Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υφυπουργός Άμυνας και δυο στρατηγοί σε κύκλωμα ναρκωτικών

18.05.2012 | 16:26
Υπό κράτηση πρώην υφυπουργός Άμυνας και δύο στρατηγοί στο Μεξικό που κατηγορούνται για συνεργασία με καρτέλ των ναρκωτικών 

Ο πρώην υφυπουργός Άμυνας του Μεξικού Τομάς Άνχελες και ο στρατηγός Ρομπέρτο Ντάου τέθηκαν υπό κράτηση, καθώς ερευνώνται οι σχέσεις που φέρονται ότι είχαν με ένα καρτέλ διακίνησης ναρκωτικών, μετά την απόφαση μεξικανού δικαστή χθες Πέμπτη.

  

Ο Άνχελες και ο Ντάου θα βρίσκονται για 40 μέρες σε ένα κέντρο κράτησης στην Πόλη του Μεξικού, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

  

Νωρίτερα χθες, στρατιώτες είχαν συλλάβει έναν ακόμα απόστρατο στρατηγό, τον Ρικάρδο Εσκόρσια, για την ίδια υπόθεση.

  

Μάρτυρες, μεταξύ των οποίων και συνάδελφοι των δύο στρατηγών, έχουν ήδη καταθέσει εναντίον τους. Πρόκειται για ένα σκάνδαλο στους κόλπους του μεξικάνικου στρατού, ο οποίος από το 2006 κινητοποιήθηκε από τον πρόεδρο Φελίπε Καλδερόν και ανέλαβε αστυνομικό ρόλο για την πάταξη των συμμοριών που διακινούν ναρκωτικών.

  

Ο Ντάου είχε υπηρετήσει στη συνοριακή πολιτεία Τσιουάουα, όπου οι βίαιες συγκρούσεις είναι συχνές, ενώ υπήρξε επίσης διοικητής στρατιωτικής μονάδας στην Κολίμα, μια πολιτεία στο Δυτικό Μεξικό. Από την περιοχή αυτή διέρχονται μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών με κατεύθυνση τις ΗΠΑ.

  

Ο Άνχελες, υπό την προεδρία του Φελίπε Καλδερόν, είχε συνδράμει στην διεύθυνση μιας επιχείρησης εναντίον των καρτέλ των ναρκωτικών το Δεκέμβριο του 2006. Το 2008 αποσύρθηκε.

  

Ομοσπονδιακοί πράκτορες διεξήγαγαν έρευνα για την υπόθεση με αποτέλεσμα τη σύλληψη των στρατηγών το Μάρτιο, σύμφωνα με ανακοίνωση των αρχών.

  

Πληροφορίες από τα ΜΜΕ του Μεξικού, λένε ότι οι στρατηγοί κατηγορούνται πως συνεργάζονταν με το καρτέλ Μπελτράν Λέιβα, μια συμμορία η οποία ήταν στο παρελθόν από τις ισχυρότερες στη χώρα, και διακινούσε τόνους κοκαΐνης, ηρωίνης, κρυσταλλικής μεταμφεταμίνης και μαριχουάνας μέσω του ποταμού Ρίο Γκράντε στις ΗΠΑ.

  

Αφότου ο συντηρητικός πρόεδρος Καλδερόν κήρυξε τον πόλεμο κατά των καρτέλ, αναπτύσσοντας χιλιάδες στρατιώτες σε αστυνομικό ρόλο, περίπου 55.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε επεισόδια βίας που αποδίδονται στο οργανωμένο έγκλημα.

   Το ζήτημα της βίας στο Μεξικό είναι από αυτά που απασχολούν τους ψηφοφόρους ενόψει των προεδρικών εκλογών της 1ης Ιουλίου.

 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ