Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τσακώνονται για το Ερζερούμ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

08.01.2011 | 00:50
«Η συμμετοχή του πρωθυπουργού στην ετήσια συνάντηση των Τούρκων Διπλωματών, στο Ερζερούμ και οι εν κρυπτώ συζητήσεις με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, συσκότισαν περισσότερο τις δοκιμαζόμενες, αυτόν τον καιρό, ελληνοτουρκικές σχέσεις, προκαλώντας ερωτηματικά, προβληματισμό και ανησυχία», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε δήλωσή του σχετικά με την επίσκεψη του κ. Γ. Παπανδρέου στο Ερζερούμ.

   
Κατά τον κ. Αβραμόπουλο, "είναι βέβαιο πως ο πρωθυπουργός εσύρθη στη συνάντηση αυτή, χωρίς διπλωματική προετοιμασία και συγκεκριμένη ατζέντα". 

   

"Από τις εικόνες, που μόνον αυτές, συνόδευσαν το όλο σκηνικό, επετεύχθη ο βασικός σκοπός της τουρκικής διπλωματίας, που ήταν να δοθεί η εντύπωση ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν ουσιαστικά βελτιωθεί. Αυτό εξηγεί και την περιορισμένη ζωντανή τηλεοπτική κάλυψη και ενημέρωση της κοινής γνώμης. Γεγονός πρωτόγνωρο στα διπλωματικά χρονικά της χώρας", ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος και πρόσθεσε: 

   

"Το Ερζερούμ καταγράφεται και προστίθεται στη σειρά των ατυχών διπλωματικών κινήσεων της κυβέρνησης, οι οποίες και την Ελλάδα αποδυναμώνουν διπλωματικά και το στόχο, για ένα ασφαλές και φιλικό περιβάλλον συνεργασίας στην περιοχή μας, δεν υπηρετούν".

   

Στην εκτός ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, που ζήτησε η Αξιωματική Αντιπολίτευση, ο πρωθυπουργός καλείται να ενημερώσει την ελληνική Βουλή, αφού δεν το έπραξε, ως όφειλε, πριν τη μετάβασή του στο Ερζερούμ, ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος, προσθέτοντας ότι απαιτούνται λεπτοί και προσεχτικοί διπλωματικοί χειρισμοί και "δεν συγχωρείται η πρόχειρη και αφελής διπλωματία εντυπώσεων και διεθνών δημοσίων σχέσεων που, όχι μόνον δεν συμβάλλει στην ενίσχυση του διεθνούς ρόλου της χώρας μας, αλλά αντίθετα την υποβαθμίζει, τη μειώνει και την εκθέτει σε κινδύνους".

   

Στον κ.Αβραμόπουλο απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ.Πεταλωτής: 
"Στη ΝΔ, που με θράσος διαπιστώνει ερωτηματικά και ατυχείς διπλωματικές κινήσεις στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, στη Τουρκία καθώς και στα κόμματα της αντιπολίτευσης, που ανακαλύπτουν "μυστική διπλωματία", συνιστούμε να διαβάσουν, έστω και στοιχειωδώς, την ομιλία του Πρωθυπουργού στη σύνοδο των Τούρκων πρέσβεων.

    

   

Ίσως για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια - και με τόση ένταση - Έλληνας Πρωθυπουργός επέδειξε τόση τόλμη, αποφασιστικότητα και σαφήνεια θέσεων για τα εθνικά μας συμφέροντα. Και μάλιστα ενώπιον αυτού του ακροατήριου. 

    

   

Ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, έθεσε ξεκάθαρες προϋποθέσεις για την συνεργασία Ελλάδας - Τουρκίας, στιγμάτισε τις παραβιάσεις και το casus belli, ως συμπεριφορές που δεν αρμόζουν σε καλή γειτονία και δεν συμβιβάζονται με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Επίσης ζήτησε τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στα πλαίσια του σεβασμού των κανόνων του διεθνούς δικαίου. 

    

   

Για άλλη μία φορά η Ελλάδα με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, απέδειξε ότι διαθέτει φωνή, επιχειρήματα και ισχυρή διεθνή παρουσία".


Tags:

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ