Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

"Ζούμε μέρες 1939,πριν το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο".Άποψη από τη Μόσχα.

08.04.2011 | 00:40
Σε μία ανάλυσή της η ρωσική εφημερίδα Pravda, υποστηρίζει ότι τα όσα συμβαίνουν σήμερα στο πλανήτη θυμίζουν πολύ "μέρες 1939,λίγο πριν το Δεύτερο Μεγάλο Πόλεμο". Ενδιαφέρουσα αλλά και συζητήσιμη η ανάλυση:

"Το ΝΑΤΟ αυξάνει σημαντικά τη στρατιωτική παρουσία του στη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ ναύαρχο Τζέιμς Σταυρίδη, του Σώματος των Πεζοναυτών των ΗΠΑ η Συμμαχία θα επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή του Σταυρίδη, ο οποίος, παρεμπιπτόντως, την ίδια στιγμή κατέχει τη θέση του Ανώτατου Συμμαχικού Διοικητή (ΑΕΜ) του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, η αύξηση του αριθμού των Αμερικανών πεζοναυτών οφείλεται στην ανάγκη εκπαίδευσης των συμμαχικών δυνάμεων για την περαιτέρω ανάπτυξή τους στο Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με τον Σταυρίδη, το 2011 οι ΗΠΑ έχουν προγραμματιστεί διάφορα είδη στρατιωτικής συνεργασίας με περισσότερες από 14 χώρες του Ευξείνου Πόντου.Η συνεργασία περιλαμβάνει την προετοιμασία των στρατών αυτών των κρατών για την ανάπτυξή τους στο Αφγανιστάν.

Ωστόσο, δεν διευκρινίζει ποιες χώρες είχε κατά νου. Ακόμη και αν επρόκειτο να συμπεριλάβει τη Μολδαβία στον κατάλογο των χωρών της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας, δεν θα υπήρχαν περισσότερα από 14 κράτη. Ρωσία, Ουκρανία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Τουρκία και η Γεωργία έχουν πλήρη πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα.

Η συνεργασία με τη ρωσική πλευρά είναι προφανές ότι δεν προβλέπεται. Ίσως, ο Σταυρίδης είχε κατά νου τις χώρες της Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, που περιλαμβάνουν την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, την Ελλάδα, τη Σερβία και την Αλβανία; Στην περίπτωση αυτή έχουμε μόνο 11 δυνητικούς εταίρους της Αμερικής στην περιοχή. Επιπλέον, η Αρμενία και η Σερβία είναι απρόθυμοι να στείλουν τα στρατεύματά τους στον αφγανικό πόλεμο.Ο Σταυρίδης μπορεί να συμπεριλαμβάνει ακόμη και …τη Πολωνία στον κατάλογο των χωρών του Ευξείνου Πόντου. Σύμφωνα με όσα έχει πει, εκτός από δύο Γεωργιανά τάγματα,υπολογίζει και δύο πολωνικές ταξιαρχίες. Λαμβάνοντας υπόψη το παλαιό όνειρο της πολωνικής ελίτ για μια χώρα που θα εκτείνεται «από τη μία θάλασσα στην άλλη,« είναι σαφές ότι η Βαρσοβία δεν αντιτίθεται να είναι μεταξύ των χωρών του Ευξείνου Πόντου. Ωστόσο, αυτό δεν δίνει μια ολοκληρωμένη απάντηση σχετικά με τα σχέδια της Ουάσινγκτον στην περιοχή.Σύμφωνα με τον Σταυρίδη, οι κοινές ασκήσεις μ΄ αυτές τις χώρες,έχουν ήδη αρχίσει. Σ΄ αυτές συμμετέχει και το Βρετανικό Ναυτικό.

Οι ασκήσεις γίνονται στην παλιά Κριμαία, στη βάση της Μαύρης Θάλασσας στο Κέντρο Κατάρτισης του Ουκρανικού ναυτικού. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των "συνεκπαιδευομένων" , αντιπροσωπεύουν απλά " την ανταλλαγή εμπειριών κατά την εκτέλεση αποστολών διατήρησης της ειρήνης."

Ποιοι είναι οι πραγματικοί στόχοι που επιδιώκονται από το ΝΑΤΟ;

Μία πηγή από την  Αντιπροεδρία της Ακαδημίας Γεωπολιτικών Υποθέσεων υποστηρίζει μιλώντας στη Pravda: "Οι Αμερικανοί, εκτός από το να προετοιμάζουν "το κρέας για τα κανόνια " στις επιχειρήσεις εναντίον του Αφγανιστάν, προετοιμάζονται για μάχη στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Αυτή τη φορά δεν θα είναι πλέον μια τοπική διένεξη, όπως ο πόλεμος του 2008, αλλά ένας μεγάλης κλίμακας πόλεμος.

Επιπλέον, αυτό το ίδιο συμπέρασμα μπορεί να συναχθεί από τα διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με την οικοδόμηση των ομάδων του ΝΑΤΟ στη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας και στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας. Οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν νέες στρατιωτικές βάσεις στην Πολωνία και αναβαθμίζουν υφιστάμενες".

Η στρατιωτική συγκέντρωση δυνάμεων του ΝΑΤΟ στα σύνορα της Ρωσίας δείχνει σαφώς ότι η προετοιμασία για την επίθεση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Το γεγονός ότι οι Βρετανοί, με την έγκριση των ουκρανών αδελφών εκπαιδεύονται στη βελτίωση των στρατιωτικών δεξιοτήτων τους , στην Κριμαία κοντά στη Σεβαστούπολη, επίσης, λέει πολλά.

Στην πραγματικότητα, , ο κόσμος είναι σε μια κατάσταση του 1939, δηλαδή πριν από την έναρξη ενός παγκοσμίου πολέμου, του οποίου πρόδρομος είναι η επιθετικότητα των ΗΠΑ και των δορυφόρους της κατά του Ιράκ , του Αφγανιστάν, και τώρα κατά της Λιβύης. Το μόνο ερώτημα είναι πότε κάτι ανάλογο με αυτό που γίνεται στη Λιβύη,θα γίνει στη Μάυρη Θάλασσα.

Δεν είναι ότι οι Αμερικανοί και οι ευρωπαϊκοί δορυφόρους τους είναι οι κακοί.

Όμως η ευημερία των οικονομιών τους εξαρτάται από τον έλεγχο των πηγών πρώτων υλών στον κόσμο. Σε περίπτωση κρίσης, δεν έχουν άλλη επιλογή. Όσον αφορά το ξέσπασμα της σύγκρουσης με τη Ρωσία, υπάρχουν περισσότεροι από ένας λόγος για αυτό. "

Για παράδειγμα, το γεωργιανό σενάριο μπορεί να παιχτεί και πάλι, ή αυτό της Λιβύης σενάριο μπορεί να επιχειρηθεί επίσης. Η Δύση είναι πολύ ευαίσθητη στις τρομοκρατικές ομάδες που δρουν στο Βόρειο Καύκασο. Μια ματιά στο δυτικό Τύπο, αρκεί να γίνει κατανοητό πώς καλύπτονται αυτά τα γεγονότα. Μετά από μία ακόμη επιτυχημένη επιδρομή εναντίον μαχητών, το ΝΑΤΟ μπορεί να υψώσει φωνή για την υπεράσπιση των "επαναστατών και των ανταρτών», και περαιτέρω να συνεχίσει να λειτουργεί στο πλαίσιο σχεδιαζόμενου σενάριου. 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ