Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκία: Ο πρώην υπουργός Μεχμέτ Αγάρ φυλακίστηκε

25.04.2012 | 19:00

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Μεχμέτ Αγάρ παραδόθηκε σήμερα στις τουρκικές αρχές για να εκτίσει την ποινή πενταετούς φυλάκισης που του επιβλήθηκε λόγω της εμπλοκής του στο σκάνδαλο Σουσουρλούκ, πριν από 15 χρόνια.

Ο Αγάρ πήγε στη φυλακή Αϊντίν-Γενιπαζάρ όπου θα κρατηθεί, αφού είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον του μετά την επικύρωση της ποινής του από το Εφετείο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.

Ο Αγάρ, πρώην επικεφαλής της τουρκικής αστυνομίας, υπουργός Εσωτερικών και ηγέτης του δεξιού Κόμματος του Ορθού Δρόμου (DYP) καταδικάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2011 σε φυλάκιση πέντε ετών από δικαστήριο της Άγκυρας όπου δικαζόταν κατηγορούμενος ως "εγκέφαλος εγκληματικής οργάνωσης". Το 1996, όντας υπουργός Εσωτερικών, υποχρεώθηκε να παραιτηθεί --επισήμως "για λόγους υγείας"-- καθώς η υπογραφή του εμφανίστηκε σε ένα διαβατήριο και μια άδεια οπλοφορίας που είχαν παραδοθεί στον υπερεθνικιστή Αμπντουλάχ Τσατλί, τον γνωστότερο "Γκρίζο Λύκο", ο οποίος εμπλεκόταν και στην απόπειρα εναντίον του πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄.

Η υπόθεση ήρθε στο φως τον Νοέμβριο του 1996, όταν σημειώθηκε ένα τροχαίο δυστύχημα κοντά στην κοινότητα Σουσουρλούκ. Στο δυστύχημα αυτό σκοτώθηκαν ο Τσατλί, που ήταν καταζητούμενος για φόνο από τη δεκαετία του 1970 καθώς και ένας υψηλόβαθμος αξιωματικός της αστυνομίας, ο Χουσεϊν Κοτσαντάγ. Ένας βουλευτής του DYP, ο Σεντάτ Μπουτσάκ, τραυματίστηκε.

Η παράξενη αυτή "συντροφιά" έφερε στο φως τις σχέσεις της αστυνομίας με τη μαφία και ορισμένους πολιτικούς. Μια επίσημη έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα το 1998 επιβεβαίωσε τους δεσμούς των υπηρεσιών ασφαλείας με τις μαφιόζικες οργανώσεις που διέπραταν δολοφονίες εξ ονόματος του κράτους.

"Το μέλλον της Τουρκίας είναι να ζήσουν ειρηνικά και αδελφωμένοι οι 75 εκατομμύρια κάτοικοί της. Δεν είχαμε ποτέ άλλο στόχο", είπε ο Αγάρ μπαίνοντας στη φυλακή για να εκτίσει την ποινή του.


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ