Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΥΠΕΞ Κύπρου:"Να γίνουμε το ουδέτερο έδαφος της Αν.Μεσογείου"

20.02.2012 | 00:01
Η Κύπρος θα μπορούσε να γίνει το «ουδέτερο έδαφος» της Ανατολικής Μεσογείου, όπου τα συμφέροντα των χωρών της περιοχής θα συναντώνται για καλύτερη αξιοποίηση του φυσικού τους πλούτου, υπέρ του συμφέροντος των ίδιων των λαών της περιοχής, της σταθερότητας και της ειρήνης στη Μέση Ανατολή και την απρόσκοπτη παροχή ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή. Μιλώντας στην Ημερίδα του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ με θέμα: ''Η Κυπριακή Δημοκρατία ως χώρα παραγωγής ενέργειας: Ρόλος και σχέσεις με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου'', η κ. Μαρκουλλή είπε πως ''η ανακάλυψη υδρογονανθράκων δημιουργεί νέες προοπτικές και νέα δυναμική στον ρόλο της Κύπρου'', προσθέτοντας πως η Κυπριακή Δημοκρατία επιδιώκει τη σύναψη διμερών συμφωνιών, που θα επιτρέψουν τη δημιουργία του αναγκαίου θεσμικού πλαισίου για τη συνεργασία της, ενώ υπάρχουν διαθέσιμα ευρωπαϊκά προγράμματα, τα οποία επιθυμεί να αξιοποιήσει τόσο διμερώς, όσο και εντός του πλαισίου της Ενωσης για τη Μεσόγειο, για την προώθηση της ευρύτερη συνεργασία με τους γείτονες της στη Μέση Ανατολή.
Οπως ανέφερε η Υπουργός Εξωτερικών ''ήδη έχουν υπογραφεί σημαντικές συμφωνίες με την Αίγυπτο, για την αξιοποίηση κοινών κοιτασμάτων, αλλά και για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στην περιοχή'', ενώ πρόσθεσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία αναμένει σύντομα να ολοκληρωθούν και οι σχετικές διαβουλεύσεις με το Ισραήλ. 

Εξέφρασε την ελπίδα ότι εντός του επόμενου διαστήματος θα ξεκινήσουν ανάλογες συζητήσεις και με τον Λίβανο, σημειώνοντας πως η ύπαρξη υδρογονανθράκων αποτελεί το νέο όχημα που οδηγεί σε μια στενότερη και πιο συστηματική συνεργασία με τα γειτονικά κράτη. 

Αναφερόμενη στο Ισραήλ, είπε πως ''έχουν υπογραφεί μέσα στους τελευταίους 12 μήνες, 11 συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένων συμφωνιών για Στρατιωτική Συνεργασία, για Ανταλλαγή Διαβαθμισμένων Πληροφοριών, αλλά και για Συνεργασία στον τομέα της Ερευνας και Διάσωσης. ikypros 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ