OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Το 2018 η πιο αιματηρή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ για τους άμαχους

24/02/2019 - 12:11
Share on FacebookShare on Twitter

Το 2018 ήταν η πιο αιματηρή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ για τους άμαχους στο Αφγανιστάν, με συνολικά 3.804 θανάτους, οι περισσότεροι από τους οποίους αποδίδονται στους Ταλιμπάν και το Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την αποστολή του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν (UNAMA) και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, οι θάνατοι αμάχων παρουσίασαν πέρυσι αύξηση 11% σε σχέση με το 2017.

Από το 2014 τουλάχιστον 3.500 άμαχοι σκοτώνονται κάθε χρόνο εξαιτίας του πολέμου στο Αφγανιστάν. Στα δέκα χρόνια που καταγράφονται τα θύματα μεταξύ των αμάχων ο ΟΗΕ έχει καταμετρήσει συνολικά 32.000 νεκρούς και 60.000 τραυματίες.

Το 2018 έφτασε σε επίπεδο ρεκόρ και ο αριθμός των παιδιών που σκοτώθηκαν –927 έναντι 826 το 2017 και 926 το 2016. Εξάλλου καταγράφηκαν περισσότεροι από 7.000 τραυματίες, αριθμός αντίστοιχος με αυτόν των τελευταίων ετών.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι παράγοντες που συνέβαλαν σε αυτή τη σημαντική αύξηση του αριθμού των νεκρών είναι «η σκόπιμη στοχοποίηση των αμάχων» στις επιθέσεις αυτοκτονίας που εξαπολύουν οι ομάδες των ανταρτών, καθώς και οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί και οι χερσαίες μάχες των φιλοκυβερνητικών ομάδων.

Αν και το 63% των θανάτων και των τραυματισμών αμάχων αποδίδεται στους αντάρτες (37% στους Ταλιμπάν, 20% στο ΙΚ και 6% σε άλλες οργανώσεις), το 24% είναι παράπλευρες απώλειες των φιλοκυβερνητικών ομάδων (14% των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας και 6% του διεθνούς συνασπισμού).

«Είναι η πρώτη φορά που οι αεροπορικές επιχειρήσεις προκάλεσαν τον θάνατο περισσότερων από 500 αμάχων», τονίζεται στην έκθεση, η οποία αποδίδει 393 θανάτους στον διεθνή συνασπισμό του ΝΑΤΟ που δρα στο Αφγανιστάν και 118 στην αφγανική πολεμική αεροπορία.

Το 2018 «σκοτώθηκε από τους βομβαρδισμούς σχεδόν ο ίδιος αριθμός αμάχων όσο συνολικά τις χρονιές 2014, 2015 και 2016», υπογραμμίζει ο ΟΗΕ.

Η αμερικανική πολεμική αεροπορία, που στηρίζει την αφγανική, ενέτεινε σημαντικά τις αεροπορικές επιδρομές το 2018. Σύμφωνα με το Κέντρο Διοίκησης της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, 7.362 πύραυλοι και drones εκτοξεύθηκαν εναντίον εχθρικών θέσεων, αριθμός σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, η οποία είχε αποτελέσει ήδη ρεκόρ.

Οι ομάδες των ανταρτών ευθύνονται για τον θάνατο 2.243 αμάχων, αριθμός αυξημένος κατά 3% σε σχέση με το 2017, και τον τραυματισμό ακόμη 4.737, «κυρίως εξαιτίας της χρήσης εκρηκτικών μηχανισμών αδιακρίτως», εξηγεί ο ΟΗΕ.

Η έκθεση καταγράφει 65 επιθέσεις αυτοκτονίας το 2018, οι περισσότερες από τις οποίες σημειώθηκαν στην Καμπούλ, με 481 νεκρούς και 1.150 τραυματίες.

Ο επικεφαλής της UNAMA Τανταμίτσι Γιαμαμότο χαρακτήρισε «απαράδεκτα» τα συμπεράσματα της έκθεσης και ζήτησε «από όλες τις πλευρές να λάβουν αμέσως επιπλέον μέτρα για να σταματήσει να αυξάνεται ο αριθμός των αμάχων που σκοτώνονται και των ζωών που καταστρέφονται».

«Έχει έρθει η ώρα να σταματήσει αυτή η ανθρώπινη τραγωδία» «τερματίζοντας τις μάχες», ζήτησε ο ειδικός εκπρόσωπος στο Αφγανιστάν του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ. «Καλώ όλες τις πλευρές να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία» για ειρήνη, πρόσθεσε καθώς αύριο Δευτέρα αναμένεται να ξεκινήσει ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ταλιμπάν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ 

Tags: ΑΜΑΧΟΙΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

Related Posts

Ταλιμπάν
ΚΟΣΜΟΣ

Στους 130 οι νεκροί από τον πόλεμο Ταλιμπάν και Πακιστάν: Το χρονικό της σύγκρουσης και οι παρέμβασεις Ιράν και Ρωσίας

27/02/2026 - 09:29
Ρούμπιο
ΚΟΣΜΟΣ

Γεραπετρίτης και Ρούμπιο συζήτησαν σε θετικό κλίμα για ευρωατλαντικές σχέσεις, Κυπριακό, ελληνοτουρκικά, Ιράν και Γάζα

27/02/2026 - 09:08
Κούβα
ΚΟΣΜΟΣ

Κούβα: «Εξόριστοι, κατζητούμενοι και αντικυβερνητικοί οι ένοπλοι δράστες της επίθεσης στην Σάντα Κλάρα»

27/02/2026 - 08:47

Διαβάστε Επίσης

Swtichblade: Αναβαθμισμένα drones καμικάζι προμηθεύονται οι ΗΠΑ με deal αξίας 186 εκατ. δολαρίων

Στους 130 οι νεκροί από τον πόλεμο Ταλιμπάν και Πακιστάν: Το χρονικό της σύγκρουσης και οι παρέμβασεις Ιράν και Ρωσίας

Γεραπετρίτης και Ρούμπιο συζήτησαν σε θετικό κλίμα για ευρωατλαντικές σχέσεις, Κυπριακό, ελληνοτουρκικά, Ιράν και Γάζα

Κούβα: «Εξόριστοι, κατζητούμενοι και αντικυβερνητικοί οι ένοπλοι δράστες της επίθεσης στην Σάντα Κλάρα»

Charles de Gaulle: «Drone κατευθυνθήκε προς το γαλλικό αεροπλανοφόρο – Μάλλον ήταν ρωσικό»

Ζελένσκι: Ο νέος γύρος ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων θα γίνει στα Εμιράτα – «Να είναι όσο πιο ουσιαστικές γίνεται»

Τουρκία: Προκλητική επιστολή Ερντογάν στον ΟΗΕ με αφορμή τη συμφωνία με Chevron – Σκληρή απάντηση της Αθήνας

Πακιστάν: Κήρυξε τον πόλεμο στο Αφγανιστάν – Ισχυρές εκρήξεις στην Καμπούλ

Top News

Έρικ Ντέιν: Το συγκινητικό βίντεο - αφιέρωμα του Grey’s Anatomy στον «Δρ. Σλόαν»

Άννα Βίσση: Το ονειρεμένο ταξίδι της στην Αίγυπτο και οι φωτογραφίες μπροστά στους ιστορικούς ναούς

Η ιστορία της Βικτόρια Χοντσαρούκ: Η Ουκρανή που άφησε τη Wall Street για τον πόλεμο - «Αποφάσισα να αντισταθώ σε έναν νταή»

Δανάη Παππά: «Μπορείτε να γράψετε ό,τι θέλετε για μένα, με την υγεία μου όμως δε θέλω να παίζει κανένας»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert