Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΓΕΝ

Α/ΓΕΝ: Σε ανώτατο επίπεδο εξετάζεται η υπαγωγή της ΑΣΔΕΝ στο Α.Σ

14.02.2017 | 23:00
Του Απόλλωνα Λεονταρίτη

Η βελτιστοποίηση του «χρόνου ετοιμότητας αντίδρασης», για την αντιμετώπιση σεναρίων που έχουν τείνουν πλέον να αποκτήσουν «ασύμμετρα» χαρακτηριστικά, φαίνεται ότι βρίσκεται αυτήν την περίοδο στο επίκεντρο ενδιαφέροντος της ηγεσίας του ΠΝ.

Σύμφωνα μάλιστα με όσα δήλωσε σήμερα ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης, επιβεβαιώνεται ότι  βρίσκονται σε εξέλιξη σχέδια για αναδιοργάνωση του υφιστάμενου επιχειρησιακού πλαισίου της ΑΣΔΕΝ. 

Είναι σαφές ότι το παραπάνω πλαίσιο συνδέεται με τις ευρύτερες εξελίξεις στην περιοχή καθώς η τουρκική προκλητικότητα βρίσκεται σε νέα φάση. Εκδηλώνεται δε με ποικίλους τρόπους σε θάλασσα και αέρα, καθώς ο Πρόεδρος της Τουρκίας, επιχειρεί με σπασμωδικό τρόπο να «επικαιροποιήσει τις παράνομες και προκλητικές επιδιώξεις της Άγκυρας στο Αιγαίο.

Υπενθυμίζεται ότι η φημολογούμενη υπαγωγή της ΑΣΔΕΝ στο Αρχηγείο Στόλου, εξετάζεται εδώ και αρκετό καιρό από το ΓΕΕΘΑ, στο πλαίσιο ενός πιο ευέλικτου σχεδίου επιχειρησιακής λειτουργίας, το οποίο προβλέπει την «Διακλαδική Διοίκηση Αιγαίου». Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, ο υποστράτηγος – διοικητής της ΑΣΔΕΝ θα υπάγεται επιχειρησιακά στον Αρχηγό Στόλου, προκειμένου να υπάρξει βέλτιστος συντονισμός σε ενδεχόμενες επιχειρήσεις ενίσχυσης – ανακατάληψης νήσου σε πολεμική περίοδο.

Το μοντέλο αυτό λειτουργίας έχει συγκεντρώσει σημεία προβληματισμού από αρκετές πλευρές, αν και στον αντίλογο οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι η βελτίωση της διοικητικής αλυσίδας (σε επίπεδο λήψης αποφάσεων), είναι επιθυμητή και τελικά το κυρίως ζητούμενο στην όλη υπόθεση.

Η τοποθέτηση του Αντιναύαρχου Ιωάννη Παυλόπουλου ΠΝ, ενός στελέχους προερχόμενου από την κοινότητα των βατραχανθρώπων της ΔΥΚ, (με πλούσια εμπειρία σε θέματα ανορθόδοξου πολέμου) στη θέση του Αρχηγού Στόλου, καθιστά την υφιστάμενη περίοδο ιδανική, προκειμένου να εξεταστεί το ζήτημα διεξοδικά.

Πάντως μέχρι αυτή τη στιγμή η όλη υπόθεση βρίσκεται  σε πρώιμο στάδιο καθώς δια στόματος Α/ΓΕΝ αναφέρθηκε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη σκέψεις και μελέτες σε ανώτατο επίπεδο, οι οποίες «επικαιροποιούνται»

«Στόχος είναι να παρέχεται καλύτερη εικόνα σε τακτικό επίπεδο» τόνισε με έμφαση ο Α/ΓΕΝ.
 


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ