Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αφγανιστάν: Παράταση στην παραμονή των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων

25.03.2015 | 09:26
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι “ασφαλώς αξίζει τον κόπο” το να παραταθεί η παραμονή του σημερινού αριθμού ανδρών των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο Αφγανιστάν για μερικούς μήνες ακόμη, ωστόσο τόνισε πως το χρονοδιάγραμμα για την αποχώρησή τους δεν έχει μεταβληθεί ουσιαστικά και πως αυτή θα έχει ολοκληρωθεί το 2017 από τη χώρα.

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γάνι από την πλευρά του είπε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν με τον Ομπάμα μετά τη συνάντησή τους πως η “ευελιξία” που επιδεικνύει η Ουάσινγκτον θα επιτρέψει την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων που έχει θέσει σε εφαρμογή η Καμπούλ καθώς και την “καλύτερη εκπαίδευση” των αφγανικών δυνάμεων, τον “καλύτερο εξοπλισμό τους”, όπως και τη δυνατότητα να επικεντρωθούν στην αποστολή τους.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, η αμερικανική δύναμη στο Αφγανιστάν, που αριθμεί σήμερα 9.800 άνδρες, δεν θα μειωθεί ως τα τέλη του 2015.
Η Ουάσινγκτον και η Καμπούλ ανοίγουν “ένα νέο κεφάλαιο” στις διμερείς σχέσεις τους, τόνισε ο Ομπάμα.

Το σχέδιο να μειωθούν οι Αμερικανοί στρατιώτες το 2016 θα τεθεί σε εφαρμογή αργότερα από ό,τι προβλεπόταν, πάντως στα τέλη της χρονιάς αυτής οι μάχιμες δυνάμεις που θα είναι ανεπτυγμένες στη χώρα θα έχουν μειωθεί στο ελάχιστο και αυτές θα βρίσκονται μόνο στην αμερικανική πρεσβεία, στην Καμπούλ.
“Διαβουλεύθηκα με τον στρατηγό (που είναι ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, Τζον) Κάμπελ και αποφάσισα να διατηρήσω τη σημερινή μας θέση ως το τέλος του έτους”, εξήγησε ο Ομπάμα στη συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, αυτή η “ευελιξία” έχει σκοπό να “καταστεί το Αφγανιστάν πιο ασφαλές και να εμποδιστεί κάθε προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί για να εξαπολυθούν τρομοκρατικές επιθέσεις”.


Ο Γάνι απέτισε για άλλη μια φορά στη συνέντευξη Τύπου φόρο τιμής στους Αμερικανούς που έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν στον πόλεμο στο Αφγανιστάν. “Σταθήκατε στο πλευρό μας και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω”, σημείωσε.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ