτιά 9 εκατομμύρια!


Η δικαιολογία για να διατηρηθεί σε λειτουργία αυτή η φάμπρικα ήταν ότι δήθεν τα α.ω βοηθούν την εγχώρια αμυντική βιομηχανία.
Η βοήθεια μάλλον είναι ανεπαρκής αν κρίνουμε από τη σημερινή της τραγική οικονομική κατάσταση.


Tags:

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ