Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τον "ανίκητο ψυχολογικά" στρατό φτιάχνουν οι ΗΠΑ!

05.02.2011 | 00:09Εκτός από κάποιες περικοπές στους προϋπολογισμούς και κάποια μεγαλύτερη προσοχή για τις μειονότητες (μαύροι,ομοφυλόφιλοι ...), τα δύο έτη προεδρίας Ομπάμα δεν έχουν αλλάξει τα ήθη και τα έθιμα στο στρατό των ΗΠΑ.

Ο Ρόμπερτ Γκέιτς, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα κατά τη διάρκεια της προεδρίας του GW Bush εξακολουθεί να είναι επικεφαλής του Πενταγώνου κι έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα "ηθικού επανεξοπλισμού», του στρατεύματος ο οποίος θεωρείται ζωτικής σημασίας για τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Η παρα-θρησκευτική διάσταση αυτού του προγράμματος το καθιστά αμφιλεγόμενο .

Αδάμαστος στρατός

"Ισχυρά μυαλά – ισχυρά κορμιά».
Δηλωμένος στόχος του προγράμματος: "Μεγιστοποίηση του δύναμης των στρατιωτών, των οικογενειών τους και των πολιτών που εργάζονται για την άμυνα, για την αντιμετώπιση των σωματικών και ψυχολογικών προκλήσεων της εντατικής πράξεων που απαιτούνται."

Οι πέντε «διαστάσεις της δύναμης” περιλαμβάνουν:

* "Φυσική" για την αεροβική και μυϊκή αντοχή,για υγιές σώμα και ευελιξία μέσα από την άσκηση, την καλή διατροφή, και την εκπαίδευση."

*«Συναισθηματική»
που έχει στόχο να υιοθετήσει το προσωπικό μια «θετική στάση, αισιόδοξη, με ψυχραιμία, και ανοχή και καλό χαρακτήρα στις επιλογές και τις δραστηριότητές τους."

* "Κοινωνική"
, θα πρέπει το προσωπικό να «αναπτύσσει και να διατηρήσει ένα δίκτυο σχέσεων,φιλίες να έχει αυτοπεποίθηση και να ανταλάσσει ιδέες και εμπειρίες.

*"Οικογένεια". Το πρόγραμμα υπογραμμίζει την ανάγκη "να είναι ο στρατιωτικός μέρος της ενωμένης οικογένειας, να έχει και να δίνει υποστήριξη και αγάπη, να παρέχει ό, τι είναι αναγκαίο για όλα τα μέλη της οικογενειας του ,να ζει σε ένα υγιές και ασφαλές."

* «Πνευματική» να «ενισχύσει ένα πλαίσιο αρχών, πεποιθήσεις και τις αξίες που στηρίζουν το άτομο στην οικογένεια. Αυτό το πνευματικό συστατικό παρουσιάζεται σε μια φωτογραφία από μια ομάδα αμερικανών στρατιωτών καταπολέμησής της, σχηματίζοντας έναν κύκλο, κρατώντας τα χέρια,στο κεφάλι υποκλίνόμενοι , σε θέση διαλογισμού ή προσευχής.
Τα πάντα γίνονται για να «βελτιώσουν τις επιδόσεις του στρατιώτη, την εμπιστοσύνη του στον εαυτό του, το θάρρος του να αντιμετωπίσει τους κινδύνους,τη συμπόνια του για τους άλλους ...."

Προτεραιότητα Προσωπικό

Αυτό το ολοκληρωμένο πρόγραμμα κατάρτισης , κοστίζει 125 εκατομμύρια δολάρια για να τον αμερικανικό στρατό. Σκοπός του, σύμφωνα με την έρευνα του Jason Leopold, για την ιστοσελίδα της ΜΚΟ Truthout, είναι η μείωση της συχνότητας αυτοκτονιών και συναφείς διαταραχές μετατραυματικής αγχώδους διαταραχής (PTSD) που έχουν λάβει διαστάσεις επιδημίας τα τελευταία χρόνια, με τις αποστολές στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Το πρόγραμμα αποτελεί βασική προτεραιότητα του Αρχηγού του Επιτελείου, στρατηγό Τζώρτζ Κέισι, ο οποίος ελπίζει να ενισχυθεί η «ανθεκτικότητα» των στρατιωτών του με την προετοιμασία τους ψυχολογικά να αντιμετωπίζουν καλύτερα τα δραματικά γεγονότα.

Στην πράξη, οι στρατιώτες πρέπει να υποβάλονται κάθε δύο έτη,σε μια δοκιμάσια με πάνω από εκατό ερωτήματα χωρισμένα σε πέντε ενότητες.. Πάνω από οκτακόσιες χιλιάδες αμερικανοί στρατιώτες έχουν ήδη εξεταστεί.
Εάν τα αποτελέσματα θεωρούνται αρνητικά σε μια συγκεκριμένη ενότητα ερωτημάτων , καλούνται να συμμετάσχουν σε μαθήματα και σεμινάρια για να «επανορθώσουν» τα λάθη κάτι το οποίο έχει συμβεί σε εκατοντάδες χιλιάδες από αυτούς!

Το πεδίο στο οποίο εξετάζεται η «πνευματικότητα» των στρατιωτών είναι αυτό που δημιουργεί τα περισσότερα προβλήματα. . Για πολλούς , η έννοια της «πνευματικότητα» ειδικά αυτή της θρησκείας δεν είναι το καλύτερό τους. Οι “λάθος απαντήσεις”, οδηγούν στην ανάγκη “ηθικού επαναξοπλισμού” τους.
Η Rhonda Cornum, υπεύθυνη του προγράμματος, λέει ότι η πνευματική κατάρτιση είναι προαιρετική, σε αντίθεση με άλλους τομείς όπου απαιτούνται φροντιστηριακά μαθήματα. Επί της ουσίας, υποστηρίζει ότι «η πνευματική διάσταση δεν έχει θρησκευτικό χαρακτήρα."

Όμως, το Ίδρυμα Στρατιωτική Θρησκευτική Ελευθερία (MRFF), που αντιπροσωπεύει πάνω από διακόσιους αντιρρησίες , κατηγορεί το Πεντάγωνο ότι στόχος του προγράμματος είναι ενίσχυση σγκεκριμένων θρησκευτικών πεποιθήσεων των στρατιωτών . Ο δικηγόρος του Ιδρύματος πιστεύει ότι ο στρατός των ΗΠΑ δεν μπορεί να αποφύγει την κατηγορία της «αντισυνταγματικότητας» απλά έχοντας αντικαταστήσει την λέξη θρησκεία με τον όρο “πνευματικότητα” σε αυτό το πρόγραμμα.


Η εκπαίδευση αυτή βασίζεται εξ ολοκλήρου, λέει η Truthout στην έκθεσή της στο έργο του Δρ. Martin Seligman, συμβούλου του Γ.Γ του υπουργείου Άμυνας που είναι και πρόεδρος του Κέντρου Θετικής Ψυχολογίας της Πενσυλβανίας και είναι κοινώς γνωστός ως «Δρ. Happy" στο στρατό ... Ο γιατρός έχει αναπτύξει ένα πρόγραμμα, και δημοσίευσε ένα βιβλίο με τίτλο “Αυθεντική Ευτυχία”.
Διεξάγει επίσης έρευνα για την έννοια της «αδυναμίας Learned" (πτώση γραμμής), η οποία έχει επηρεάσει τους ψυχολόγους στο πλαίσιο σύμβασης με τη CIA, για την υλοποίηση του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας" στο Γκουαντάναμο ή σε άλλα κέντρα κράτησης.

Τον Μάιο του 2002, όταν η CIA άρχισε να χρησιμοποιεί τεχνικές βασανιστηρίων κατά των κρατουμένων «υψηλής αξίας» ,ο Seligman είχε δώσει κατευθύνσεις για ένα πρόγραμμα «ανθεκτικότητας » στη Σχολή του Ναυτικού των ΗΠΑ ,στο Σαν Ντιέγκο, το οποίο παρακολούθησαν δύο ψυχολόγοι. Θεωρείται ο αρχιτέκτονας του προγράμματος βασανιστηρίων που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση Μπους.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, θεωρεί ότι το πρόγραμμα "είναι ζωτικής σημασίας για τις δυνάμεις που αναπτύσσονται στο Ιράκ και το Αφγανιστάν."

Σύμφωνα με τον Seligman είναι «η μεγαλύτερη μελέτη που έχει διεξαχθεί ποτέ σε τέτοια θέματα ψυχολογίας." Κι όπως υποστηρίζει με αυτό το πρόγραμμα ,"δημιουργούμε έναν στρατό ανίκητο. "

Tags:

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ