Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Τουρκία

Αεροπορικό αποκλεισμό Χίου και Ψαρών ανακοίνωσε η Τουρκία - Πώς αντιδρά η Αθήνα - ΧΑΡΤΗΣ

15.05.2016 | 10:30
 Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ

Αεροπορικό αποκλεισμό της Χίου και των Ψαρών ανακοίνωσε ότι θα κάνει η Τουρκία, παρά τις ελληνικές προειδοποιήσεις να μην το κάνει, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές των κατοίκων των νησιών.

Όπως είχε γράψει το Onalert.gr την περασμένη εβδομάδα, η Τουρκία ζήτησε με ΝΟΤΑΜ από την Ελλάδα να εγκρίνει εναέριες περιοχές ασκήσεων μέσα στο Αιγαίο, για να τις περιλάβει στην μεγάλης κλίμακας τουρκική άσκηση που γίνεται αυτές τις ημέρες στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Τουρκία αποκλείει με ΝΟΤΑΜ τη Χίο από την υπόλοιπη Ελλάδα - ΧΑΡΤΗΣ

Η Ελλάδα απάντησε αρνητικά με τη ΝΟΤΑΜ A1035/16, λέγοντας ότι δεν μπορεί να κάνει αποδεκτές τις τουρκικές απαιτήσεις γιατί αποκλείονται ελληνικά νησιά από την επικοινωνία με άλλα νησιά και με την ηπειρωτική Ελλάδα, ακόμα και για πτήσεις έκτακτης ανάγκης.

Η Τουρκία την Παρασκευή 13 Μαϊου, απάντησε με δική της ΝΟΤΑΜ, την Α2203/16 την οποία αποκαλύπτει σήμερα το Onalert.gr, και ειδοποίησε ότι η τουρκική άσκηση BEYAZ FIRTINA θα γίνει κανονικά στις 16 και 17 Μαϊου, προσθέτοντας τις περιοχές που είχε απορρίψει η Αθήνα.Προχωράει δηλαδή κανονικά στον αποκλεισμό της Χίου, των Οινουσσών και των Ψαρών, ακόμα και για πτήσεις εκτάκτου ανάγκης.

Δημιουργεί προβλήματα ακόμα και στις πτήσεις ελικοπτέρων που μεταφέρουν ασθενείς!

Η Αθήνα μπαίνει σε ετοιμότητα. Πέραν της απόρριψης της τουρκικής ΝΟΤΑΜ ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Αποστολάκης μετέβη εσπευσμένα το Σάββατο στη Χίο, για να δηλώσει με την παρουσία του ότι η Ελλάδα θα προασπιστεί κάθε σπιθαμή από το έδαφός της. Ο Ναύαρχος επισκέφθηκε επίσης και το φυλάκιο στο νησάκι Παναγιά, για να στείλει σαφές μήνυμα στην Τουρκία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στη Χίο και στην Παναγιά ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ - ΦΩΤΟ

Δεν αποκλείεται επίσης το ΓΕΕΘΑ να διατάξει την Δευτέρα που ξεκινάει η τουρκική άσκηση στα συγκεκριμένα σημεία, ενεργοποίηση της Δύναμης Δ, ώστε η Αθήνα να δείξει την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων ανά πάσα στιγμή.

Τέλος είναι βέβαιο, έλεγαν αρμόδιες πηγές στο Onalert.grότι κάθε αεροσκάφος που μπαίνει στον ελληνικό εναέριο χώρο χωρίς σχέδιο πτήσης, θα αναχαιτίζεται. Αυτό σημαίνει ότι να αναμένουμε ένα καυτό διήμερο με σκληρές αερομαχίες στο Αιγαίο, στην περίπτωση που η Άγκυρα επιμείνει στην αδιαλλαξία της.

Δείτε τον διαδραστικό χάρτη του Onalert.gr: Με μπλε χρώμα οι περιοχές που έχει εγκρίνει η Αθήνα για την τουρκική άσκηση, με κόκκινο οι πρόσθετες περιοχές που ανακοίνωσε η Άγκυρα, επιχειρώντας αεροπορικό αποκλεισμό της Χίου και των Ψαρών!


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ