Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Wikileaks:Μέσω Τουρκίας μεταφορά υπόπτων για τρομοκρατία.

17.01.2011 | 19:38
Με τη σύμφωνη γνώμη της Άγκυρας, η CIA χρησιμοποιούσε την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ για να μεταφέρει υπόπτους για τρομοκρατία.

Επικαλούμενη διπλωματικό τηλεγράφημα που διέρρευσε από τον ιστότοπο WikiLeaks, η γερμανική εφημερίδα Die Welt αναφέρει ότι συνολικά 24 πτήσεις της CIA προσγειώθηκαν στη βάση του Ιντσιρλίκ, στη νότια Τουρκία, μεταξύ του 2002 και του 2006, οπότε οι τουρκικές αρχές ανακάλεσαν την άδεια που είχαν δώσει για τη μεταφορά κρατούμενων.

Η εφημερίδα επικαλείται ένα διπλωματικό τηλεγράφημα με ημερομηνία 8 Ιουνίου 2006, το οποίο έχει στην κατοχή της η νορβηγική εφημερίδα Aftenposten και είναι ανάμεσα στα περίπου 250.000 έγγραφα που έχουν διαρρεύσει από τον WikiLeaks, στο οποίο ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Άγκυρα αναφέρεται στην άδεια που είχε δώσει η Τουρκία στα αεροπλάνα της CIA.

«Οι τουρκικές στρατιωτικές αρχές μας έδωσαν την άδεια να χρησιμοποιούμε από το 2002 τη βάση του Ιντσιρλίκ για να ανεφοδιάζουμε τα αεροπλάνα που παίρνουν μέρος στις επιχειρήσεις μεταφοράς κρατούμενων στο πλαίσιο της επιχείρησης "Fundamental Justice", όμως ανακάλεσαν αυτή την άδεια φέτος το Φεβρουάριο», σύμφωνα με το τηλεγράφημα.

Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέλαβε την εξουσία το Νοέμβριο του 2002 και θεωρεί πιθανό η άδεια να είχε δοθεί στην CIA από στρατιωτικούς πριν τις εκλογές. Η κυβέρνηση του Ερντογάν στη συνέχεια απλώς "ανέχθηκε" αυτή την πρακτική. 

Σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης, 14 χώρες της Ευρώπης, ανάμεσά τους και η Τουρκία, είχαν δώσει την άδεια να ανεφοδιάζονται ή να πετούν πάνω από το έδαφός τους αεροπλάνα της CIA που μεταφέρουν υπόπτους για ανάκριση στο εξωτερικό και δύο χώρες --η Πολωνία και η Ρουμανία-- είχαν στο έδαφός τους φυλακές της CIA.

Tags: ΔΕΛΤΙΟ

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ