Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το σχέδιο σύμβασης για τις σεισμικές έρευνες υδρογονανθράκων εστάλη στα κόμματα.

11.04.2012 | 12:20

  

Το σχέδιο σύμβασης, που θα υπογραφεί με τις εταιρίες οι οποίες θα επιλεγούν για τη διεξαγωγή των σεισμικών ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, απέστειλε στα κόμματα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης.

Το σχέδιο ρυθμίζει, μεταξύ άλλων, τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των δύο πλευρών, θέματα εμπιστευτικότητας στη χρήση των δεδομένων που θα προκύψουν από τις έρευνες, ενώ καθορίζει θέματα φορολογίας και τον τρόπο διανομής των εσόδων που θα προκύψουν από την πώληση των δεδομένων στις πετρελαϊκές εταιρίες οι οποίες θα ενδιαφερθούν να επενδύσουν σε έρευνες στην Ελλάδα. Ακόμη, επιβάλλει στον ή στους αναδόχους υποχρεώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και των θαλάσσιων θηλαστικών και ορίζει τα ελληνικά δικαστήρια ως αρμόδια για επίλυση των διαφορών. Το δίκαιο που διέπει τη σύμβαση είναι, επίσης, το ελληνικό.

«Σταθερή μας αρχή, είναι η διαρκής ενημέρωση των κομμάτων σε όλα τα θέματα που αφορούν τις έρευνες υδρογονανθράκων», επισημαίνει ο κ. Μανιάτης, σε δηλώσεις του προς το ΑΜΠΕ και προσθέτει: «Με την αποστολή του σχεδίου σύμβασης, επιδιώκουμε να βελτιστοποιήσουμε τους όρους προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου και να γνωστοποιήσουμε στο Κοινοβούλιο το σύνολο των επιμέρους κεφαλαίων αυτής της διεθνούς σύμβασης. Οι έρευνες υδρογονανθράκων δεν μπορεί να είναι αντικείμενο μυθοπλασιών, ακροτήτων και συνωμοσιών. Μια σύγχρονη χώρα, όπως η Ελλάδα, χειρίζεται τα θέματα αυτά σύμφωνα με το ευρωπαϊκό Δίκαιο και με πλήρη διαφάνεια απέναντι στους πολίτες και τους εκπροσώπους τους».

Υπενθυμίζεται ότι, στις αρχές Μαρτίου, υπεβλήθησαν οκτώ προσφορές από διεθνείς εταιρίες του χώρου για την πραγματοποίηση των σεισμικών ερευνών (είναι οι εταιρίες TGS-NOPEC GEOPHYSICAL COMPANY ASA, DOLPHIN GEOPHYSICAL, ION GEOPHYSICAL CORPORATION, SPEC PARTNERS LTD, CGGVERITAS, PETROLEUM GEO-SERVICES (PGS), SPECTRUM GEO LIMITED, FUGRO MULTICLIENT SERVICES AS). Οι έρευνες θα γίνουν με δαπάνες των εταιριών, χωρίς συμμετοχή του Δημοσίου, το οποίο όμως θα συμμετέχει στα έσοδα από την πώληση των δεδομένων που θα προκύψουν για τα κοιτάσματα τα οποία τυχόν υπάρχουν στην υπό έρευνα περιοχή.

Σημειώνεται ότι η αρμόδια Επιτροπή έχει ήδη ξεκινήσει την αξιολόγηση των προτάσεων και υπολογίζεται ότι σε τρεις εβδομάδες περίπου θα έχουν ολοκληρωθεί και οι διαπραγματεύσεις με τις εταιρίες.

Το σχέδιο σύμβασης εστάλη στους εκπροσώπους που όρισαν τα κόμματα, ύστερα και πάλι από πρόσκληση του κ. Μανιάτη, για να υπάρχει συνεχής ενημέρωση αναφορικά με τις εξελίξεις στον τομέα των ερευνών. Είναι οι Θ. Χαντάβας από το ΠΑΣΟΚ, Στ. Καλαφάτης από τη ΝΔ, Μ. Παπαδόπουλος από το ΚΚΕ, Ηρώ Διώτη από τον ΣΥΡΙΖΑ και Κ. Βελόπουλος από τον ΛΑΟΣ.


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ