Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΓΕΕΘΑ: Μαζί με το ΝΑΤΟ η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να καταστεί "πάροχος ασφάλειας"

16.05.2017 | 19:25
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, συμμετείχε στην Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Union Military Committee-EUMC), σε επίπεδο Αρχηγών ΓΕΕΘΑ, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες. Τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν στην Σύνοδο αφορούσαν την υλοποίηση της παγκόσμιας στρατηγικής ασφαλείας της ΕΕ (θεματική ενότητα που πραγματοποιήθηκε παρουσία της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Federica Mogherini), τις τρέχουσες, κύριες και υποστηρικτικές, στρατιωτικές επιχειρήσεις της ΕΕ, την ανάπτυξη των αμυντικών δυνατοτήτων της ΕΕ και την συνεργασία ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Ο Ναύαρχος Αποστολάκης στις τοποθετήσεις του επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι οι υφιστάμενες προκλήσεις ασφαλείας καθιστούν επιτακτική την αποτελεσματική και αποφασιστική εμπλοκή όλων των μειζόνων διεθνών δρώντων. Η επιτυχής ανάληψη επιχειρήσεων ενίσχυσης της ασφάλειας από την ΕΕ, η περαιτέρω ανάπτυξη των αμυντικών της δυνατοτήτων και η συνέχιση της πολυεπίπεδης και εποικοδομητικής της συνεργασία με το ΝΑΤΟ, θα συμβάλλουν στην βελτίωση της ικανότητας της ΕΕ ως ‘’παρόχου’’ ασφαλείας.

Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένη την επιτυχή συνεργασία
FRONTEX-NATO στην ανάσχεση των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο, θα πρέπει να εξετασθεί από την ΕΕ η ενίσχυση του ρόλου της ‘’Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής-Ακτοφυλακής’’. Η συνεργασία των επιχειρήσεων ‘’Sea Guardian’’-‘’Sophia’’ είναι εξαιρετικά σημαντική στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στην Μεσόγειο, η δε υιοθέτηση καινοτόμων εκπαιδευτικών πρακτικών θα συμβάλλει στην ενίσχυση των προσόντων του εμπλεκομένου, με την κυβερνοάμυνα, προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων των κρατών-μελών.

Η Διαβαλκανική Σύνοδος Αρχηγών ΓΕΕΘΑ, αποτελεί έναν περιοχικό μηχανισμό στρατιωτικής συνεργασίας και ανάπτυξης των δυνατοτήτων των χωρών της περιοχής, έτσι ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά πιθανές προκλήσεις για την ασφάλειά τους. Παράλληλα, η επιτυχής διοργάνωση της 11ης Διαβαλκανικής Συνόδου Αρχηγών ΓΕΕΘΑ στην Αθήνα στις 10 Μαΐου κατέδειξε την σκοπιμότητα περαιτέρω ανάπτυξης διαύλων στρατιωτικής επικοινωνίας.


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ