Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Wikileaks για ελληνοτουρκικά. Η Τουρκία ήταν έτοιμη για Χάγη.

15.05.2011 | 11:05
Σύμφωνα με απόρρητα διπλωματικά έγγραφα η Τουρκία είχε προτείνει προσφυγή στη Χάγη για το Αιγαίο από το Σεπτέμβριο του 2009. Επίσης ήταν θετική σε επιλεκτική επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων πέρα από τα 6 ναυτικά μίλια αλλά όχι παντού.
Σύμφωνα με το BHMA, λίγο πριν την κατάρρευση της κυβέρνησης της ΝΔ το Σεπτέμβριο του 2009 σε συνάντηση της αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών με αξιωματούχο του τουρκικού ΥΠΕΞ, ο δεύτερος σημειώνει ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις “δεν βρίσκονται πια στην ανταλλαγή εκατέρωθεν θέσεων” για την υφαλοκρηπίδα.


Ο ίδιος λέει ότι η Τουρκία εξετάζει να δεχτεί την επέκταση των ελλληνικών χωρικών υδάτων πέρα από τα 6 ν.μ. - δικαίωμα που προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο. Επίσης αναφέρει ότι η Τουρκία είχε προτείνει έναν “κώδικα συμπεριφοράς” για το Αιγαίο προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος ατυχημάτων.

Στις 30 Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου κάνει επίσκεψη στην Άγκυρα κατόπιν της οποίας διαρρέει ότι ο τούρκος πρωθυπουργός είχε στείλει επιστολή στον κ. Παπανδρέου για ελληνοτουρκικά, μετανάστευση και Κυπριακό. Σε αυτή φαίνεται να υιοθετούνται αμερικανικές προτάσεις για τα θέματα αυτά.

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν η Ελλάδα άφησε να φύγει μία καλή ευκαιρία επίλυσης των θεμάτων αυτών ή αν οι τουρκικές προτάσεις ήταν τόσο εκτος ελληνικής γραμμής που απορρίφθηκαν εντελώς.

 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ