Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκική απειλή! 8 δις δολάρια τα επόμενα 4 χρόνια για εξοπλισμούς θα δώσει η Τουρκία

29.07.2012 | 00:01
Η Τουρκία θα ξοδέψει μέχρι και 8 δισ. δολάρια  για την ενίσχυση της άμυνας της  και μέχρι το 2016 οι εξαγωγές της θα φτάσουν τα $2 δισ., σύμφωνα με του γραφείου προμηθειών και Αμυντικών Βιομηχανιών (SSM),σύμφωνα με ρεπορτάζ της Χουριέτ. Όλα αυτά την ώρα που η Ελλάδα κόβει τα πάντα.Ακόμη και τη συντήρηση οπλικών συστημάτων.
Οι προσδοκίες που έχει η SSM για το επικαιροποιημένο στρατηγικό πρόγραμμα 2012-2016 είναι ρεαλιστικές αν λάβουμε υπόψη μας το ποσό των χρημάτων που θα δώσει η Τουρκία για ακριβά συστηματα όπως τα  F-35 ή τα υποβρύχια τύπου U-214 που θα αγοράσει απο την Γερμανία και σύμφωνα με αναλυτές, αν δούμε την ταχεία αύξηση εξαγωγών της, κυρίως σε ισλαμικές χώρες. 
Στην παρούσα φάση η Τουρκία βρίσκεται σε συνομιλίες με τέσσερις βασικούς ξένους προμηθευτές για αντιπυραυλικά συστηματα άμυνας αξίας 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι εξαγωγές της γίνονται σε περισσότερες απο δέκα ισλαμικές χώρες και συμπεριλαμβάνουν κυρίως τεθωρακισμένα οχήματα πολλών ειδών, ρουκέτες και άλλα πυρομαχικά, καθώς και στρατιωτικά ηλεκτρονικά είδη, όπως ραδιόφωνα. Ως ένα κομμάτι αντισταθμιστικών οφελημάτων η Τουρκία πουλάει επίσης αεροπορικό εξοπλισμό.
Καθυστέρηση στο πρόγραμμα κατασκευής μαχητικών τζέτ.
Σύμφωνα με την SSM η Τουρκία έχει 2 χρόνια καθυστέρηση  στην ανάπτυξη μαχητικών αεροσκαφών για την Πολεμική Αεροπορία 
Στις 14 Δεκεμβρίου 2010, ο τότε υπουργός άμυνας Βετσντί Γκιονούλ, ανακοίνωσε ότι μέχρι να κλείσει 100 χρόνια η Τουρκική Δημοκρατία, δηλαδη το 2023,  η Τουρκία θα κατασκευάσει ένα μαχητικό αεροσκάφος, είτε μόνη της είτε μαζί με μια φιλική χώρα. 
Ο Γκιονούλ είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Αμυντικης Βιομηχανίας ότι η SSM θα ξεκινούσε συνομιλίες με την Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία (TAI), κύρια αεροπορική εταιρία της χώρας, για την "προκαταρτικη μελέτη ενός προτότυπου σχεδιου"  μαχητικών αεροσκαφών που θα κατασκευαζόντουσαν μετά το έτος 2020.
Ο Γκιονούλ αρχικά είχε δώσει δύο χρόνια στην ΤΑΙ για την προκαταρκτική μελέτη και δήλωσε οτι το αεροσκάφος  «θα είναι ‘προηγμένης γενιάς', αντικαθιστώντας το Αμερικανικό  F-4E και συμπληρώνοντας το F-16 και το F-35 ... Η αποφαση αυτη, τόνισε,  είναι ουσιαστικά μια απόφαση για την κατασκευή του πρώτου μαχητικού αεροσκάφους της Τουρκίας."


Σύμφωνα με ενα νέο στρατηγικό έγγραφο η ολοκλήρωση της προκαταρτικής μελέτης θα γίνει το 2014 και όχι στα δύο χρόνια που είχαν οριστεί αρχικά καθως θεωρηθηκε αδύνατο  να ολοκληρωθεί η προκαταρκτική μελέτη ενός νέου αεροσκάφους μέσα σε δύο χρόνια.
Ωστόσο η Τουρκία θα αγοράσει περίπου 100 F-35 τύπου Lightning Fighter II Strike αεροσκάφοι κατασκευάσμένα από την αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin. Αξίζει να σημειώσουμε οτι ο Γκιονούλ είχε πει τότε ότι δεν είχε καμία πρόθεση να αναπτύξει το νέο μαχητικό με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Τουρκία είχε προθέσεις να συνεργαστει με τη Νότιο Κορέα αλλά ένας αξιωματουχος της Νότιας Κορέας στην Άγκυρα, δήλωσε οτι η Νότια Κορέα ήταν σε πιο προχωρημένο στάδιο από ό, τι η Τουρκία, και αναπτύσει επί του παρόντος το  KF-X με την Ινδονησία. Σε αντιθεση με τον Νοτιοκορεάτη αξιωματούχο ο Γκονούλ δεν μπορούσε να δώσει κάποια συγκεκριμένη απάντηση ώς πρός τις προθέσεις της Τουρκίας. 
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ