Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

"Χωρίς αντίκρυσμα οι τουρκικές απειλές",λέει η Κύπρος

18.05.2012 | 21:22
«Ακόμη μία έκφανση της παράνομης και προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας», συνιστούν οι νέες τουρκικές απειλές, που εκτόξευσε το τουρκικό ΥΠΕΞ σχετικά με τη διαδικασία του β' γύρου αδειοδότησης για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σε αποψινή ανακοίνωσή του, το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι οι τουρκικές απειλές «δεν πρόκειται να κάμψουν την αποφασιστικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει στον τομέα της ενέργειας».

Στην ανακοίνωσή του, το κυπριακό ΥΠΕΞ επισημαίνει ότι οι απειλές αυτές είναι χωρίς αντίκρισμα, διότι η Κυπριακή Δημοκρατία ενεργεί πάντοτε με βάση το Διεθνές Δίκαιο και ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα επί του εδάφους, της θάλασσας και της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης/Υφαλοκρηπίδας, όπως αυτά διασφαλίζονται από το Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982).

Επιπρόσθετα, τονίζει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία χαίρει της στήριξης της διεθνούς κοινότητας στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, όπως αυτή έχει εκφραστεί κατ’ επανάληψη τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο.

«Οι τουρκικές διεκδικήσεις είναι ανυπόστατες και αντίθετες προς το Διεθνές Δίκαιο. Μια κατοχική δύναμη δεν μπορεί να καθορίζει την πολιτική ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους ούτε να επιχειρεί να επιβάλει τα επεκτατικά της σχέδια με απειλές και εκφοβισμούς», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.


Το υπουργείο Εξωτερικών καταγγέλλει διεθνώς την παράνομη και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία, όπως αναφέρει, «επιχειρεί με την πολιτική των κανονιοφόρων να προωθήσει τα επεκτατικά της σχέδια στην Κύπρο».
Επίσης, διαβεβαιώνει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματά της με όλα τα ειρηνικά μέσα που διαθέτει, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου.
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ