Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΡΒΥΛΑ NEWS

Το ρουσφέτι έχει τη δική του ιστορία

07.12.2011 | 03:31
Από τη βιομηχανία παραγωγής «ειδικών επιστημόνων» επί Αβέρωφ και τη στρατιωτική θητεία σε... πρεσβείες του εξωτερικού(!), μέχρι τις αποκαλύψεις για τις πλαστές απαλλαγές «επωνύμων», το ρουσφέτι έχει τη δική του ιστορία στο στρατό.

Πρόβλημα κατ΄ εξοχήν πολιτικό, προκαλεί μια ανούσια αντιπαράθεση για την κομματική του απόχρωση, που κορυφώθηκε τις τελευταίες ημέρες. Λές και το μείζον θέμα είναι πόσα γίνονταν και ποιας περιόδου διακυβέρνησης. Λές και αποτελεί υπόθεση του εκάστοτε υπουργού-φεουδάρχη, αλλά όχι ανάγκη της θέσπισης κανόνων και διαφανών διαδικασιών ουσιαστικού ελέγχου. Για το τελευταίο, για τη ταμπακιέρα δηλαδή, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ αποφεύγουν επιμελώς να πάρουν θέση! Παρότι έγιναν προσπάθειες στο παρελθόν, στη πορεία εκφυλίστηκαν και εν πολλοίς ακυρώθηκαν στη πράξη.

Επί Γ. Αρσένη, θεσπίστηκαν για πρώτη φορά μόρια και κανόνες για τις μεταθέσεις των οπλιτών, προκαλώντας τεράστιες -υπόγειες κυρίως- αντιδράσεις από τους βουλετές, που τροφοδοτούσαν τη βιομηχανία των ρουσφετιών. Εφτασαν μάλιστα σε σημείο, που σε κλειστή συνεδρίαση βουλευτών της επιτροπής εξωτερικών και άμυνας στο Πεντάγωνο, να... διεκδικούν το δικαίωμα στα ρουσφέτια. Εχει σημασία και το πότε: Λίγο καιρό μετά την κρίση στα Ιμια!

Το λεγόμενο «τριζωνικό σύστημα» τοποθέτησης των οπλιτών, επί Γ. Βαρβιτσιώτη, είχε αποτύχει παταγωδώς: Η επάνδρωση των μονάδων στη παραμεθόριο είχε φτάσει στα... σημερινά απογοητευτικά επίπεδα. Δεν υπερέβαινε το 20% έως 30%. Σαν να μην πέρασε μια μέρα! Χαρακτηριστικό είναι ότι το 1993, σε επίσημες επιτελικές αναφορές, εμφανίζονταν 7.500 οπλίτες υπεράριθμοι σε μονάδες της Αττικής!!! Με την εφαρμογή του νέου συστήματος, το 1996, περιορίστηκαν σε μόλις 23 τα «βύσματα» στην Αθήνα. Ηταν, όμως, απλώς ζήτημα χρόνου για να επανέλθει η κατάσταση σε παρόμοια χάλια.

Τότε, πάντως, είναι που καθορίστηκαν κριτήρια για την απονομή των ειδικοτήτων, θεσπίστηκε το 6μηνο σε παραμεθόριες μονάδες και οι μεταθέσεις ικανοποιούνταν σε ποσοστό της τάξης του 70%. Οπως τουλάχιστον εμφάνιζαν τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου εκείνη την περίοδο. Οι λεγόμενες «κατ' εξαίρεση» μεταθέσεις γίνονταν πλέον από επιτροπή και τα ονόματά τους δίνονταν στη δημοσιότητα (στην πραγματικότητα ήταν προσβάσιμα στους δημοσιογράφους, αν και ουδέποτε δημοσιεύτηκαν). Σε ποσοστό 10% έως 15% ικανοποιούνταν. Το πόρισμα κάθε «κατ' εξαίρεση» μετάθεσης δινόταν στο στρατιωτικό γραφείο του υπουργού. Και, πράγματι, λειτούργησε ως ανασταλτικός παράγοντας στα πολλά «κοινωνικά αιτήματα». Τότε έκλεισαν -προσωρινά όπως φάνηκε στη συνέχεια- τα ρουσφετομάγαζα: ειδικά γραφεία που ασχολούνταν μόνο με αυτά! Απαγορεύτηκαν οι αποσπάσεις και τα μόρια που συγκέντρωνε κάθε φαντάρος αναρτώνταν στον πίνακα ανακοινώσεων κάθε μονάδας.

Ετσι, η επάνδρωση των μονάδων σε παραμεθόριο και νησιά αυξήθηκε μέχρι και 150%. Το σύστημα λειτούργησε και επί των Α. Τσοχατζόπουλου και Γ. Παπαντωνίου. Αντί, όμως, να βελτιωθεί, άρχισαν να βρίσκουν και να αξιοποιούν «παράθυρα». Οπως των στρατονόμων για παράδειγμα, που ήταν από τους πρώτους που εκμεταλεύτηκαν το κενό του νόμου για να μην πηγαίνουν στα σύνορα. Ανθισε και η βιομηχανία των ρουσφετολογικών μετατάξεων από το στρατό προς την αεροπορία και το ναυτικό, παρότι επί Γ. Αρσένη (από τότε!) υπήρχε πρόταση για πλήρη κατάργησή τους.  Σύμφωνα με το νόμο, άλλωστε, οι μετατάξεις είναι και παράνομες, αφού δεν συνοδεύονται από αιτιολογημένη γνώμη κατά περίπτωση, όπως απαιτούν οι κανόνες της χρηστής διοίκησης στο δημόσιο. Λεπτομέρειες;

Επί των Σπ. Σπηλιωτόπουλου έφτασαν στο σημείο να καταργήσουν ατύπως το 6μηνο στα σύνορα για να επανδρώνουν τις μονάδες στα μετόπισθεν. Με χιλιάδες αποσπάσεις στο 4μηνο... Και χιλιάδες μετατάξεις σε ναυτικό και αεροπορία, σε σημείο που να μην ξέρουν τι να τους κάνουν!

Αλλά και το μπάχαλο της οργάνωσης των στρατολογικών γραφείων κρατάει χρόνια. Ο νόμος του '88 δεν εφαρμόστηκε, αφού μεσολάβησε η συγκυβέρνηση, αλλά ούτε ενεργοποιήθηκε επί Βαρβιτσιώτη. Πέρασαν τουλάχιστον πέντε χρόνια -όταν και εμφανίστηκαν πάλι περίεργες απαλλαγές-για να ξεκινήσει η ενοποίηση των στρατολογικών γραφείων (στρατός, ναυτικό και αεροπορία είχαν ξεχωριστά τα δικά τους) και κεντρικός έλεγχος. Πάλι επί Αρσένη. Από τότε ξεκίνησε πιλοτικά η μηχανογράφηση της στρατολογίας. Και χωρίς μηχανογράφηση εξακολουθεί να πορεύεται μέχρι και σήμερα! Σημαντική λεπτομέρεια, όπως αναφερόταν στους αρχικούς σχεδιασμούς: Για να λειτουργήσουν ενιαία τα στρατολογικά γραφεία και να υπάρχει έλεγχος (να συνδεθούν μεταξύ τους, με τα δημοτολόγια και άλλες κρατικές υπηρεσίες), ήταν απαραίτηση προϋπόθεση η μηχανογράφηση. Εχει αλλάξει τίποτα επί της ουσίας από τότε;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

ΒΥΣΜΑΤΟΜΕΤΡΟ: Τοποθετήσεις, μεταθέσεις, επιλογή όπλου!


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ