Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αφγανιστάν: Συντριβή C-130 - Δεκατρείς νεκροί

02.10.2015 | 11:30
Δεκατρία άτομα σκοτώθηκαν όταν ένα αμερικανικό στρατιωτικό αεροπλάνο Hercules C-130 συνετρίβη στο αεροδρόμιο του Τζαλαλαμπάντ στο Αφγανιστάν νωρίς σήμερα, λίγο μετά τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα), είπε αξιωματούχος του Πενταγώνου.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, δεν υπήρχαν αναφορές για εχθρικά πυρά ή εχθροπραξίες στην περιοχή, και το επεισόδιο είναι υπό έρευνα

Έξι από τους νεκρούς ήταν μέλη της υπηρεσίας των ΗΠΑ, πλήρωμα του αεροσκάφους, πέντε ηταν πολίτες συνεργαζόμενοι με τη διεθνή δύναμη της οποίας ηγούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες και ηταν επιβάτες, και δύο Αφγανοί πολίτες δήλωσε στρατιωτικός αξιωματούχος.
Οι πέντε πολίτες εργάζονταν στην ΝΑΤΟϊκή αποστολή Resolute Support που εκπαιδεύει και συμβουλεύει τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας.

Οι Ταλιμπάν ισχυρίζονται ότι κατέρριψαν το αμερικανικό στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 ωστόσο σύμφωνα με δηλώσεις αμερικανού αξιωματουχου στο αμερικανικό δίκτυο  CBS το αεροσκάφος δεν κατερρίφθει απο εχθρικά πυρά και δεν υπήρχαν αναφορές για εχθρική δραστηριότητα στην περιοχή κατά τη στιγμή της συντριβής.
"Οι μουτζαχεντίν μας κατέρριψαν ένα τετρακινητήριο αμερικανικό αεροπλάνο στην Τζαλαλαμπάντ", δήλωσε μέσω Twitter o εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ.
Η αποστολή του ΝΑΤΟ δεν έχει δώσει μέχρι τώρα καμιά εξήγηση για τα αίτια της συντριβής.

Η συντριβή σημειώθηκε ενώ οι αφγανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν ένα μέρος της στρατηγικής σημασίας πόλης Κουντούζ, στο βορρά, από τους Ταλιμπάν που την είχαν καταλάβει τη Δευτέρα έπειτα από μάχες μερικών ωρών.

Τα θύματα μετείχαν στην αποστολή του ΝΑΤΟ με την κωδική ονομασία "Resolute Support" που έχει στόχο να παρέχει συμβουλές και εκπαίδευση στις αφγανικές δυνάμεις οι οποίες πλέον αντιμετωπίζουν μόνες τους στην πρώτη γραμμή την εξέγερση των Ταλιμπάν μετά τη λήξη της αποστολής των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στο πεδίο της μάχης τον Δεκέμβριο.
Απέναντι στην πανωλεθρία των αφγανικών δυνάμεων, γερμανοί, αμερικανοί και βρετανοί στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων εστάλησαν στην Κουντούζ και αμερικανοί στρατιώτες που αποτέλεσαν στόχο των Ταλιμπάν "απάντησαν" στα πυρά των ισλαμιστών ανταρτών, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ που δεν ανακοίνωσε τον απολογισμό της ανταλλαγής πυρών. Ο αμερικανικός στρατός πραγματοποίησε επίσης αεροπορικές επιδρομές εναντίον των Ταλιμπάν.

Το C-130 είναι τετρακινητήριο μεταγωγικό στρατιωτικό αεροσκάφος που μπορεί να εκτελέσει αποτελεσματικά μεγάλο εύρος αποστολών. Κατασκευάζεται σε πολλές εκδοχές, είναι ικανό για απογειώσεις και προσγειώσεις σε μικρούς διαδρόμους ή πρόχειρα κατασκευασμένους. 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ