Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκία: Οι εκκαθαρίσεις είχαν προγραμματιστεί, λέει Τούρκος πρέσβης στο Βέλγιο

27.07.2016 | 14:50

Την άποψη ότι οι "εκκαθαρίσεις" στο τουρκικό κράτος θα γίνονταν ούτως η άλλως και ότι η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος απλώς επιτάχυνε τις εξελίξεις υποστηρίζει σε συνέντευξη του στη βελγική εφημεριδα Libre Belgique ο πρέσβης της Τουρκιας στο Βέλγιο Μεχμέτ Χακάν Ολτσάι.

"Πρόκειται για μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε βάρος του κράτους, όχι εναντίον του λαού", δηλώνει ο Τούρκος πρέσβης ο οποίος υπεραμύνεται των πρακτικών της τουρκικής κυβέρνησης σε συνέχεια της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος, σημειώνοντας ότι σκοπός της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, «η οποία δεν είναι εναντίον του λαού, αλλά εναντίον του ίδιου του κράτους», είναι «η εκκαθάριση του συστήματος» από μια τρομοκρατική οργάνωση (το κίνημα Γκιουλέν) που «προσπάθησε να πάρει τον έλεγχο της χώρας και να ανατρέψει το δημοκρατικό της σύστημα». Αυτή η «υπόγεια οργάνωση έχει διεισδύσει», σύμφωνα με τον ίδιο, στο τουρκικό κράτος επί τριάντα έτη και έχει δημιουργήσει μια πραγματική «παράλληλη δομή».

Σε ερώτηση για τις μαζικές εκκαθαρίσεις που πραγματοποιούνται στο σύνολο της δημόσιας διοίκησης, του στρατού και του δικαστικού σώματος και κατά πόσο υπήρχαν έτοιμες σχετικές λίστες, ο ίδιος σημειώνει ότι «έρευνες έχουν ξεκινήσει από το 2013, μετά από τη διπλή απόπειρα αποσταθεροποίησης τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους. Τα θεσμικά όργανα του κράτους κατέβαλαν προσπάθεια να γνωρίζουν πόσοι από το προσωπικό τους είχαν ενταχθεί σε αυτή την παράλληλη κρατική δομή. Επιχειρήσεις εναντίον αυτών θα ξεκινούσαν κάποια ημέρα. Η απόπειρα πραξικοπήματος επιτάχυνε τα πράγματα». Σε διευκρινιστική ερώτηση κατά πόσο ο ίδιος επιβεβαιώνει την ύπαρξη καταλόγων τέτοιου τύπου, ο Τούρκος πρέσβης απαντά καταφατικά.

Σχετικά με το αν υπάρχουν  αποδείξεις για τη συμμετοχή του κινήματος Γκιουλέν στην απόπειρα πραξικοπήματος, ο ίδιος αναφέρει ότι έχουν ανακαλυφθεί σχετικά προπαρασκευαστικά έγγραφα, καθώς και όπλα σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αστυνομικά τμήματα και διοικητικές υπηρεσίες.

Επίσης,  σχετικά με τις τελευταίες διώξεις δημοσιογράφων, ο Τούρκος πρέσβης απαντά ότι όλοι όσοι συνελήφθησαν εργάζονται για τις εφημερίδες, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση του ομίλου Zaman, ο οποίος ελέγχεται από το κίνημα Γκιουλέν. Ο ίδιος σημειώνει ότι κανείς δε διώκεται εξαιτίας των απόψεών του, αλλά μόνο για συμμετοχή σε τρομοκρατική ομάδα, ενώ υποστηρίζει ότι και στο παρελθόν, δημοσιογράφοι υπέστησαν διώξεις όχι εξαιτίας των θέσεών τους, αλλά για εγκληματική δραστηριότητα.

Ερωτηθείς κατά πόσο η αντιπαράθεση του προέδρου Ερντογάν με τον Φετουλάχ Γκιουλέν αποτελεί ζήτημα ανταγωνισμού για την εξουσία, ο Τούρκος πρέσβης αναφέρει ότι ο Γκιουλέν θα είχε δημιουργήσει το δικό του πολιτικό κόμμα αν επεδίωκε να αποτελέσει πολιτικό αντίπαλο εντός του δημοκρατικού συστήματος. Αντ’ αυτού, ενορχήστρωσε απόπειρα πραξικοπήματος επιδιώκοντας να καταλάβει την εξουσία ως άλλος Χομεϊνί στο Ιράν.

Επιπλέον σχετικά με το κατά  πόσο επηρεάζεται η αποτελεσματικότητα του τουρκικού στρατού λόγω των εκκαθαρίσεων και μάλιστα σε περίοδο μεγάλης αστάθειας στη Μέση Ανατολή, ο ίδιος τονίζει ότι παρά την απομάκρυνση 70 στρατηγών σε σύνολο 300, όλες οι διοικητικές δομές παραμένουν ανέπαφες, τονίζοντας ότι ο τουρκικός στρατός έχει δυναμικό περίπου 800.000 ανθρώπων, είναι δε ο δεύτερος σε μέγεθος στρατός στο ΝΑΤΟ μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε επόμενη ερώτηση κατά πόσο θα επηρεαστούν οι σχέσεις της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ, σε συνέχεια της πρόσφατης ομαλοποίησης των σχέσεων με τη Ρωσία, ο ίδιος απαντά ότι «έχουμε αφήσει πίσω μας το περιστατικό της κατάρριψης του αεροπλάνου», σημειώνοντας ότι «Τουρκία και ΗΠΑ είναι στρατηγικοί εταίροι και έχουμε καλές σχέσεις».

Τέλος,  σχετικά με την έκδοση του Γκιουλέν από τις ΗΠΑ, διαβεβαιώνει ότι η Τουρκία θα παρουσιάσει όλα τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία, σημειώνοντας ότι την έκδοση επιθυμεί και η τουρκική κοινή γνώμη, ενώ όσον αφορά το θέμα που έχει ανακύψει με την επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία και κατά πόσο η χώρα εξακολουθεί να θέλει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απαντά: «Ναι, φυσικά θέλουμε [την ένταξη στην ΕΕ]. Όσον αφορά τη θανατική ποινή, δεν είναι ο Ερντογάν που ανέφερε το θέμα, αλλά οι άνθρωποι που βγήκαν στους δρόμους, λόγω του αισθήματος αδυναμίας που βίωσαν εξαιτίας της αιματοχυσίας κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος. Ο πρόεδρος δήλωσε ότι αν του υποβληθεί σχετικό αίτημα δια της κανονικής οδού, δηλαδή μέσω του κοινοβουλίου, θα εξετάσει την επικύρωση. Γνωρίζουμε τις υποχρεώσεις μας στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης. Δεν υπάρχει καμία σχετική συζήτηση, δεν έχει προετοιμαστεί καμία πρόταση νόμου. Μια τέτοια διαδικασία θα διαρκούσε χρόνια».

Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ