Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

"Αεροναυτικές ανησυχίες" και ερωτήματα - Άρθρο του Κωνσταντίνου Φράγκου

03.10.2015 | 20:01
Του Κωνσταντίνου Φράγκου

Το γαρ πολύ της θλίψεως
γεννά παραφροσύνη
γι’ αυτό οι νέοι ποιηταί
λατρεύουν τον Δροσίνη
Ν. Γκάτσος (Παράλογα)


Δεν είχα καμία διάθεση ν’ ασχοληθώ ξανά με ένα ασήμαντο πολιτικό πρόσωπο, τον κ. Κ. Ήσυχο, που το ΥΕΘΑ και οι ΕΔ είχαν την ατυχία να τους τον επιβάλλει, ως ΑΝΥΕΘΑ, ο Πρωθυπουργός κ. Α. Τσίπρας στην Κυβέρνησή του.

Ο περί ού ο λόγος δεν είναι, ασφαλώς, ο πρώτος ολίγος ή ανεπαρκής που καταλαμβάνει Υπουργικό θώκο στο δύστυχο ΥΕΘΑ. Παρέλασαν απ’ εκεί όχι μόνο ολίγιστοι αλλά και επικίνδυνοι και, συχνά, μακρυχέρηδες. Δεν μιλάμε για Ήσυχους αλλά και για μεγάλα ονόματα που εξελίχθηκαν στη συνέχεια στην πολιτική.
Η ευθύνη ανήκει στους εκάστοτε Πρωθυπουργούς που τους διόριζαν.
Θα είχα λησμονήσει εντελώς τον κ. Κ.Η. αν δεν συνέβαινε κάτι, αν δεν προκαλούσε μία κατάσταση, που τον έφερε για 2-3 ώρες στο προσκήνιο από την αφάνειά του. Λαγός την φτέρη έσειε, κακό της κεφαλής του λέει μια παροιμία. Θα τα δούμε πιο κάτω.

Μερικά παραλειπόμενα
Οι μέτριοι και υπομέτριοι είναι
η ισχυρότερη πολιτική και
κοινωνική τάξη στην Ελλάδα. Ένα από-
κρουστικό κρεβάτι του Προκρούστη
Γιάννης Τσαρούχης

Πέρασε αρκετός καιρός από την ημέρα που ο κ. Κ.Η. κατέλαβε τον θώκο του ΑΝΥΕΘΑ και ενώ είχε γίνει, ήδη, νούμερο πληροφορήθηκα τα εξής από πρώτο χέρι.
Ο κ. Α. Τσίπρας πιέστηκε άγρια από τον κ. Π. Λαφαζάνη (Αρχηγό μιας κουστωδίας Κομμουνιστοαναρχικών του ΣΥΡΙΖΑ) να διορίσει τον κ. Κ.Η. στο ΥΕΘΑ. Υπήρχε λόγος. Ο Αρχηγός και μετά ΄΄Πρόεδρος΄΄ Λαφαζάνης ήθελε να διεισδύσει στην, κατ’ αυτόν, Ακρόπολη του Συντηρητισμού στην Ελλάδα τις ΕΔ. Τον έσπρωχναν τ’ απωθημένα του Εμφυλίου κα της αρρωστημένης αφοσίωσής του στις κομμουνιστικές φόρμες τις εποχές του Στάλιν.
Νομίζω ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι της ομάδας Λαφαζάνη είναι ΄΄βαρεμένοι΄΄ εκτός πάσης πραγματικότητας. Είναι δυνατόν να πιστεύουν ακόμη στους παροξυσμούς της Λενιστικής εποχής, να προσδοκούν μια κόκκινη Ελλάδα, να έχουν ιστότοπο με τίτλο ΙΣΚΡΑ (Σπίθα), τον ίδιο με την επαναστατική εφημερίδα του Λένιν το 1916; Είναι; Η προκλητικά ατημέλητη εμφάνιση του κ. Κ. Η. στο Υπουργείο (φθαρμένο τζιν, ανασούμπαλο σακάκι, εμπριμέ πουκάμισο) ήταν προγραμματισμένη για να προσβάλλει τα στελέχη ή οφειλόταν στην ανευθυνότητα του ίδιου που δεν είχε πάρει χαμπάρι ποια καθήκοντα εκτελούσε; Οι αξιωματικοί ΄΄έσπαγαν πλάκα΄΄ με τις μπουρδολογίες του, με την αναποφασιστικότητά του, με την παντελή έλλειψη γνώσεων, την κωμική εμφάνισή του, αλλά, από την άλλη μεριά ήταν υποχρεωμένοι να στήνουν αγήματα, να παρατάσσουν μπάντες και να τον χαιρετούν μεγαλοπρεπώς όταν ζητούσε να επιθεωρήσει Μονάδες και εγκαταστάσεις. Αυτός ένας πανάσχετος, ένας αστράτευτος! Ήταν όμως ΑΝΥΕΘΑ! Ο κ. Π. Καμμένος, όπως γνωρίζω, έβγαζε φλύκταινες όταν τον έβλεπε.
Όπως, λοιπόν, αποκαλύφθηκε, ο κ. Κ. Η. ήταν Β΄ αρχηγός του Λαφαζάνη (Α΄ ο κ. Στρατούλης) και χρησιμοποιήθηκε (εν αγνοία νομίζω Καμμένου και ίσως Τσίπρα) για να εξασφαλίσει χρήμα από άλλες πηγές (Μόσχα, Πεκίνο, Τεχεράνη) προκειμένου να επιτευχθεί έξοδος από την ΟΝΕ και ΕΕ και οικοδόμηση της Λαϊκής Δραχμικής Δημοκρατίας Λαφαζάνη, ανατρέποντας τον Τσίπρα. Από παντού εισέπραξε ειρωνικά χαμόγελα. Τώρα, όλο αυτό το συγκρότημα, ενισχυμένο και από τις κυρίες Ραχήλ και Κωνσταντοπούλου έχει περιέλθει σε βαθιά μελαγχολία, θλίψη και απόγνωση. Πάσχει από στερητικό σύνδρομο της Εξουσίας. Αυτό το σύνδρομο προκαλεί εκρήξεις όπως αυτή του κ. Π. Λαφαζάνη ν’ αναζητεί λαθροχειρίες στην καταμέτρηση των ψήφων.
Προκάλεσε και μια παρόμοια, χειρότερης μορφής, στον ήρωά μας κ. Κων. Ήσυχο. Παραδίδω τον χώρο στο, ρεπορτάζ των ΝΕΩΝ της 25-09-2015 που παραθέτω αυτούσιο.

Τίτλος: Αν-ησυχίες και αντιφάσεις με καθυστέρηση

Στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα; Ή άλλα λόγια να αγαπιόμαστε; Τα συμπεράσματα είναι δικά σας, αλλά η ιστορία έχει ως εξής: χθες ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Ήσυχος – που αποχαιρέτησε το Πεντάγωνο τον περασμένο Ιούλιο όταν δεν ψήφισε μαζί με τους λαφαζάνηδες τα προαπαιτούμενα του τρίτου Μνημονίου- εξαπέλυσε από του βήματος της Γερουσίας, κατά τις εργασίες της Επιτροπής Αλήθειας της Ζωής, δριμύτατη επίθεση κατά του άλλοτε προϊσταμένου του Πάνου Καμμένου. Αιτία αποτέλεσε η γνωστή υπόθεση με το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας Ρ3, κόστους 500 εκατ. Δολαρίων. <<Είναι αδύνατον η χώρα να πληρώσει 500 εκατ. δολάρια τα επόμενα χρόνια. Μόνο φέτος πρέπει να δοθούν75 εκατ. δολάρια ως προκαταβολή για να ξεκινήσουν οι εργασίες>> είπε.

Και πρόσθεσε: <<Τα αεροσκάφη αυτά θα έρθουν εδώ, θα διαλυθούν και θα επανασυναρμολογηθούν, με αποτέλεσμα το πρώτο να είναι έτοιμο το 2022. Έως τότε δεν θα έχουμε τίποτα στα χέρια μας>>. Παράλληλα επεσήμανε ότι ήταν μια αγορά ενταγμένη στο modus vivendi <<αγοράζουμε πρώτα και σχεδιάζουμε μετά>>. Καλά όλα αυτά. Και για να τα λέει δεν αποκλείεται, έτσι και να ΄ναι. Προκύπτει όμως μια σημαντική απορία: Γιατί ο Ήσυχος θυμήθηκε τώρα το ζήτημα και δεν έκανε κάτι τότε, ως αναπληρωτής υπουργός στο ίδιο υπουργείο, για να εμποδίσει την αγορά; Έστω, μια δημόσια καταγγελία; Ο ίδιος υποστήριξε ότι είχε εκφράσει τη διαφωνία του στα Υπουργικά Συμβούλια αλλά και στους αρμόδιους υπουργούς. Χθες όμως προχώρησε ένα βήμα παραπάνω, κάνοντας περισσότερο ενοχλητική παρά κατανοητή την πρότερη σιωπή του. Ισχυρίστηκε δηλαδή ότι το πρόγραμμα δεν χρειαζόταν και ότι αποτελεί πρόκληση σε καιρό κρίσης, αλλά και ότι ζήτησε από την ΕΑΒ και πήρε τους οικονομικούς δείκτες, <<που δείχνουν ότι δεν κερδίζομε ούτε ένα ευρώ από την επανασυρμολόγηση>>.
Τόνισε ακόμη ότι τα συγκεκριμένα αεροσκάφη είναι <<μη λειτουργικά αφού έχουν σχεδιαστεί για τον Ειρηνικό Ωκεανό και όχι για τη Μεσόγειο>> καθώς και ότι <<υπήρχαν αντίστοιχα με ανάλογες δυνατότητες στο 1/3 και στο 1/4 του κόστους>>. Καλά, ως αναπληρωτής υπουργός Άμυνας δεν ήξερε τίποτε; Ή σχεδίαζε την εκδρομή στο Νομισματοκοπείο;
Αυτά από τα ΝΕΑ

Κλείνοντας θα ερωτήσω, με το ανάλογο σέβας και ευλάβεια που απαιτούνται όταν απευθύνομαι σε έναν Αναπληρωτή υπουργό Άμυνας με τέτοιο κύρος που ΟΥΔΕΝ θετικό έπραξε κατά την διέλευσή του από το Υπουργείο.


Τα Α/Φ αυτά θα έλθουν εδώ… λέει ο κ. Κ. Η. Δεν θα έλθουν. Είναι εδώ. Στην Ελευσίνα. Ας πήγαινε ο περί ου ο λόγος να τα δει. Πήγε;

Το πρόγραμμα δεν χρειαζόταν, προσθέτει ο ειδικός επί των αναγκών άμυνας Στρατάρχης Ησύχωφ. Κάλεσε Α/ΓΕΕΘΑ και τον Α/ΓΕΝ να του το πει, να ζητήσει πλήρη ενημέρωση και αν το εύρισκε απαράδεκτο να εισβάλλει στο Γραφείο Καμμένου και να τα κάνει… λίμπα ή να συνεχίσει παραιτούμενος;

Προσθέτει… Δεν κερδίζουμε τίποτα, ούτε ένα ευρώ για την αποσυναρμολόγηση. Δεν διάβασε καλά, ο καλός μας. Το πρόγραμμα προβλέπει 30% ΕΠΑ (Ελλ. Προστ. Αξία, συμμετοχή) η οποία θα εκτελεσθεί από τις εγχώριες αμυντικές βιομηχανίες ΕΑΒ και 1S1 άλλους Έλληνες κατασκευαστές. Αυτό δεν το πληροφορήθηκε; Προσθέτω ότι το πρόγραμμα αυτό υποστηρίζεται από τον Σύλλογο Ελλήνων Κατασκευαστών (ΣΕΚΠΥ) και την ΕΕΛΕΑΑ (Ένωση Ελληνικών Εταιρειών Αεροδυναμικής και Άμυνας). Το έχουν δηλώσει επίσημα.

Τέλος, αυτός ο σπουδαίος Επιτελικός, ρίχνει τη μέγιστη βόμβα βυθού: Τα αεροσκάφη αυτά (Ρ3) είναι μη λειτουργικά γιατί έχουν σχεδιαστεί για τον Ατλαντικό και όχι για τη Μεσόγειο. Υπάρχουν άλλα στο 1/3 και στο 1/4 του κόστους!! Τα Α/φ αυτά δεν είναι ίδια που χρησιμοποιούσε το ΠΝ επί χρόνια για τον έλεγχο Αιγαίου και Μεσογείου; Αν υπήρχαν άλλα φθηνότερα έπρεπε να τα προβάλλει ως ΑΝΥΕΘΑ και να τινάξει στον αέρα την πρόταση του Π.Ν.

Μήπως υπέγραψε το εισηγητικό Καμμένου για την υπόθεση;

Γιατί δεν έκανε την καταγγελία του ΄΄σκανδάλου΄΄ στην ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ να ηρωποιηθεί;


Ο γράφων δεν είναι ναυτικός και δεν παρασύρεται να παρουσιασθεί ως ειδικός. Δεν γνωρίζει λεπτομέρειες από την ανάλυση κόστους την τεκμηριωμένη ή όχι ανάγκη για εκσυγχρονισμό. Περιορίζεται σε αυτά που έχει διαβάσει και τα βρήκε σαφή ως προς την ανάγκη.
Ο κ. Κ. Η. μη έχοντας το γνώθι σ’ αυτόν έπεσε θύμα κάποιου καλοθελητή που του πάσαρε, ανεπίκαιρα, την παραπάνω πληροφορία. Γι’ αυτό εκτέθηκε… Είναι το σύνδρομο που είπαμε. Για φανταστείτε αυτόν κυριούλη μετά τις μπάντες, τις χαιρετούρες Στρατηγών και Ναυάρχων, τις επισκέψεις Πρέσβεων, τις Μερσεντές και τους Γραμματείς να είναι τώρα σε μια γωνιά σε Γραφείο ομού με ΛαφαζανοΝταβέλους, την κ. Ραχήλ κτλ.

ΥΓ. Η επικαιρότητα με προκαλεί να ξεφύγω από το θέμα του σημειώματος. Πρόκειται για την σύλληψη του επιχειρηματία κ. Θ. Λιακουνάκου, Ύψιστου Άρχοντα των εξοπλισμών, για την υπόθεση προμήθειας των αεροσκαφών RADAR ERIEYE – EMPRAER.
Μπορεί να ικανοποίησε τα ανθρωποφαγικά αισθήματα του κοινού ή τις περί Δικαίου απόψεις αλλά δεν δίνει το πρέπον βάθος στην υπόθεση.

Ο κ. Θ.Λ. είναι επιχειρηματίας που προσπαθούσε να επιτύχει συμβάσεις με κάθε τρόπο. Θα το επετύγχανε αν δεν εύρισκε πρόσφορο έδαφος στους Κρατικούς Λειτουργούς; Που είναι οι πολιτικοί και στρατιωτικοί ΄΄συνεργάτες΄΄; Μόνον ο κ. Α. Τσοχατζόπουλος ήταν ο παρτενέρ; Ο τότε Πρωθυπουργός, η Ηγεσία της ΠΑ, οι Υπουργοί που διαδέχθησαν τον κ. Α.Τ. που τα κουκούλωσαν; Θα μείνουν στο απυρόβλητο;


Ζητάμε κάθαρση στο Εμπορικό Επιμελητήριο ή πάταξη της διαφθοράς στο Δημόσιο;

Επιτρέψατέ μου να αναφέρω με ολίγη αυταρέσκεια ότι στο βιβλίο μου ΄΄ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ … ΠΑΡΤΗΣ – Η λεηλασία της Άμυνας΄΄ (Έκδοση 2008, Γκοβόστη) είχα αφιερώσει δύο σελίδες (155-156) στο σκάνδαλο και είχα εισπράξει την χλεύη (Δεν το διαφημίζω, έχει εξαντληθεί).

Ο κ. Πρωθυπουργός τόνισε στο πρώτο Υπουργ. Συμβούλιο: Λιγότερα συνθήματα και εμφανίσεις και πιο πολλή δουλειά. Για το ΥΕΘΑ έπρεπε να προσθέσει: Λιγότερες φανφάρες και έναρξη δουλειάς.

Η νέα περίοδος άρχισε με μια αποθέωση του κιτς, για τη Σαλαμίνα, που θύμιζε τις γιορτές των Συνταγματαρχών στο Στάδιο για την πολεμική αρετή των Ελλήνων. Ο κ. Υπουργός, ως πολιτικός, μπορεί να οργανώνει φιέστες, λιτανείες ότι νομίζει ότι εξυπηρετεί το πνεύμα του. Ας μην σέρνει μαζί του τους Αρχηγούς Επιτελείων ως παραστάτες. Είναι στελέχη με υψηλό κύρος που πρέπει να το διαφυλάξουμε. Ο ευτελισμός της Ιστορίας για εξυπηρέτηση κομματικών και δήθεν πατριωτικών σκοπιμοτήτων είναι, δυστυχώς, διαχρονικό χαρακτηριστικό μερίδας πολιτικών, σχολιάζει το ΒΗΜΑ (01/10/15). Κλείνω με ένα τσιτάτο του αθάνατου Ροΐδη ΄΄ Έκαστος τόπος έχει την πληγήν του. Η Αγγλία την ομίχλη, η Αίγυπτος τους οφθαλμίας, η Βλαχία τις ακρίδες και η Ελλάς τον πατριωτισμόν΄΄
 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ