Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

NATO

Αφγανιστάν: Ο πρόεδρος Γάνι ευχαριστεί το ΝΑΤΟ

03.10.2014 | 13:11
Ο νέος αφγανός πρόεδρος Άσραφ Γάνι ευχαρίστησε σήμερα τους στρατιώτες του ΝΑΤΟ για τις θυσίες τους στο Αφγανιστάν, με την ευκαιρία της αιφνιδιαστικής επίσκεψης του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον στην Καμπούλ.
"Θέλω να ευχαριστήσω αυτές τις οικογένειες που έχασαν αγαπημένους", δήλωσε ο Γάνι, ο οποίος ευχαρίστησε επίσης τους στρατιώτες που έπεσαν στη μάχη και τους ξένους που σκοτώθηκαν ή τραυματίσθηκαν από την αρχή της δυτικής επέμβασης με την οποία εκδιώχθηκαν από την εξουσία οι Ταλιμπάν πριν από σχεδόν 13 χρόνια.

Οι ξένοι και οι αφγανοί στρατιώτες στέκονται "δίπλα-δίπλα" στη μάχη εναντίον των Ταλιμπάν, πρόσθεσε ο Γάνι. "Η παρουσία σας εδώ συνέβαλε ώστε να είναι το Λονδίνο μια ασφαλής πόλη, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος", συνέχισε.

Οι δηλώσεις αυτές του Γάνι διαφέρουν από εκείνες του προκατόχου του, του Χαμίντ Καρζάι, που στη διάρκεια των τελευταίων ετών είχε πολλαπλασιάσει τις επικρίσεις εναντίον της αποστολής του ΝΑΤΟ και αρνούνταν να υπογράψει τη συμφωνία για τη διατήρηση μιας δύναμης στη χώρα το 2015, μετά το τέλος της μάχιμης αποστολής του διεθνούς συνασπισμού.

Ωστόσο την Τρίτη, την επομένη της ανάληψης της εξουσίας από τον Γάνι, η Καμπούλ υπέγραψε με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ συμφωνίες οι οποίες πλαισιώνουν την παραμονή περίπου 12.500 ξένων στρατιωτών στη χώρα --οι 9.800 από τους οποίους είναι Αμερικανοί-- για να στηρίξουν τις αφγανικές δυνάμεις μετά το τέλος της μάχιμης αποστολής του συνασπισμού.

Η Βρετανία δεν έχει πάντως δεσμευθεί ότι θα διατηρήσει στρατιώτες της σ' αυτή τη δύναμη που θα παραμείνει στο Αφγανιστάν αν και είναι η δεύτερη χώρα του διεθνούς στρατιωτικού συνασπισμού μετά τις ΗΠΑ, με δύναμη 3.900 στρατιωτών  σήμερα στο Αφγανιστάν. Βρετανικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στη χώρα από το 2001, με την υπό τις ΗΠΑ επέμβαση για την ανατροπή του καθεστώτος των Ταλιμπάν έπειτα από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Περισσότεροι από 450 βρετανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στο Αφγανιστάν στη διάρκεια του πολέμου κατά των ανταρτών Ταλιμπάν και των εξτρεμιστών συμμάχων τους.

Το μεγαλύτερο μέρος των βρετανικών δυνάμεων θα αποχωρήσει στο τέλος του έτους, καθώς η αποστολή των μάχιμων στρατευμάτων του διεθνούς συνασπισμού τερματίζεται τον Δεκέμβριο και οι πρόσφατα εκπαιδευμένες αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας αναλαμβάνουν τις επιχειρήσεις για την καταπολέμηση των Ταλιμπάν.

O Ντέιβιντ Κάμερον μετέβη στο προεδρικό μέγαρο για συνομιλίες με τον πρόεδρο Ασράφ Γάνι. Είναι ο πρώτος ηγέτης μεγάλης δυτικής χώρας που επισκέπτεται το Αφγανιστάν τέσσερις ημέρες μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου Ασράφ Γάνι, ύστερα από μήνες πολιτικής αναταραχής που αποσταθεροποίησε τη χώρα λόγω του αδιεξόδου που είχε δημιουργηθεί γύρω από τις προεδρικές εκλογές.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αφγανιστάν: Υπεγράφη διμερής συμφωνία με τις ΗΠΑ

Με φόντο αιματηρές επιθέσεις, το Αφγανιστάν απέκτησε νέο πρόεδρο

Αφγανιστάν: Σφοδρή επίθεσηΤαλιμπάν - 100 νεκροί 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ