Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αγωγός TAP: η απόδειξη ότι η Ελλάδα μπορεί αρκεί να θέλει

30.06.2013 | 00:41
Μια διαδρομή με πολλές δυσκολίες και αβέβαιο αποτέλεσμα ήταν η υπόθεση του αγωγού TAP, για τον οποίο ο ΥΕΘΑ Δημήτρης Αβραμόπουλος είπε ότι “πρόκειται για την σημαντικότερη απόφαση της 20ετίας για την Ελλάδα”.

Πως φθάσαμε στον TAP; Το “χρονολόγιο” αποδεικνύει αυτό που κατά καιρούς έχουμε γράψει : αν υπάρξει στόχος και κυρίως σχέδιο σοβαρό που τηρείται με ευλάβια και σοβαρότητα τότε η Ελλάδα μπορεί να κάνει αισθητή την παρουσία της διεθνώς παρά την “δικαιολογία” της οικονομικής κρίσης.

Ο δρόμος για τον TAP

• Μετά την απόρριψη από την Κοινοπραξία ShahDeniz του σχεδίου κατασκευής του ITGI, το Φεβρουάριο 2012, υπήρξε σοβαρός κίνδυνος η Ελλάδα να μείνει «εκτός νυμφώνος» και να παραμείνει απλός θεατής των μεγάλων ενεργειακών εξελίξεων της περιοχής.

• Πριν από έναν χρόνο ο Αντώνης Σαμαράς ανέθετε την πολιτική ευθύνη και τον συντονισμό όλων των δραστηριοτήτων για την πρόταση του ΤΑΡ στον Υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο.

• 4 Αυγούστου 2012: Η προσπάθεια “επιστροφής” της Ελλάδας ξεκίνησε από την Ιταλία.Ο ΥΠΕΞ τότε Δ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε στην Ρώμη (04-05.08.2012) με τον Ιταλό ομόλογό του, κ. Terzi, όπου αμφότερες οι χώρες δεσμεύθηκαν για την προώθηση του σχεδίου ΤΑΡ.

• Επόμενη στάση το Βερολίνο, όπου έγινε συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του, κ. Westerwelle, αλλά και με τον πρώην ΥΠΕΞ κ. Genscher, τους οποίους ενημέρωσε για  την απόφαση της Κυβέρνησης για την προώθηση του ΤΑΡ, ζητώντας, ταυτόχρονα, την, διακριτική, στήριξή τους.

• Οι πρώτες υπογραφές έπεσαν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον περασμένο Σεπτέμβριο, μεταξύ του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών και του Ιταλού και Αλβανού ομολόγου του. Η υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ των τριών χωρών υπήρξε το πρώτο βήμα  προκειμένου να κινητοποιηθούν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. 

• 13 Φεβρουαρίου 2013:
Υπογράφεται η τριμερής Διακρατική Συμφωνία Ελλάδος – Ιταλίας – Αλβανίας. Στις 9 Απριλίου, η συμφωνία κυρώθηκε από την ελληνική Βουλή.

• Ο διπλωματικός μαραθώνιος έκαμψε τις επιφυλάξεις των Ευρωπαίων εταίρων που σήμερα υποστηρίζουν ότι η πρόταση συμβάλει στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού όλης της Ευρώπης.

• Στις 6 – 8 Μαρτίου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων κ. Παναγιώτη Μίχαλο επισκέφθηκαν το Μπακού, προκειμένου να δοθεί συνέχεια στην κατ’ ιδίαν συνάντηση του τότε ΥΠΕΞ Δ. Αβραμόπουλου με τον Αζέρο ομόλογό του, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου (01.02.2013).

• Με πρωτοβουλία Αβραμόπουλου, μετά από εισήγηση του Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων κ. Παναγιώτη Μίχαλου,χαράχθηκε στρατηγική ανάδειξης των συνεργειών που συνδέονται με την υλοποίηση του ΤΑΡ σε συνεργασία και με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν άμεσα τον αγωγό. Όπως και με την Κροατία (επίσκεψη Αβραμόπουλου, Ζάγκρεμπ, 04.04.2013 και Ντουμπρόβνικ, 12.06.2013), τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (επίσκεψη Βόσνιου ΥΠΕΞ Αθήνα, 24.04.2013) και το Μαυροβούνιο και τη Βουλγαρία μέσω του IGB (Interconnector Greece-Bulgaria).

• Με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εξωτερικών (Γενικός Γραμματέας κ. Παναγιώτης Μίχαλος), προτάθηκε στους εταίρους μαςκαι αποφασίστηκεη καθιέρωση Τριμερούς Επιτροπής Συνεργασίας για τον συντονισμό της πολιτικής υποστήριξης από Ελλάδα-Ιταλία-Αλβανίαστον ΤΑΡ, με στόχο, την τελική επιλογή, την έγκαιρη παράδοση και την αποδοτική λειτουργία του αγωγού. 

• Στις 19 Απριλίου,
οYφυπουργός Ενέργειας κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου με τον Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων κ. Παναγιώτη Μίχαλο επισκέφθηκαν τη Ρώμη, για την πρώτη συνεδρίαση της Τριμερούς Επιτροπής Συνεργασίας για τον συντονισμό της πολιτικής υποστήριξης στον ΤΑΡ.

• Στο τέλος Απριλίου, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, επισκέφτηκε το Μπακού, για την περαιτέρω προώθηση του έργου.

• Την Κυριακή 19 Μαΐου, ο Yπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος συνόδευσε τον πρωθυπουργόκ. Αντώνη Σαμαράστο Μπακούόπου είχαν συνάντηση με τον Αζέρο Πρόεδρο κ. Αλίγιεφ, στην οποία συζήτησαν το θέμα του ΤΑΡ.

• Στις 12 Ιουνίου, ο Yπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων κ. Μίχαλο μετέβησαν στο Ντουμπρόβνικ, για να ενθαρρύνουν την πρωτοβουλία της Κροατίας για την πολιτική στήριξη και προβολή του έργου και από άλλες χώρες της περιοχής που θα διασυνδεθούν με τον αγωγό. Αυτή η διεύρυνση της ευρωπαϊκής συμμαχίας του ΤΑΡ, ενίσχυσε την προοπτική υλοποίησης του έργου, υπογραμμίζοντας ότι ο ΤΑΡ είναι ένας ενεργειακός δεσμός που θα προωθήσει συνέργειες, οι οποίες ενισχύουν τη συνολική ανάπτυξη, ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

• Την Παρασκευή 21 Ιουνίου το Υπουργείο Οικονομικών ολοκλήρωσε την «Συμφωνία Φιλοξενούσας Χώρας» (Host Government Agreement) που υπεγράφη στις 26 Ιουνίου 2013.
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ