Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Α/ΓΕΕΘΑ: Παρέμβαση επτά σημείων στην Στρατιωτική Επιτροπή της ΕΕ

15.05.2018 | 20:09
Τους άξονες της ελληνικής διακήρυξης για την διασφάλιση της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, ανέπτυξε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, μέσα από την παρέμβαση επτά σημείων που έκανε στη σημερινή συνεδρίαση της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Union Military Committee-EUMC),  η οποία πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Με την αυριανή Σύνοδο του ΝΑΤΟ να αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς θα είναι η πρώτη φορά μετά την σύλληψη των δυο στρατιωιτκών που ο Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Στρατηγό Χουλουσί Ακάρ, ο Έλληνας Α/ΓΕΕΘΑ δεν παρέλειψε και σε αυτήν την διεθνή συνάντηση να θέσει απόλυτα θεσμικά το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας. Ο Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης στις τοποθετήσεις του επισήμανε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

-Το διεθνές περιβάλλον ασφαλείας απαιτεί την ενεργή και αποτελεσματική εμπλοκή της ΕΕ ως παρόχου ασφαλείας, γεγονός που προϋποθέτει την ενίσχυση της ικανότητας της να συνεργάζεται με το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ.
-Η συνεργασία της ΕΕ με το ΝΑΤΟ πρέπει να εδράζεται στις αρχές της διαφάνειας, του σεβασμού στις διαδικασίες λήψης απόφασης σε κάθε οργανισμό, της βέλτιστης χρήσης των διατιθέμενων μέσων στη βάση της συμπληρωματικής λειτουργίας, της αποτελεσματικότητας και της αμοιβαιότητας. Κρίσιμο στοιχείο στην συνεργασία των δύο Οργανισμών αποτελεί το επίπεδο ανταλλαγής πληροφοριών.
-Η συνέχιση της επιχείρησης ‘’SOPHIA’’ είναι σημαντική για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στη Μεσόγειο. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ), πέραν της διάθεσης μέσων στην επιχείρηση, συνδράμουν σε αυτήν και με την παροχή εκπαίδευσης σε στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού και της Ακτοφυλακής της Λιβύης στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ).
-Η συνέχιση των υποστηρικτικών στρατιωτικών επιχειρήσεων της ΕΕ συμβάλλει έμμεσα στην επίτευξη των στόχων ασφάλειας της Ένωσης.
-Η συνεργασία της ΕΕ με τον ΟΗΕ πρέπει να ενισχυθεί με σκοπό της ανάπτυξη συνεκτικών και αποτελεσματικών δράσεων με βέλτιστη χρήση των διατιθέμενων μέσων.
-Η συγκέντρωση των προσπαθειών των κρατών-μελών στην υλοποίηση της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (Permanent Structured Cooperation-PESCO) είναι επιβεβλημένη για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η ύπαρξη συγκεκριμένων κανόνων και διαδικασιών, ειδικότερα όσον αφορά σε συνεργασία με τρίτες χώρες εκτός ΕΕ.
- Οι Τουρκικές ΕΔ επιδεικνύουν συνεχή παραβατική συμπεριφορά στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.Τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν στην σύνοδο αφορούσαν:

-Στην υλοποίηση της παγκόσμιας στρατηγικής ασφαλείας της ΕΕ (η θεματική ενότητα πραγματοποιήθηκε με την παρουσία της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Federica Mogherini).
- Στη συνεργασία ΕΕ και ΝΑΤΟ.
-Στις τρέχουσες, κύριες και υποστηρικτικές, στρατιωτικές επιχειρήσεις της ΕΕ.
-Στη συμμετοχή της ΕΕ σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ.
-Στην ανάπτυξη των αμυντικών δυνατοτήτων της ΕΕ.
 


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ