Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ: "Ονειρεύομαι να την δω τζαμί" δηλώνει ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού

13.09.2015 | 09:58
«I dream Hagia Sophia as a mosque» τιτλοφορείται δημοσίευμα στις εσωτερικές σελίδες της Hurriyet Daily News, όπου παρατίθενται οι σχετικές δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Yalcin Topcu.

«Το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας στο προσκύνημα είναι το προσωπικό μου όνειρο, ο στόχος και η προσδοκία μου. Παρά το ότι υπάρχουν ορισμένες συζητήσεις για το νομικό καθεστώς της το ζήτημα είναι περισσότερο πολιτικό. Υπάρχει μια διεθνής διάσταση, επίσης, διότι η συμβολική έννοια της Αγίας Σοφίας είναι τεράστια. Η τελική απόφαση θα δοθεί από το έθνος αυτό, παρά από την υφήλιο. Ένα δημοψήφισμα θα είναι η πιο σοβαρή λύση. Δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί ο αριθμός των ατόμων, που πολιτικά ‘κατακρεουργήθηκαν’ για τα αιτήματά τους για την Αγία Σοφία. (Από την άλλη πλευρά) ορισμένα MME παρουσιάζουν το αίτημα αυτό ως «ριζοσπαστικό αίτημα». Για παράδειγμα, ζητούν το άνοιγμα της εκκλησίας του Akdamar, στο πλαίσιο της ανεξιθρησκίας, αλλά έχουν διαφορετική στάση όταν το ζήτημα αφορά την Αγία Σοφία.

Υπάρχουν αντικρουόμενες θέσεις για το ζήτημα. Το Υπουργείο μας δεν έχει την εξουσία να αποφασίσει την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί. Είναι ευρεία η νομική του διάσταση. Δεν θεωρώ σωστό να μετατρέψουμε το ζήτημα αυτό σε πολεμική. Ως Τούρκος Μουσουλμάνος, εάν ήταν να εκφράσω τη γνώμη μου, θα με χαροποιούσε η επαναλειτουργία ενός τόσο σημαντικού χώρου για τους πιστούς» φέρεται να δήλωσε ο πρώην Πρόεδρος του (ισλαμιστικού) κόμματος BBP και νυν Υπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης της Τουρκίας, Yalcin Topcu.


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ