Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Βρετανία στέλνει βαριά όπλα αξίας € 2 εκατ. στις κουρδικές δυνάμεις

09.09.2014 | 17:06
Η Βρετανία στέλνει βαριά πολυβόλα και πυρομαχικά αξίας 1,6 εκατ. στερλινών (2 εκατ. ευρώ) στις κουρδικές δυνάμεις που μάχονται εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, ανακοίνωσε ο βρετανός υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον.

Το φορτίο πρόκειται να φθάσει στο Ιράκ αύριο και το κόστος της μεταφοράς θα ανέλθει σε 475.000 στερλίνες.

"Οι κουρδικές δυνάμεις παραμένουν σημαντικά λιγότερο καλά εξοπλισμένες από το Ισλαμικό Κράτος και τις βοηθούμε να αμυνθούν, να προστατεύσουν τους πολίτες και να απωθήσουν το Ισλαμικό Κράτος", δήλωσε ο Φάλον.

Η βρετανική ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των Κούρδων στο Βόρειο Ιράκ έρχεται σε μια στιγμή όπου ο βορράς και ο νότος της χώρας παρουσιάζεται εδαφικά και πολιτικά κατακερματισμένος. Οι σιίτες μουσουλμάνοι που ελέγχουν την κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ, έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν έστω και προσωρινά ένα σταθερό πολιτικό πλαίσιο, όμως η ολοένα αυξανόμενη ενδυνάμωση του ιρακινού Κουρδιστάν ενδέχεται να δημιουργήσει αποσχιστικές τάσεις αφού ο κοινός εχθρός, το Ισλαμικό Κράτος ηττηθεί. Σε αυτό το πλαίσιο, η στρατιωτική ενίσχυση των Κούρδων από τους Βρετανούς μάλλον αντιμετωπίζεται ως αναγκαίο κακό από τον σιιτικό νότο.

Σε μια προσπάθεια εξισσορόπησης αυτής της κατάστασης και φυσικά μη θέλωντας να δημιουργήσει λανθασμένες εντυπώσεις για τις προθέσεις των Βρετανών αναφορικά με το μεταπολεμικό Ιράκ, ο υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ είχε δηλώσει νωρίτερα πως ο διορισμός της νέας ιρακινής κυβέρνησης με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Χάιντερ αλ-Αμπάντι είναι ένα σημαντικό ορόσημο για τη χώρα. Ο ίδιος πρόσθεσε πως "η βρετανική κυβέρνηση θα συνεργασθεί στενά με τη νέα κυβέρνηση του Ιράκ στη μάχη της κατά της τρομοκρατίας και για την περαιτέρω ενίσχυση" των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Ισλαμικό Κράτος βγάζει εκατομμύρια διακινώντας αρχαιότητες μέσω Τουρκίας!

Άγκυρα: Τα όπλα στο Ιράκ καταλήγουν στο PKK;

Η Γερμανία στέλνει στρατιωτικό εξοπλισμό στους Κούρδους 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ