Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Α/ΓΕΕΘΑ Ελλάδας - Σερβίας: Συμφωνία για κοινές ασκήσεις Ειδικών Δυνάμεων

26.01.2018 | 06:00
Διευρύνονται οι συμμετοχές κάτω από την ελληνική "ομπρέλα" σταθερότητας σε Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο. Λίγο πριν ολοκληρώσει την διήμερη επίσκεψη του στην Ελλάδα,  ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) της Σερβίας, Στρατηγό Ljubiša Diković, και ο  Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης συμφώνησαν, μεταξύ άλλων, στην πραγματοποίηση κοινών ασκήσεων των Ειδικών Δυνάμεων των δυο χωρών, με τις συμμετοχές των αντίστοιχων επίλεκτων σωμάτων Βουλγαρίας και Ρουμανίας.

Επιπλέον ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, σε μια ακόμη διμερή συνάντηση εξέπεμψε ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση επισημαίνοντας την αποφασιστικότητα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεωνν στην αντιμετώπιση της συνεχούς παραβατικής συμπεριφοράς των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. 



Κατά τις διμερείς επαφές συζητήθηκε το περιβάλλον ασφαλείας με έμφαση στην περιοχή των Βαλκανίων, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.



Συζητήθηκε επίσης, η υφιστάμενη διμερής στρατιωτική συνεργασία καθώς και οι προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσής της στους τομείς της ακαδημαϊκής, ατομικής και επιχειρησιακής εκπαίδευσης και ανταλλαγής πληροφοριών. Ειδική μνεία έγινε στην πραγματοποίηση συνεκπαιδεύσεων μονάδων ειδικών δυνάμεων, στη συμμετοχή σε ασκήσεις στους τομείς πολιτικής προστασίας και χειρισμού κρίσεων, καθώς και στη διαδικασία πλήρους συμμετοχής της Σερβίας στον Σχηματισμό Μάχης “HELBROC”.





Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στις τοποθετήσεις του, επισήμανε ότι το μεταβαλλόμενο σύγχρονο περιβάλλον απειλών, στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου απαιτεί συνεργασίες με σκοπό την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων ασφαλείας. Έθεσε εμφατικά το συστηματικό σχέδιο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην προώθηση και υλοποίηση στρατιωτικών συνεργασιών με κράτη των Βαλκανίων, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.



Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε την πραγματοποίηση άσκησης ειδικών δυνάμεων Ελλάδας-Σερβίας-Βουλγαρίας και Ρουμανίας για την περαιτέρω ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των εν λόγω κρατών. Ο Σέρβος Αρχηγός συμφώνησε με την πρόταση.



Επιπρόσθετα ο Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ανέδειξε τη σημασία της ευρείας συμμετοχής προσωπικού των Σερβικών ΕΔ σε εκπαιδευτικά προγράμματα των Ελληνικών ΕΔ (π.χ. Παραγωγικές Σχολές, ΑΔΙΣΠΟ, ΣΕΘΑ, ΚΕΝΑΠ), με την οποία θα καταδειχθεί το υψηλό επίπεδο της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών.


Ο Στρατηγός Ljubiša Diković κατά την παραμονή του στο ΓΕΕΘΑ ενημερώθηκε επίσης για την εθνική αμυντική πολιτική της Ελλάδας καθώς και για τα μείζονα θέματα και προτεραιότητες των Ελληνικών ΕΔ.



Την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου, ο Στρατηγός Ljubiša Diković επισκέφθηκε το Πλωτό Ναυτικό Μουσείο Θ/Κ ‘’Γ. ΑΒΕΡΩΦ”, ενώ την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου θα επισκεφθεί τη Σχολή Αλεξιπτωτιστών, στον Ασπρόπυργο, όπου θα ενημερωθεί για την οργάνωση, λειτουργία και τις εκπαιδευτικές δραστηριότητές της.




 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ