Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

"Τουρκία,φύγε από τη Κύπρο",φώναζαν στα κατεχόμενα στο συλλαλητήριο!

03.03.2011 | 05:50
ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Επεισοδιακό ήταν το δεύτερο συλλαλητήριο που διοργανώθηκε στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, με ορισμένους διαδηλωτές που ήθελαν να ανοίξουν πανό κατά του Ερντογάν αλλά και σημαίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, να συγκρούονται με τις αστυνομικές δυνάμεις. Στα πανό τους οι διαδηλωτές είχαν γράψει " να φύγεις κατοχική δύναμη Τουρκική Δημοκρατία ".
Στην πλατεία Ινονού συγκεντρώθηκαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι. Τα συνδικάτα που διοργάνωσαν τη συγκέντρωση μιλούν για 30.000 ανθρώπους , οι κατοχικές δυνάμεις μιλούν για περίπου 20.000 συγκεντρωμένους. Εντύπωση προκάλεσε πως και η Αϊντίν Ντενκτάς , η σύζυγος του Ραούφ Ντενκτάς , ήταν ανάμεσα στους διαδηλωτές και στέκονταν δίπλα στον γιό της Σερντάρ Ντενκτάς, πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος.

Οι διαδηλωτές για δεύτερη φορά, μετα το πρώτο συλλαλητήριο της 28ης Ιανουαρίου, θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για τα οικονομικά μέτρα που επιβάλλει η Τουρκία στους τουρκοκυπριους. Επίσης πολλοί θέλησαν να εκφράσουν την αντίθεση τους με τις δηλώσεις Ερντογάν που είχε μιλήσει υποτιμητικά για τους τουρκοκυπρίους. Ο τούρκος πρωθυπουργός οταν είχε διαπιστώσει οτι στην πρώτη διαδήλωση υπήρχαν πανό κατα της Τουρκίας, είχε δηλώσει χαρακτηρηστικά " Λένε να σηκωθεί να φύγει η Τουρκία. Εσύ ποιος είσαι; Είναι περίεργο να μιλούν έτσι όσοι τρέφονται απο την Τουρκία"

Ο πρόεδρος του συνδικάτου KAMU-SEN Μεχμέτ Οζκαρντας στην ομιλία του στο συλλαλητήριο είπε " ο Ερντογάν που ζητά να ακουστούν οι φωνές των διαδηλώσεων στη Λιβύη και στην Αίγυπτο, γιατί δεν ακούει τις φωνές των τουρκοκυπρίων"


Στην ευρύτερη περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας είχαν ληφθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Φαίνεται πως οι αντιδράσεις και οι απειλές της Άγκυρας για το πρώτο συλλαλητήριο και τα συνθήματα που ακούστηκαν κατα της Τουρκίας, προκάλεσαν πανικό στον Ντερβίς Έρογλου, γι'αυτό και υπήρχε εντολή να μην περάσει κανένα πανό εναντίον της κυβέρνησης Ερντογάν, αλλά και της Τουρκίας.
Παρα τα μέτρα πάντως ακούστηκαν συνθήματα όπως " Θέλουμε να κυβερνάμε εμείς", " Άγκυρα δεν θέλουμε ούτε τα χρήματα σου ούτε τα πακέτα σου, ούτε τους υπαλλήλους σου" , "την ειρήνη στην Κύπρο δεν μπορεί να την εμποδίσει κανείς".
Η αστυνομία εμπόδισε την πορεία από τα γραφεία της εφημερίδας "Αfrika".

Πάντως τις τελευταίες ημέρες επικρατούσε "τεταμένο" κλίμα στο "ψειδοκράτος" με αποκορύφωμα, το βράδυ του Σαββάτου όπου άγνωστοι πυροβόλησαν εναντίον των γραφείων της εφημερίδας "Αfrika.

Εκδήλωση συμπαράστασης προς τους Τουρκοκυπρίους πραγματοποίησε  η πλατφόρμα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων εκπαιδευτικών, στο οδόφραγμα της Οδού Λήδρας στη Λευκωσία.

   

Ομιλητές τόνισαν ότι στόχος είναι ο συγχρονισμός των ενεργειών Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και να σταλεί το μήνυμα για κοινή επιθυμία να βρεθεί σύντομα λύση στο Κυπριακό.

   

Μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο Τουρκοκύπριος συνταξιούχος καθηγητής Γιουτζέλ Κιουσέογλου, ο οποίος είπε ότι ο ίδιος και οι συνομήλικοί του είναι η τελευταία γενιά Τουρκοκυπρίων που μιλούν ελληνικά.

   

Ο κ. Κιουσέογλου δήλωσε ότι τα συνθήματα που ακούστηκαν στο συλλαλητήριο των Τουρκοκυπρίων στην κατεχόμενη Λευκωσία ήταν αυτή τη φορά ουσιαστικά και έστειλαν το μήνυμα της απαίτησης για λύση.


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ