Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΥΠΕΞ: O Κοτζιάς στη Σλοβακία - Σε τι ελπίζει η Ελλάδα;

12.05.2016 | 10:35
Μία πρώτης τάξης ευκαιρία να βελτιωθεί περαιτέρω το κλίμα στις σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Σλοβακία και να προχωρήσει η οικοδόμηση της εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης, αποτελεί η διήμερη επίσκεψη εργασίας, που πραγματοποιεί από σήμερα το μεσημέρι στην Μπρατισλάβα, όπου θα μεταφέρει τις ελληνικές θέσεις, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος θα έχει ήδη, νωρίς το απόγευμα, συνάντηση με τον Σλοβάκο πρόεδρο Αντρέι Κίσκα.

Αύριο, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών θα έχει κατ΄ ιδίαν και διευρυμένες συνομιλίες με τον Σλοβάκο ομόλογό του Μίροσλαβ Λάιτσακ, ο οποίος διακρίνεται για τη μετριοπάθεια και υπεύθυνη στάση του, ενώ έχει ήδη έλθει δύο φορές στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, με θετικά αποτελέσματα για τις σχέσεις των δύο χωρών.

Κατά την τελευταία του επίσκεψη στην Αθήνα, αρχές Απριλίου, ο Μίροσλαβ Λάιτσακ είχε διαβεβαιώσει ότι ύψιστη προτεραιότητα της Σλοβακίας, στο πλαίσιο της Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που αναλαμβάνει η χώρα το δεύτερο εξάμηνο του 2016, θα είναι η επίλυση του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος.

Σε γενικές γραμμές  από την πλευρά του ο Νίκος Κοτζιάς έχει δηλώσει μέσα στον προηγούμενο μήνα ότι κανάνενας δεν επιθυμούσε να προετοιμαστεί στην Ευρώπη παρά την επίμονη στάση του Μάρτιο του 2015, ενώ κατηγορήθηκε για φιλορωσική άποψη. Ακόμα είχε πει ότι, το προσφυγικό πρόβλημα είναι ένα σύνθετο πρόβλημα και χρειάζεται πολύπλοκες λύσεις τονίζοντας πως κανείς στην Ευρώπη δεν ήταν έτοιμος για την υποδοχή τόσο μεγάλου αριθμού προσφύγων. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ τις θέσεις Κοτζιά για τα αίτια του προσφυγικού.

Η Ελλάδα προσβλέπει σε μία σλοβακική Προεδρία, με ευρωπαϊκό προσανατολισμό και όχι επηρεασμένη από το πνεύμα των χωρών της Ομάδας του Βίζεγκραντ. Εκτιμάται πως μετά την ολοκλήρωση της προεκλογικής περιόδου και τη συγκρότηση της νέας σλοβακικής κυβέρνησης, έχουν πέσει από την Μπρατισλάβα σε σημαντικό βαθμό οι τόνοι, αλλά και η κριτική προς την Ελλάδα.

Στη διάρκεια της επίσκεψης στη Μπρατισλάβα προβλέπονται συναντήσεις του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαικών Υποθέσεων της σλοβακικής Βουλής Λούμπος Μπλάχα και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, αρμόδιο για επενδύσεις, Πέτερ Πελεγκρίνι.

 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ