Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης παραλαμβάνει η Τουρκία

21.02.2014 | 06:32
Επιμέλεια : Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Το πρώτο αεροσκάφος Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου ( AEW&C ) της Τουρκίας, τύπου Boeing 737-7ESMESA, εντάσσεται στο δυναμικό της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας με τελετή που θα γίνει σήμερα, Παρασκευή. Το αεροσκάφος παραδόθηκε από την αμερικανική εταιρία στις 29 Ιανουαρίου και μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων που έκανε η Διοίκηση Αεροπορικών Δυνάμεων  γίνεται, όπως λέει ο τουρκικός τύπος, "το μάτι της Τουρκίας στους αιθέρες".

Στην τελετή  που θα γίνει στην 3η Κύρια Βάση Αεριωθουμένων στην Konya, αναμένεται να παραστούν ο Τούρκος Πρόεδρος, κ., Αμπντουλάχ Γκιούλ, ο Τούρκος Πρωθυπουργόε κ.  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, Στρατηγός Νετζντέτ Οζελ .
Κόντρες με ΗΠΑ
Καθώς έχει προηγηθεί μεγάλης διάρκειας  κόντρα με την αμερικανική πλευρά όσον αφορά την εξέλιξη του προγράμματος, μετά την ομαλοποίηση και την παράδοση του Boeing 737,  υπήρξε την Πέμπτη επικοινωνία του Τούρκου Πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ανακοίνωση που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του γραφείου Τύπου του κ. Ερντογάν με αφορμή την συνομιλία αυτή  αναφέρεται μεταξύ άλλων  ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός "επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι κατά την τελετή που θα γίνει την Παρασκευή θα συμπεριληφθεί στον εξοπλισμό των τουρκικών αεροπορικών δυνάμεων, το αεροσκάφος (του προγράμματος) ''Peace Eagle'' (''Αετός Ειρήνης'') Boeing 737"...

Η νέα συμφωνία 


Nα σημειωθεί ότι  για παραλάβει το πρώτο  από τα τέσσερα αεροσκάφη Boeing 737-7ESMESA, η Toυρκία προχώρησε στον καταλογισμό ρητρών ύψους 183 εκατ. δολαρίων σε βάρος της Boeing λόγω των  καθυστερήσεων  ανάπτυξης, παραγωγής και παράδοσης των  αεροσκαφών. Ο συμψηφισμός συμφωνήθηκε να γίνει "σε είδος", δηλαδή αυξάνονται από 2 σε 5 τα χρόνια που η εταιρία των ΗΠΑ θα παρέχει υποστήριξη στα αεροσκάφη, συν 3 χρόνια συντήρηση του λογισμικού και περίπου 32 εκατ. δολάρια σε διάφορα ανταλλακτικά. Τα 4 Boeing 737 θα έπρεπε να έχουν παραδοθεί από το 2008.  Η Τουρκία πλήρωσε προκαταβολή ύψους 637 εκατ. δολαρίων και το συνολικό ύψος της σύμβασης, που  υπογράφτηκε το 2003, ήταν 1,385 δισ.  δολάρια.

Δυνατότητες -αποστολές


Το "ιπτάμενο ραντάρ"  - τύπου HIK, όπως το ονομάζουν οι Τουρκοι -  μπορεί να παραμείνει 20 ώρες στον αέρα, με ανεφοδιασμό. Ως προς την χρησιμοποιούμενη πλατφόρμα και από τεχνολογική άποψη τονίζεται ότι πολύ λίγες χώρες διαθέτουν αντίστοιχα αεροσκάφη.

 Όπως αναφέρεται στον τύπο τα αεροσκάφη αυτά θα χρησιμοποιούνται  σε εθνικές, διεθνείς, διμερείς και  πολυεθνικές αποστολές και γυμνάσια καθώς επίσης σε αποστολές εντοπισμού, διαπίστωσης και εξουδετέρωσης, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, απειλών στον Τουρκικό Εναέριο Χώρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτό είναι το "τουρκικό αεροσκάφος" - Πολύ κακό για το τίποτα;


Το πρώτο τουρκικό uav παρουσιάζεται σήμερα 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ