Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χίλαρι Κλίντον:Δεν την εκπλήσσει η χρήση βομβών διασποράς από το Καντάφι.

16.04.2011 | 10:32
Η αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον ανακοίνωσε πως δεν έχει ενημερωθεί περί της χρήσεως βομβών διασποράς από τις πιστές δυνάμεις στον λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι κατά των εξεγερμένων, όπως καταγγέλλουν οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά τόνισε πως «δεν εκπλήσσεται για ό,τι μπορούν να κάνουν ο συνταγματάρχης Καντάφι και οι δυνάμεις του».

   

Σύμφωνα με την οργάνωση Human Rights Watch τουλάχιστον τρεις βόμβες με γόμωση διασποράς εξερράγησαν πάνω από την πόλη της Μιζουράτα. Οι ειδικοί αναγνώρισαν ως βόμβες διασποράς ισπανικής κατασκευής τα θραύσματα που εντόπισε δημοσιογράφος της εφημερίδας Τάιμς της Νέας Υόρκης, ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ η ίδια οργάνωση.

   

«Αυτή είναι μία ανησυχητική πληροφορία και είναι ένας από τους λόγους που οι μάχες στη Μιζουράτα είναι τόσο δυσχερείς, διότι διεξάγεται σε στενά, μέσα σε οικιστικές ζώνες και παρουσιάζει πλήθος προκλήσεις για το ΝΑΤΟ και την λιθυκή αντιπολίτευση», τόνισε η Κλίντον μετά το πέρας της συνοδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο, σύμφωνα με ανακοινωθέν του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. 

   

Οι βόμβες διασποράς, που διασκορπίζουν άλλα μικρότερα συστατικά της βομβίδια σε μεγαλύτερη ακτίνα από την έκρηξή της είναι πυρομαχικά ιδιαίτερα επικίνδυνα για τον άμαχο πληθυσμό και έχουν τεθεί εκτός νόμου από περισσότερες από 100 χώρες που συνυπογράφουν τη σχετική Σύμβαση για τα Πυρομαχικά Διασποράς, η οποία ετέθη εν ισχύι από το 2010.

   

Οι ΗΠΑ, που δεν έχουν υπογράψει τη Συνθήκη, έχουν κατά κόρον χρησιμοποιήσει τα τελευταία χρόνια τέτοιου είδους πυρομαχικά κατά τις επιχειρήσεις τους στο Αφγανιστάν εναντίον των Ταλιμπάν.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ